Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mi a különbség hitel és kölcsön között?

2022.12.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. december 22. 11:28

A különbség hitel és kölcsön között nem nyilvánvaló, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Mi a különbség hitel és kölcsön között?

A hitelt és a kölcsönt a leggyakrabban egymás szinonimáiként használjuk, és szerencsére nem okozunk ezzel zavart a fejekben, de érdemes tudni, hogy a két kifejezés a valóságban nem ugyanazt jelenti a gazdasági és jogi szaknyelvben. Persze az sem véletlen, hogy ennyire elmosódik a köztük lévő különbség, hiszen egymással összefüggő pénzügyi fogalmakról van szó.

Hitel és kölcsön lényege

A hitel a szó eredeti értelmében véve a hitelkeretre értendő, azaz arra, amikor egy a hitelező azt vállalja, hogy egy adott összegű hitelkeretet az igénylő rendelkezésére fenntart, és amelyért az igénylő díjat fizet. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy fel is használja azt, de, ha ezt akarja, és a hitelszerződésben rögzített feltételek teljesülnek, akkor kölcsönszerződés köthető, illetve egyéb hitelművelet is elvégezhető a hitelkeret erejéig.

A kölcsönnél ezzel szemben a kölcsönszerződésben meghatározottak alapján a hitelező egy adott pénzösszeg kifizetésére, az adós pedig a pénzösszeg visszafizetésére és kamat megfizetésére köteles. A kölcsön esetében tehát arról beszélhetünk, hogy a pénzt az adós rendelkezésére bocsátják, vagyis a hétköznapi értelemben erről a fogalomról van szó abban az esetben is, amikor hitelként hivatkozunk rá.

Röviden megfogalmazva tehát a különböző hitelkeretek, így a folyószámlahitel is hitel, míg minden egyéb banki konstrukció – tehát a jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök – kölcsönnek minősül.

Fogalmak, amelyek ismerete egyszerűbbé teszi az igénylést

Akadnak olyan fogalmak a banki hitelügyletekkel kapcsolatosan, amelyekkel érdemes tisztában lenni, hiszen megkönnyítik magát a folyamatot is, ha már előre tudjuk, hogy mire számíthatunk; ezeket ismertetjük az alábbiakban.

Hitelbírálat

Az a banki eljárás, amelynek keretein belül a bank megvizsgálja egy adott ügyfél hitelképességét, és dönt arról, hogy számára folyósít-e hitelt, és ha igen, milyen feltételekkel – ez az alapja a későbbi kölcsönszerződésnek.

Kölcsönszerződés

A hitelező pénzintézet és az igénylő – azaz a későbbi adós – között létrejövő szerződés, amely tartalmazza a hitelező által nyújtott kölcsön összegét, valamint azt, hogy az adós milyen feltételekkel fizeti azt vissza. A feltételek között többek között szerepel a visszafizetés ideje, illetve a kölcsön összege után fizetendő kamat mértéke is. A kölcsön folyósítása az adós számára kizárólag a szerződés aláírása után történik meg.

Törlesztőrészlet

Az adósnak a kölcsönszerződésben foglaltak alapján kell visszafizetnie a kölcsönt és annak kamatait. A törlesztés általában rendszeres, kis összegű részletekben történik, amelyek tartalmazzák az addig felhalmozott kamatot, és a tőketartozás arányos részét, de előfordulnak olyan konstrukciók is, amelyek egyben, vagy bizonyos, hosszabb időszakonként nagyobb részletekben írják elő a törlesztést – ilyen például az úgynevezett lombardhitel is.

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön szabadon felhasználható összeget biztosít az igénylő számára a hitelbírálat után, kizárólag kölcsönszerződés aláírását követően folyósítják, és a kölcsönszerződés feltételei szerint kell visszafizetni.

Folyószámlahitel

A banki folyószámlákhoz tartozó hiteltermék, amelynek lényege, hogy a folyószámlát vezető bank az ügyfele számára egy adott összegű hitelkeretet biztosít. Az ügyfélnek lehetősége van a számára biztosított hitelkeret összegéig használni a bank pénzét, vagyis negatív egyenlegre is lehetősége lesz.

Akár hitelt, akár kölcsönt szeretnél igényelni, most már tudod, melyik melyik, azonban nem gondoljuk, hogy ha továbbra is szinonimaként használjuk ezt a két szót, azzal bármiféle problémába ütköznénk, vagy bármi is változna, ha a helyes fogalmakat társítanánk az egyes termékek mellé. Mindegy tehát, hogy milyen konstrukcióra van szükséged, oldalunkon mindent megtalálhatsz, össze is hasonlíthatod őket, majd az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakáshitelkonstrukció-váltás – miért érdemes?

Lakáshitelkonstrukció-váltás – miért érdemes?

2019.12.30.

Ha régóta törlesztesz egy ingatlanhitelt, akkor valószínű, hogy a konstrukciója elavult, és sokkal kedvezőbbet is találhatsz, ha alaposan utánanézel. Érdemes elgondolkodnod a lakáshitelkonstrukció-váltáson, hiszen így az nem csak korszerűbb lesz, de a törlesztőrészleteket és a THM-et is csökkentheted!

Tovább olvasom
Milyen önerőt használhatok fel lakásvásárlás esetén?

Milyen önerőt használhatok fel lakásvásárlás esetén?

2020.02.03.

Az önerő kérdése a lakáshitelek felvételénél alapvető, hiszen a JTM szabályozás kimondja, hogy hitelfelvételhez szükség van rá. Ahogy azt is, hogy milyen önerőt használhatsz. Többféle lehetőséged is van ugyanis, ebben a cikkben pedig ismertetjük az összeset.

Tovább olvasom
Decembertől kedvezőbb konstrukcióban érhető el a babaváró kölcsön!

Decembertől kedvezőbb konstrukcióban érhető el a babaváró kölcsön!

2019.12.22.

A babaváró hitel már új korában sem volt rossz konstrukció, nem véletlenül tett szert igen hamar komoly népszerűségre. Viszont decembertől kedvezőbb lett, bár ennek előnyét csak azok „élvezhetik”, akiknek nem születik gyermekük a megszabott öt éven belül.

Tovább olvasom
Legkedvezőbb hitel

Legkedvezőbb hitel

2020.05.07.

Sokan teszik fel nekünk a kérdést, hogy melyik a legkedvezőbb hitel, de erre nincs egyértelmű válasz, hiszen mindenkinek mások az igényei, és hitelekből is számtalanfélét kínálnak a pénzintézetek. Ennek ellenére most megpróbálkozunk azzal, hogy könnyebbé tegyük a számodra a legkedvezőbb hitel megtalálását.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával