Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás szabályai

2023.04.26.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. április 26. 12:24

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás egyes szabályai. A módosítás sok embernek lehet jó hír. Olyanok is lesznek, akik a változtatás miatt nem esnek el támogatások lehetőségétől.

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás szabályai

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás egyes határidői

Módosulnak a Babaváró hitel és lakásfelújítási támogatás egyes határidői a 2023. április 18-án megjelent kormányrendelet szerint. A változtatások bevezetésével olyanok is lehetőséget kaphatnak, akik eddig nem voltak jogosultak a támogatásokra.

Ez lesz a könnyítés a Babaváró hitelnél

A Babaváró kölcsön egyes igényérvényesítési határidőit 60-ról 180 napra hosszabbítják meg (visszamenőleg is), ezáltal az ügyintézés során bizonyos dokumentumok bemutatására, és az igénylés benyújtására több idő áll majd az igénylő rendelkezésére.

A Babaváró hitel az alábbi módon módosul: a gyerek megszületésének bejelentési határideje kitolódik. Jelenleg 60 napon belül kell a gyerek megszületését bejelenteni. Ha ezt elmulasztották, akkor a törlesztés szüneteltetésére és a tartozás elengedésére nem lennének jogosultak, ám ha külső okok miatt maradtak le a határidőről, akkor kérvénnyel 180 napig még pótolhatják ezt a bejelentést. Tehát a bejelentési kötelezettség 180 napra tolódik ki, ráadásul a változás a folyamatban lévő ügyleteket is érinti. Ha a párnak már több mint 180 napja megszületett a gyermeke, ám a bejelentést elmulasztották, akkor számukra most újra megnyílik a lehetőség: gyermek születését a módosítás hatálybalépését követő 180 napon belül még be lehet jelenteni. Ugyanezen határidő érvényes abban az esetben is, ha a gyermek korábban megszületett, és a 180 napos határidőből kevesebb, mint 60 nap van csak hátra.

A Babaváró hitellel kapcsolatos szabályok a rendelet kihirdetését követő 10. napon, vagyis 2023. április 28-án lépnek életbe.

Könnyítés a lakásfelújítási támogatásnál

A lakásfelújítási támogatás nagy segítség a gyermeket nevelő családok számára otthonuk szebbé tételére, mert a jogosultak a korszerűsítési költségek felét, maximum 3 millió forintot utólag visszakaptak a kormánytól. A támogatást csak 2022. december 31-ig lehetett igényelni. Sok igénylő azonban az utolsó percekben adta be a kérvényt. Emiatt az elbírálási idő elhúzódott, és több igénylő kérelmét el kellett utasítania az Államkincstárnak olyan okok miatt, amiket valójában könnyen javíthattak volna. A decemberi határidő lejárta után újabb kérelem benyújtására már nem volt lehetőség. Ezt a problémát oldja meg a kormányrendelet.

Eszerint a 2022. december 31-ig benyújtott, de azt követően elutasított kérelmek esetén újrabírálják az igényléseket. Nem minden igénylő kap ugyanakkor lehetőséget. Csak azok, akik a kérelem benyújtásakor még nem éltek egy éve a korszerűsített ingatlanban, és azok, akinek a kérelem benyújtásakor ötezer forintot meghaladó köztartozásuk volt. Az igénylő megkaphatja a támogatást abban az esetben, ha a lakóhelyre vonatkozó feltételt 2022. december 31-ig teljesítette. Ez akkor lehetett probléma, ha az igénylés beadása és 2022. december 31-e között telt le az egy éves határidő. A köztartozás mentesség a hiánypótlási felhívásnak kézhezvételétől számított tizenöt napon belül kiállított igazolással kell bizonyítani, a feltételt pedig legalább az igazolás kiállítását megelőző napon kell teljesíteni. Vagyis, aki most rendezi a köztartozását, az jogosult lehet a támogatásra.

A rendelet azon része, miszerint a nagy mennyiségű igénylés miatt a jogszabályban foglalt bírálati határidő negyvenöt nappal meghosszabbítható, tovább növeli azok számát, aki pozitív elbírálásra várnak. Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos változások 2023. április 19-én léptek életbe.

Összefoglaló

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás szabályai a 2023. április 18-án megjelent kormányrendelet szerint. A Babaváró kölcsön esetében a gyermek megszületésének bejelentési határidejét 180 napra emelik. A Babaváró hitellel kapcsolatos szabályok 2023. április 28-án lépnek életbe. A lakásfelújítási támogatásnál a 2022. december 31-ig benyújtott, de elutasított kérelmeket újrabírálják bizonyos feltételek mellett. Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos változások 2023. április 19-én léptek hatályba.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Spórolj a babaváró hitel igénylésénél!

Spórolj a babaváró hitel igénylésénél!

2020.11.02.

Ha azt gondolod, hogy a babaváró hitel feltételei államilag szabályozottak, teljesen igazad van. Ám ha azt is, hogy emiatt gyakorlatilag bárhová fordulhatsz, ugyanazt kapod, akkor bizony tévedsz, hiszen a bankok egyrészt nem mindenben kötöttek az állam által kialakított szabályokhoz, másrészt saját kondíciós listájuk is van, ami ugyan magát a hitelkonstrukciót nem érint, minden mást azonban igen.

Tovább olvasom
Banki követelmények a babaváró hitelnél

Banki követelmények a babaváró hitelnél

2019.09.12.

Mint minden hitelkonstrukció esetében, így a babaváró hitelnél is megkell felelni a követelményeknek. Bonyolítja a helyzetet, hogy nem csak banki, de állami szinten megszabott kritériumok is vannak. Amiket valószínűleg olvastál már, de ha még nem, könnyedén megtalálhatod őket oldalunk „babaváró hitel” menüpontja alatt. Most viszont lássuk részletesen a banki követelményeket a babaváró hitel igényléséhez!

Tovább olvasom
Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Tovább olvasom
Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

2022.06.17.

A születések és házasságok száma a babaváró hitel fényében lehet érdekes, ezért az alábbiakban ezeket nézzük át.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával