Hirdetés

Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

2023.03.14.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:08

A tulajdoni lap lekérésének szabályai 2023 januártól megváltoztak; az alábbiakban erről tudhatsz meg mindent!

Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

A tulajdoni lap lekérésének szabályai 2023-ban változtak meg; az év elejétől kezdve már csak hiteles másolat igényelhető, évente kettő abból is ingyenes, és akár online is kérhető. Erre pedig több okból is szükség lehet:

 • a jelzáloghitelek igényléséhez 30 napnál nem régebbi, hiteles tulajdonilap-másolatra van szükség, ugyanis ezzel lehet igazolni a fedezetként bevont ingatlan adatait, a tulajdonjogot, illetve a per-, igény- és tehermentességet,
 • albérleti szerződés megkötése előtt a tulajdonilap-másolat kikérésével több információt is megtudhatunk az adott ingatlanról, így például, hogy ki valójában az ingatlan tulajdonosa, vagy hogy a lakás mérete megfelel-e a hirdetésnek.
 • közüzemi szerződések megkötéséhez, amikor az ingatlan tulajdonosváltásakor.

A tulajdoni lap lényege

A tulajdoni lap egy hivatalos dokumentum, ami közhitelesen mutatja meg egy adott ingatlan legfontosabb adatait, a tulajdonosait és a terheit, beleértve a rá bejegyzett jelzálogjogot, a száma pedig megegyezik az ingatlan helyrajzi számával. A tulajdoni lap a nyilvános ingatlan-nyilvántartás része, ami településenként tartalmazza az ország valamennyi ingatlanának törvényben meghatározott adatait:

 • az ingatlan számszerű adatait,
 • a tulajdonos adatait,
 • az ingatlanra vonatkozó jogokat,
 • a jogi szempontból jelentős tényeket.

E fentebb felsorolt adatokat a tulajdoni lapra jegyzik be.

A tulajdoni lap lekérésének menete

Hiteles tulajdonilap-másolatot bármely ingatlanra vonatkozóan bárki lekérhet a területileg illetékes földhivatalokban és a kormányablakokban, illetve akár közjegyzők is kiállíthatnak a tulajdoni lap tartalmáról tanúsítványt, amely a hiteles tulajdonilap-másolattal azonos hatályú.

A tulajdoni lapról igényelhető másolat lehet:

 • szemle, ami a fennálló bejegyzéseket tartalmazza,
 • teljes másolat, amely az ingatlanon lévő valamennyi bejegyzést tartalmazza.

Érdemes tudni, hogy a hiteles tulajdonilap-másolat akár úgynevezett elektronikus dokumentumként is igényelhető online, magánszemélyeknek a Földhivatal Online szolgáltatása keretében, ügyfélkapus vagy KAÜ-s azonosítással. Lényeges, hogy az elektronikus dokumentum kinyomtatva nem hiteles! Ha kinyomtatott formátumra van szükség, akkor személyesen kell azt igényelni a területileg illetékes földhivatalban.

A tulajdoni lap másolata online is igényelhető

A hiteles tulajdonilap-másolat online is elérhető, ráadásul havonta húsz ingatlan tulajdoni lapjának I. részéhez lehet így díjmentesen hozzáférni; ez az ingatlan leíró adatait tartalmazza, a tulajdonos és az egyéb bejegyzések nélkül. Az e-hiteles tulajdonilap-másolatból azonban évente mindössze két darab díjmentes, ezt követően ingatlanonként 3.000 forintba kerül.

A „társasházi információk” lekérdezése szintén díjmentes; ez a társasházi épületekben lévő, külön tulajdonú lakások beazonosítását segíti.

A hiteles tulajdonilap-másolat díja

A papír alapú, biztonsági elemekkel ellátott, hiteles tulajdonilap-másolat díja ingatlanonként 6.250 forint, a térképmásolaté pedig 3.000 forint. Az elektronikus hiteles tulajdonilap-másolatért 3.000 forint adatszolgáltatási díjat kell fizetni, az elektronikus térképmásolatért 3.000 forintot.

Fontos változás, hogy 2023. január 1-jétől megszűnt a nem hiteles tulajdonilap- és térképmásolat!

A tulajdonilap-másolat lekérdezése lakás építéséhez, vásárlásához, vagy bővítéséhez igénybe vehető, vissza nem térítendő állami támogatás igényléséhez – az igénylő megbízásából, évente egyszer, a hitelintézet számára – díjmentes.

Ezeken túl még számos más esetben is lehet ingyenes az e-hiteles tulajdonilap-másolat, így például:

 • hagyatéki,
 • gyámügyi,
 • kisajátítási,
 • részarány-földtulajdonnal kapcsolatos,
 • osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokhoz,
 • közigazgatási hatósági,
 • bírósági,
 • ügyészségi eljárások lefolytatásához.

Az állami és egyházi szervezetek viszont személyi mentességet élveznek a díjfizetés alól.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 26,0%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41%-21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

2021.12.01.

A felvett lakáshitelek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. A KSH jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es esztendő első felében a lakossági hitelek közel fele lakáscélú volt.

Tovább olvasom
Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

2021.11.09.

A fiatal lakásvásárlóknak igyekszik segíteni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy lazítani tervez a hitelezési szabályokon, egészen pontosan a hitelfedezeti mutató korlátját emelné. Nem könnyű első lakáshoz jutni, az ingatlanárak gyors emelkedése ráadásul folyamatosan tovább nehezíti ezt a helyzetet.

Tovább olvasom
Ismét itt az OTP Lakástakarék - Fedezd fel az új konstrukciókat!

Ismét itt az OTP Lakástakarék - Fedezd fel az új konstrukciókat!

2023.04.06.

Az OTP Lakástakarék egy új konstrukcióval várja régi és új ügyfeleit. Akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak azok, akik ezt a megtakarítási formát választják. Egy régi termék új köntösben. Az OTP Lakástakaréknál.

Tovább olvasom
Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

2021.06.24.

Vajon újépítésű házat, panel- vagy téglalakást érdemes leginkább befektetési céllal vásárolni jelenleg? Eláruljuk, milyen ingatlanba érdemes fektetni, továbbá arra is kitérünk, milyen egyéb szempontokat ajánlott figyelembe venni a vásárlás során.

Tovább olvasom