Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Nézzük, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban!

2023.02.15.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. február 15. 11:15

Az ingatlanpiac 2023-ban sem áll le, a kérdés valójában inkább az, hogy merre indul – az alábbi cikkben erre keressük a választ.

Nézzük, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban!

Az ingatlanpiac 2023-ban a csökkenés felé indul el, vagy folytatódik az elmúlt évtizedben tapasztalt, meredek növekedés? Ez a kérdés sokakat foglalkoztat, így természetesen bennünket is, ezért úgy döntöttünk, összegyűjtjük az ezzel kapcsolatos információkat, és rendszerezzük, miben lehetünk biztosak, illetve mi tartozik inkább a találgatás kategóriájába.

Aki ugyanis lakást szeretne venni, annak érdemes tudnia, hogy kivárjon-e, vagy minél hamarabb vágjon bele, hiszen ezen akár igen komoly összegek is múlhatnak. Biztosat persze lehetetlen mondani, de a minél nagyobb valószínűséget azért el lehet érni. Ha Te is kíváncsi vagy, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban, olvass tovább!

Az ingatlanpiac 2023-as alakulását befolyásoló tényezők

Az ingatlanpiac 2023-as alakulását több tényező is befolyásolja, amelyek egyenként is hatást gyakorolnak rá, együttes erővel viszont akár teljesen meg is változtathatják azt; ezek a következők:

  • infláció,
  • hitelkamatok változása,
  • ingatlanpiaci tőkebeáramlás,
  • a munkahelyek számának változásai,
  • új építkezések.

Az első és legfontosabb ezek közül az infláció, amelyet a mindennapjaink során – például bevásárláskor – akkor is tapasztalunk, ha nem foglalkozunk közgazdaságtannal, vagy épp befektetésekkel és a pénzpiac alakulásával. Az árak emelkedése, illetve a pénz értékének romlása egyenesen vezet az ingatlanárak növekedéséhez, ezt gyakorlatilag biztosra vehetjük, azonban a többi tényező erősen ronthatja a hatását.

A kamatok az elmúlt hónapokban folyamatosan növekedtek, ez pedig szintén áremelkedést eredményezhet, ám a trend megfordulni látszik, és az év folyamán valószínűleg visszatérnek az alacsonyabb hitelkamatok is. Hogy ezzel együtt az árak is csökkenésnek indulnak-e, egyelőre nem tudhatjuk, de logikusan annak van a legnagyobb esélye.

A tőkebeáramlás, vagyis az ingatlan, mint befektetési forma elég népszerű volt az utóbbi években, azonban az ingatlanpiac kvázi megtorpanása és a csökkenés lehetősége miatt idén nagy valószínűséggel csökkenni fog a befektetési céllal történő ingatlanvásárlások száma – ez szintén az árak csökkenését eredményezheti.

A munkalehetőségek megszűnése a fizetőképes kereslet eltűnését is eredményezheti, de ezzel kapcsolatban biztosat szinte lehetetlen mondani. A munkahelyek megmentésére történő erőfeszítések egyelőre hatásosnak tűnnek, ezzel tehát mi nem számolnánk – vagy legalábbis nem nagy mértékben.

Az új építésű ingatlanok ára magasabb, mint a használtaké, azonban a sok új ingatlan túlkínálatot hozhat létre, ami az árak csökkenéséhez vezethet. Jelenleg kis mértékű visszaesés tapasztalható az építőiparban, azonban ez sosem tart sokáig, és jelenleg is futnak olyan projektek, amelyek nagymennyiségű lakást eredményeznek majd, azaz az idei évben rengeteg ingatlant adnak majd át, amelyek valamelyest csökkentik majd az ingatlanárakat – annak mértéke azonban egyelőre nem ismert.

Mi várható tehát az ingatlanpiacon 2023-ban?

Ha csak az arányokat vesszük alapul, akkor egyértelmű, hogy az ingatlanpiac 2023-ban szűkülni fog, az árak pedig csökkenésnek indulnak, hiszen a hitelkamatok csökkenése, a valószínűsíthetően csökkenő befektetési kedv, illetve a nagy számú új építkezés mind ebbe az irányba mutatnak, azonban az infláció ezeknél jóval erősebb lehet.

Sajnos nem tudjuk, hogy a pénzromlás meddig tart még, és azt sem, hogy milyen mértékű lesz, hiába állítanak bármit azok, akiknek elvileg ezt tudniuk kellene – mármint sokak szerint. A folyamatokra ugyan lehet magasabb szinteken hatást gyakorolni, ám a jelenlegi infláció mértéke több tényezőnek is „köszönhető”, és nem tűnik úgy, hogy ezek közül bármelyikre is lenne hatása a magyar felső vezetésnek.

A magunk részéről nem bocsátkoznánk jóslatokba, de mi nem várunk jelentős árcsökkenést, ettől függetlenül azonban érdemes lehet kivárni, és közben folyamatosan figyelni az ingatlanpiac 2023-as alakulását.

Ha lakást tervezel vásárolni, és ehhez hitelre lenne szükséged, tekintsd meg ajánlatainkat, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

2024.04.12.

A falusi CSOK népszerűsége idén is megmaradt. Ez a családtámogatási forma kistelepüléseken érhető el. Vidékre költöznél? Lehet, hogy falusi CSOK segítségével megteheted. Utánajártunk, hogy mit kell róla tudni. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, ami az ingatlanoknak a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Ez a pontos meghatározás. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mikor van rá szükségünk? Mire lehet jó nekünk? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Díjrobbanás a lakásbiztosításoknál: mit tehetünk az emelkedés ellen?

Díjrobbanás a lakásbiztosításoknál: mit tehetünk az emelkedés ellen?

2023.10.11.

A lakásbiztosítások ára elfogadható szinten volt. Az elmúlt évben azonban kellemetlen meglepetés ért nem egy biztosítottat. Nem várt, és jelentős mértékű díjemelkedést kellett tapasztalniuk. Utánajártunk az okoknak, és megmutatjuk, hogy mit tehetünk az emelkedés ellen.

Tovább olvasom
Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

2021.06.24.

Vajon újépítésű házat, panel- vagy téglalakást érdemes leginkább befektetési céllal vásárolni jelenleg? Eláruljuk, milyen ingatlanba érdemes fektetni, továbbá arra is kitérünk, milyen egyéb szempontokat ajánlott figyelembe venni a vásárlás során.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával