Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás szabályai

2023.04.26.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. április 26. 12:24

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás egyes szabályai. A módosítás sok embernek lehet jó hír. Olyanok is lesznek, akik a változtatás miatt nem esnek el támogatások lehetőségétől.

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás szabályai

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás egyes határidői

Módosulnak a Babaváró hitel és lakásfelújítási támogatás egyes határidői a 2023. április 18-án megjelent kormányrendelet szerint. A változtatások bevezetésével olyanok is lehetőséget kaphatnak, akik eddig nem voltak jogosultak a támogatásokra.

Ez lesz a könnyítés a Babaváró hitelnél

A Babaváró kölcsön egyes igényérvényesítési határidőit 60-ról 180 napra hosszabbítják meg (visszamenőleg is), ezáltal az ügyintézés során bizonyos dokumentumok bemutatására, és az igénylés benyújtására több idő áll majd az igénylő rendelkezésére.

A Babaváró hitel az alábbi módon módosul: a gyerek megszületésének bejelentési határideje kitolódik. Jelenleg 60 napon belül kell a gyerek megszületését bejelenteni. Ha ezt elmulasztották, akkor a törlesztés szüneteltetésére és a tartozás elengedésére nem lennének jogosultak, ám ha külső okok miatt maradtak le a határidőről, akkor kérvénnyel 180 napig még pótolhatják ezt a bejelentést. Tehát a bejelentési kötelezettség 180 napra tolódik ki, ráadásul a változás a folyamatban lévő ügyleteket is érinti. Ha a párnak már több mint 180 napja megszületett a gyermeke, ám a bejelentést elmulasztották, akkor számukra most újra megnyílik a lehetőség: gyermek születését a módosítás hatálybalépését követő 180 napon belül még be lehet jelenteni. Ugyanezen határidő érvényes abban az esetben is, ha a gyermek korábban megszületett, és a 180 napos határidőből kevesebb, mint 60 nap van csak hátra.

A Babaváró hitellel kapcsolatos szabályok a rendelet kihirdetését követő 10. napon, vagyis 2023. április 28-án lépnek életbe.

Könnyítés a lakásfelújítási támogatásnál

A lakásfelújítási támogatás nagy segítség a gyermeket nevelő családok számára otthonuk szebbé tételére, mert a jogosultak a korszerűsítési költségek felét, maximum 3 millió forintot utólag visszakaptak a kormánytól. A támogatást csak 2022. december 31-ig lehetett igényelni. Sok igénylő azonban az utolsó percekben adta be a kérvényt. Emiatt az elbírálási idő elhúzódott, és több igénylő kérelmét el kellett utasítania az Államkincstárnak olyan okok miatt, amiket valójában könnyen javíthattak volna. A decemberi határidő lejárta után újabb kérelem benyújtására már nem volt lehetőség. Ezt a problémát oldja meg a kormányrendelet.

Eszerint a 2022. december 31-ig benyújtott, de azt követően elutasított kérelmek esetén újrabírálják az igényléseket. Nem minden igénylő kap ugyanakkor lehetőséget. Csak azok, akik a kérelem benyújtásakor még nem éltek egy éve a korszerűsített ingatlanban, és azok, akinek a kérelem benyújtásakor ötezer forintot meghaladó köztartozásuk volt. Az igénylő megkaphatja a támogatást abban az esetben, ha a lakóhelyre vonatkozó feltételt 2022. december 31-ig teljesítette. Ez akkor lehetett probléma, ha az igénylés beadása és 2022. december 31-e között telt le az egy éves határidő. A köztartozás mentesség a hiánypótlási felhívásnak kézhezvételétől számított tizenöt napon belül kiállított igazolással kell bizonyítani, a feltételt pedig legalább az igazolás kiállítását megelőző napon kell teljesíteni. Vagyis, aki most rendezi a köztartozását, az jogosult lehet a támogatásra.

A rendelet azon része, miszerint a nagy mennyiségű igénylés miatt a jogszabályban foglalt bírálati határidő negyvenöt nappal meghosszabbítható, tovább növeli azok számát, aki pozitív elbírálásra várnak. Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos változások 2023. április 19-én léptek életbe.

Összefoglaló

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás szabályai a 2023. április 18-án megjelent kormányrendelet szerint. A Babaváró kölcsön esetében a gyermek megszületésének bejelentési határidejét 180 napra emelik. A Babaváró hitellel kapcsolatos szabályok 2023. április 28-án lépnek életbe. A lakásfelújítási támogatásnál a 2022. december 31-ig benyújtott, de elutasított kérelmeket újrabírálják bizonyos feltételek mellett. Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos változások 2023. április 19-én léptek hatályba.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára?

Milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára?

2023.04.21.

A fiatal házasok nagy lendülettel vetik bele magukat az életbe. És ehhez bizony pénz kell. És abból egy élet kezdetén sosincs elég. De. A fiatal házasok nem maradnak egyedül ebben a helyzetben. Számtalan, jobbnál jobb támogatás érhető el számukra. Utánajártunk, hogy milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára, és örömmel mutatjuk meg, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
Babaváró hitel felfüggesztése – mit jelent ez?

Babaváró hitel felfüggesztése – mit jelent ez?

2019.10.31.

Számos kérdést kapunk a babaváró hitellel kapcsolatban, ami nem is csoda, hiszen páratlan konstrukcióról van szó. Ami piaci körülmények között nem is jöhetett volna létre, csak így, az állami támogatás segítségével. Annyi előnye van, mint égen a csillag, és ezek közül csak egy a babaváró hitel felfüggesztése. Lássuk, mi is ez pontosan!

Tovább olvasom
Passzív KHR-es kaphat babaváró hitelt?

Passzív KHR-es kaphat babaváró hitelt?

2019.08.07.

Sajnos sokan teszik fel nekünk a kérdést, hogy passzív KHR-esként igényelhetnek-e babaváró hitelt. A Központi Hitelinformációs Rendszer ugyan biztonságot nyújt a bankok számára, ám az ügyfeleket sokszor ellehetetleníti, ha hitelfelvételről van szó. Ahhoz, hogy tudjuk, mik a lehetőségek aktív és passzív KHR listásként a babaváró hitel esetében, ismernünk kell a szabályozás részleteit.

Tovább olvasom
Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

2019.05.22.

A kormány egyre újabb támogatási módokat mutat be a demográfiai problémák orvoslására; ennek első képviselője volt a CSOK, amit bemutatása óta folyamatosan finomítanak és kiegészítenek. Erre a legújabb példa a babaváró támogatás, ami tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom