Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Nézzük, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban!

2023.02.15.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. február 15. 11:15

Az ingatlanpiac 2023-ban sem áll le, a kérdés valójában inkább az, hogy merre indul – az alábbi cikkben erre keressük a választ.

Nézzük, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban!

Az ingatlanpiac 2023-ban a csökkenés felé indul el, vagy folytatódik az elmúlt évtizedben tapasztalt, meredek növekedés? Ez a kérdés sokakat foglalkoztat, így természetesen bennünket is, ezért úgy döntöttünk, összegyűjtjük az ezzel kapcsolatos információkat, és rendszerezzük, miben lehetünk biztosak, illetve mi tartozik inkább a találgatás kategóriájába.

Aki ugyanis lakást szeretne venni, annak érdemes tudnia, hogy kivárjon-e, vagy minél hamarabb vágjon bele, hiszen ezen akár igen komoly összegek is múlhatnak. Biztosat persze lehetetlen mondani, de a minél nagyobb valószínűséget azért el lehet érni. Ha Te is kíváncsi vagy, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban, olvass tovább!

Az ingatlanpiac 2023-as alakulását befolyásoló tényezők

Az ingatlanpiac 2023-as alakulását több tényező is befolyásolja, amelyek egyenként is hatást gyakorolnak rá, együttes erővel viszont akár teljesen meg is változtathatják azt; ezek a következők:

  • infláció,
  • hitelkamatok változása,
  • ingatlanpiaci tőkebeáramlás,
  • a munkahelyek számának változásai,
  • új építkezések.

Az első és legfontosabb ezek közül az infláció, amelyet a mindennapjaink során – például bevásárláskor – akkor is tapasztalunk, ha nem foglalkozunk közgazdaságtannal, vagy épp befektetésekkel és a pénzpiac alakulásával. Az árak emelkedése, illetve a pénz értékének romlása egyenesen vezet az ingatlanárak növekedéséhez, ezt gyakorlatilag biztosra vehetjük, azonban a többi tényező erősen ronthatja a hatását.

A kamatok az elmúlt hónapokban folyamatosan növekedtek, ez pedig szintén áremelkedést eredményezhet, ám a trend megfordulni látszik, és az év folyamán valószínűleg visszatérnek az alacsonyabb hitelkamatok is. Hogy ezzel együtt az árak is csökkenésnek indulnak-e, egyelőre nem tudhatjuk, de logikusan annak van a legnagyobb esélye.

A tőkebeáramlás, vagyis az ingatlan, mint befektetési forma elég népszerű volt az utóbbi években, azonban az ingatlanpiac kvázi megtorpanása és a csökkenés lehetősége miatt idén nagy valószínűséggel csökkenni fog a befektetési céllal történő ingatlanvásárlások száma – ez szintén az árak csökkenését eredményezheti.

A munkalehetőségek megszűnése a fizetőképes kereslet eltűnését is eredményezheti, de ezzel kapcsolatban biztosat szinte lehetetlen mondani. A munkahelyek megmentésére történő erőfeszítések egyelőre hatásosnak tűnnek, ezzel tehát mi nem számolnánk – vagy legalábbis nem nagy mértékben.

Az új építésű ingatlanok ára magasabb, mint a használtaké, azonban a sok új ingatlan túlkínálatot hozhat létre, ami az árak csökkenéséhez vezethet. Jelenleg kis mértékű visszaesés tapasztalható az építőiparban, azonban ez sosem tart sokáig, és jelenleg is futnak olyan projektek, amelyek nagymennyiségű lakást eredményeznek majd, azaz az idei évben rengeteg ingatlant adnak majd át, amelyek valamelyest csökkentik majd az ingatlanárakat – annak mértéke azonban egyelőre nem ismert.

Mi várható tehát az ingatlanpiacon 2023-ban?

Ha csak az arányokat vesszük alapul, akkor egyértelmű, hogy az ingatlanpiac 2023-ban szűkülni fog, az árak pedig csökkenésnek indulnak, hiszen a hitelkamatok csökkenése, a valószínűsíthetően csökkenő befektetési kedv, illetve a nagy számú új építkezés mind ebbe az irányba mutatnak, azonban az infláció ezeknél jóval erősebb lehet.

Sajnos nem tudjuk, hogy a pénzromlás meddig tart még, és azt sem, hogy milyen mértékű lesz, hiába állítanak bármit azok, akiknek elvileg ezt tudniuk kellene – mármint sokak szerint. A folyamatokra ugyan lehet magasabb szinteken hatást gyakorolni, ám a jelenlegi infláció mértéke több tényezőnek is „köszönhető”, és nem tűnik úgy, hogy ezek közül bármelyikre is lenne hatása a magyar felső vezetésnek.

A magunk részéről nem bocsátkoznánk jóslatokba, de mi nem várunk jelentős árcsökkenést, ettől függetlenül azonban érdemes lehet kivárni, és közben folyamatosan figyelni az ingatlanpiac 2023-as alakulását.

Ha lakást tervezel vásárolni, és ehhez hitelre lenne szükséged, tekintsd meg ajánlatainkat, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

2021.04.16.

Álmaink házának megtalálásával egy sor fontos kérdésre is felelnünk kell. Hogyan és mikor kössünk adás-vételi szerződést, hogyan és mikor fizessünk? Kis utánajárással a válaszok nem is tűnnek annyira bonyolultnak. Első lépésben nézzük meg, hogy mit kell tudnunk a foglalóról.

Tovább olvasom
Vagyonszerzési illeték 2023: mikor és mennyit kell fizetni?

Vagyonszerzési illeték 2023: mikor és mennyit kell fizetni?

2023.08.29.

Vagyont szerezni jó. Az állam azonban tartja a markát minden alkalommal, amikor valamilyen vagyontárgy kerül a birtokunkba. Az autó és az ingatlan vagyonszerzési illetékéről mindenkinek kell ismerettel rendelkeznie. Ebben segít ez az írás.

Tovább olvasom
Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

2021.03.26.

Azt, hogy közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez fordulsz-e, amikor ingatlant vásárolsz, Te döntöd el – az alábbiakból megtudhatod, mi alapján érdemes választanod!

Tovább olvasom
Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

2020.12.01.

Az elmúlt néhány esztendőben hihetetlen mértékű árnövekedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, de az elmúlt fél évben az ingatlanárak változása már nem ezt követte. Bár országos szinten minimális emelkedésnek lehetünk a tanúi, ez csupán a községekben megemelkedett lakásáraknak köszönhető. A mérsékelt áresés már tavaly megkezdődött, amire most a koronavírus még rátesz egy lapáttal.

Tovább olvasom