Hirdetés

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban

2023.03.03.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:09

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban nem változtak a korábbiakhoz képest, de, ha igényelni szeretnéd, fontos tisztában lenned a részletekkel is!

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban

A Babaváró hitel eredetileg 2022 decemberében kifutott volna, ám a kormány meghosszabbította a támogatást, így még idén – és előreláthatólag 2024-ben is – igényelhető marad. Ez persze valahol nem is meglepő, hiszen sikeres és népszerű konstrukcióról van szó, ami komoly támogatást nyújt a gyermeket tervező házaspároknak.

A Babaváró hitel részletei

A Babaváró hitel akár 10 millió forint szabadon felhasználható összeget is nyújthat azok számára, akik megfelelnek a feltételeinek, a futamidő akár 20 év is lehet, a törlesztőrészlet maximális összege pedig 50 ezer forint. A kölcsön alapesetben kamatmentes, nincs számlabemutatási, vagy utólagos igazolási kötelezettség, a gyermek, vagy gyermekek megérkezésével pedig egyre több kedvezmény jár:

  • ha az igénylést követő 5 éven belül megszületik a vállalt gyermek, a hitel a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztés pedig három évig halasztható,
  • a második gyermek megszületésekor elengedik a fennálló tartozás 30%-át, és újabb három évre kérhető a törlesztés halasztása,
  • a harmadik gyermek megszületésekor pedig a teljes tartozás elengedésre kerül, a hitel vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban

A Babaváró hitel legfontosabb feltétele a házasság: az igénylőknek nyilatkozniuk kell, hogy házasok, és ennek valódiságát az Államkincstár ellenőrzi. Az igénylés benyújtásakor a pár mindkét tagjának 18 évesnél idősebbnek kell lennie, a feleség életkora pedig nem haladhatja meg a 41 évet, és mindkettejüknek magyarországi lakcímmel kell rendelkezniük.

A házaspár legalább egyik tagjának minimum 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell tudnia igazolni, egyikük sem lehet büntetett előéletű, nem rendelkezhetnek köztartozással, illetve egyikük sem lehet negatív státuszú a KHR-listán.

Fontos tudni, hogy emellett a bankok feltételeit is teljesíteni kell, és az életkor-, illetve jövedelem-előírás bankonként eltérhet az állam által megadottól: egyes pénzintézeteknél csak 21-23 éves kortól adnak kölcsönt, de az egyes jövedelemtípusok elfogadása is eltérő lehet, illetve az elvárt jövedelem mértéke is változó.

Az igényléshez szükséges dokumentumok

A következő dokumentumokat mindenképp be kell mutatni a banknak:

  • személyazonosságot igazoló okmány, lakcím- és adókártya,
  • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás, vállalkozóknak NAV jövedelemigazolás,
  • bankszámlakivonatok 3-6 hónapra visszamenőleg,
  • a TB jogviszony igazolása.

Ezeken túl nyilatkozni kell a házasság fennállásáról, a büntetlen előéletről és a köztartozás-mentességről, továbbá, ha az igénylés időpontjában már úton van a baba, akkor a várandósgondozási kiskönyv első és hetedik oldalát is be kell mutatni.

A Babaváró hitel igénylésének menete

A Babaváró hitelt továbbra is a kereskedelmi bankoknál lehet igényelni a szokásos módokon, azaz személyesen, a bankfiókokban, illetve akár online is elindítható a folyamat. Fontos azonban, hogy melyik pénzintézetet választod, hiszen – mint azt fentebb is írtuk – a feltételek bankonként eltérőek lehetnek, ráadásul léteznek olyan pénzintézetek is, amelyek bizonyos feltételek vállalása esetén akár 180 ezer forintnyi plusz jóváírást is adnak a Babaváró hitel mellé!

A dokumentumok megléte szintén lényeges, ám az igénylőlapot minden banknál saját nyomtatványon kell beadni, azaz az előzetes tájékozódás elengedhetetlen. Fontos továbbá azt is megtudni, hogy milyen lehetőségek érhetőek el, ha szeretnéd visszatörleszteni a hiteledet, legyen szó részleges, vagy teljes visszafizetésről.

Lényeges, hogy tudd: nem minden esetben jársz a lehető legjobban, az elő-, vagy végtörlesztés mellett döntesz, ugyanis a futamidő első öt évében történő visszafizetés esetén a kapott kamattámogatást egy összegben rendezned kell, érdemes tehát kivárni az első öt évet.

Ha szeretnéd igényelni a Babaváró hitelt, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 26,0%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41%-21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró kölcsönt meddig lehet igényelni?

Babaváró kölcsönt meddig lehet igényelni?

2020.07.02.

Az egyik legnépszerűbb családtámogatási formáról van szó, így jogosan merülhet fel a kérdés: a babaváró kölcsönt meddig lehet még igényelni?

Tovább olvasom
Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

2022.06.17.

A születések és házasságok száma a babaváró hitel fényében lehet érdekes, ezért az alábbiakban ezeket nézzük át.

Tovább olvasom
Már nem mindenkinek éri meg a Babaváró hitelt állampapírba fektetni

Már nem mindenkinek éri meg a Babaváró hitelt állampapírba fektetni

2021.12.28.

A babaváró hitelt állampapírba fektetni hasznos fogás volt az elmúlt időszakban, de a szabályok és körülmények változásával ez ma már nem minden esetben jó lépés.

Tovább olvasom
Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

2021.12.14.

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható kölcsön, aminek az igényléséhez jelzálogfedezetre sincs szükség. A Babaváró hitel előnyeit sokan ismerik, van azonban egy fontos és kedvező részlet, amivel sokan nincsenek tisztában. A Babaváró hitel fizetését ugyanis bizonyos esetekben felfüggeszthetjük. Annak jártunk utána, hogy mikor szüneteltethető a Babaváró hitel.

Tovább olvasom