Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mi a különbség az EU-kártya és az utasbiztosítás között?

2023.03.22.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:07

Az EU-kártya és az utasbiztosítás között számos különbség fedezhető fel, amelyekkel érdemes tisztában lenned, ha utazni készülsz!

Mi a különbség az EU-kártya és az utasbiztosítás között?

EU-kártya, vagy utasbiztosítás? Szükség van az utóbbira, ha rendelkezel az előbbivel? Ezek a kérdések sokakban merülnek fel egy külföldi utazást megelőzően, ám a kettő között óriási a különbség. Az alábbi cikkben összehasonlítjuk az EU-kártyát és az utasbiztosítást, majd levonjuk azokat a következtetéseket, amelyek alapján Te is eldöntheted, melyikkel jársz jobban.

EU-kártya, azaz az Európai Egészségbiztosítási kártya

Mire jogosít?

Az EU-kártya egészségügyi ellátásra jogosítja fel a tulajdonosát, de kizárólag európai országokban, a magyar egészségbiztosítás terhére, amennyiben a tartózkodás csak átmeneti.

Milyen orvosi ellátásokra vonatkozik?

Azokra, amelyekre az adott tagállam polgárai is jogosultak, de az önrész-köteles szolgáltatásokat az EU-kártyával rendelkezőknek is meg kell fizetniük.

Ki és hogyan igényelheti?

Az EU-kártyát minden magyar egészségügyi ellátásra jogosult személy igényelheti, aki Magyarországon, vagy bármely más EU-tagállamban állandó lakcímmel rendelkezik. A kártya a járási hivataloknál személyesen, postai úton és az ügyfélkapun keresztül, írásban igényelhető.

Hol érvényes?

Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban és Svájcban, avagy Ausztriában, Horvátországban, Norvégiában, Bulgáriában, Hollandiában, Olaszországban, Belgiumban, Írországban, Portugáliában, Ciprus görög részén, Izlandon, Romániában, Csehországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Dániában, Lettországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban, Liechtensteinben, Svédországban, Észtországban, Litvániában, Szlovákiában, Finnországban, Luxemburgban, Szlovéniában, Franciaországban, Máltán, Görögországban, Németországban és Szerbiában, ám ez utóbbi ország esetében a két állam egészségbiztosítói közötti megállapodás alapján csak a sürgősségi ellátások vehetőek igénybe.

Utasbiztosítás

Mire jogosít?

Az utasbiztosítások szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak, így például teljes körű, 24-órás, magyar nyelvű asszisztencia-szolgáltatást, ami megszervezi a biztosított személy mentését és orvosi ellátását, de emellett kapcsolatot tart az orvosokkal, a kórházzal, illetve konzíliumot biztosít, tolmácsol, értesíti a hozzátartozókat, szükség esetén pénzt is továbbít, lehetővé teszi a tartósan kórházban fekvő sérült rokonainak kiutazását, valamint segítséget nyújt a sérült személygépkocsi hazahozatalához is, azonban a sor korántsem teljes.

Egyes utasbiztosítások fedezhetik a teljes ellátási költséget minden egészségügyi intézményben, akár a magánkórházakban is, fedezhetik a sérült hazaszállítását a szerződésben meghatározott összegig, de alapesetben is tartalmaznak poggyászbiztosítást az útipoggyász, vagy az okmányok ellopása, illetve sérülése esetére.

Az utasbiztosítás az alábbi tételeket fedezi:

  • baleset miatti kórházi ellátás idejére napidíj,
  • csonttörés esetén egyösszegű térítés,
  • poggyász késedelmes megérkezése esetén kártérítés,
  • jogvédelmi biztosítás, azaz az óvadék és az ügyvédi költségek,
  • felelősségbiztosítás, harmadik személynek okozott kár esetén.

Ki és hogyan köthet utasbiztosítást?

Az utasbiztosítás minden magyar állampolgárra megköthető attól függetlenül, hogy van-e társadalombiztosítása, vagy sem, de még az utazás megkezdése előtt, Magyarország területén kell megkötni.

Az utasbiztosítás megkötésekor lehetőség nyílik a biztosítók ajánlatai közötti válogatásra, így az ügyfél döntheti el, hogy melyik országban és hány napig legyen érvényes, illetve, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmazzon, mekkora költséghatárokkal, és vonatkozzon-e extrém sportokra is.

Mivel a biztosítók különböző termékei eltérő szolgáltatásokat nyújtanak, mindig érdemes azokat összehasonlítani, és az után kiválasztani, amelyiket megfelelőnek találunk, hiszen más és más szolgáltatásra lehet szükségünk egy rövid európai városnézés alkalmával, mint egy hosszabb ázsiai körút során.

Összegezve tehát elmondható, hogy ugyan hasznos az EU-kártya megléte, ám nem veheti fel a versenyt semmilyen utasbiztosítással, vagyis, ha külföldi utazást tervezel, neked is érdemes utasbiztosítást kötnöd, még akkor is, ha rendelkezel EU-kártyával – ha nem, akkor pedig egyenesen kötelező!

Annak érdekében, hogy a legjobb ajánlatot választhasd, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a biztosítótársaságok különféle utasbiztosításait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával