Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi a különbség hitel és kölcsön között?

2022.12.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. december 22. 11:28

A különbség hitel és kölcsön között nem nyilvánvaló, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Mi a különbség hitel és kölcsön között?

A hitelt és a kölcsönt a leggyakrabban egymás szinonimáiként használjuk, és szerencsére nem okozunk ezzel zavart a fejekben, de érdemes tudni, hogy a két kifejezés a valóságban nem ugyanazt jelenti a gazdasági és jogi szaknyelvben. Persze az sem véletlen, hogy ennyire elmosódik a köztük lévő különbség, hiszen egymással összefüggő pénzügyi fogalmakról van szó.

Hitel és kölcsön lényege

A hitel a szó eredeti értelmében véve a hitelkeretre értendő, azaz arra, amikor egy a hitelező azt vállalja, hogy egy adott összegű hitelkeretet az igénylő rendelkezésére fenntart, és amelyért az igénylő díjat fizet. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy fel is használja azt, de, ha ezt akarja, és a hitelszerződésben rögzített feltételek teljesülnek, akkor kölcsönszerződés köthető, illetve egyéb hitelművelet is elvégezhető a hitelkeret erejéig.

A kölcsönnél ezzel szemben a kölcsönszerződésben meghatározottak alapján a hitelező egy adott pénzösszeg kifizetésére, az adós pedig a pénzösszeg visszafizetésére és kamat megfizetésére köteles. A kölcsön esetében tehát arról beszélhetünk, hogy a pénzt az adós rendelkezésére bocsátják, vagyis a hétköznapi értelemben erről a fogalomról van szó abban az esetben is, amikor hitelként hivatkozunk rá.

Röviden megfogalmazva tehát a különböző hitelkeretek, így a folyószámlahitel is hitel, míg minden egyéb banki konstrukció – tehát a jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök – kölcsönnek minősül.

Fogalmak, amelyek ismerete egyszerűbbé teszi az igénylést

Akadnak olyan fogalmak a banki hitelügyletekkel kapcsolatosan, amelyekkel érdemes tisztában lenni, hiszen megkönnyítik magát a folyamatot is, ha már előre tudjuk, hogy mire számíthatunk; ezeket ismertetjük az alábbiakban.

Hitelbírálat

Az a banki eljárás, amelynek keretein belül a bank megvizsgálja egy adott ügyfél hitelképességét, és dönt arról, hogy számára folyósít-e hitelt, és ha igen, milyen feltételekkel – ez az alapja a későbbi kölcsönszerződésnek.

Kölcsönszerződés

A hitelező pénzintézet és az igénylő – azaz a későbbi adós – között létrejövő szerződés, amely tartalmazza a hitelező által nyújtott kölcsön összegét, valamint azt, hogy az adós milyen feltételekkel fizeti azt vissza. A feltételek között többek között szerepel a visszafizetés ideje, illetve a kölcsön összege után fizetendő kamat mértéke is. A kölcsön folyósítása az adós számára kizárólag a szerződés aláírása után történik meg.

Törlesztőrészlet

Az adósnak a kölcsönszerződésben foglaltak alapján kell visszafizetnie a kölcsönt és annak kamatait. A törlesztés általában rendszeres, kis összegű részletekben történik, amelyek tartalmazzák az addig felhalmozott kamatot, és a tőketartozás arányos részét, de előfordulnak olyan konstrukciók is, amelyek egyben, vagy bizonyos, hosszabb időszakonként nagyobb részletekben írják elő a törlesztést – ilyen például az úgynevezett lombardhitel is.

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön szabadon felhasználható összeget biztosít az igénylő számára a hitelbírálat után, kizárólag kölcsönszerződés aláírását követően folyósítják, és a kölcsönszerződés feltételei szerint kell visszafizetni.

Folyószámlahitel

A banki folyószámlákhoz tartozó hiteltermék, amelynek lényege, hogy a folyószámlát vezető bank az ügyfele számára egy adott összegű hitelkeretet biztosít. Az ügyfélnek lehetősége van a számára biztosított hitelkeret összegéig használni a bank pénzét, vagyis negatív egyenlegre is lehetősége lesz.

Akár hitelt, akár kölcsönt szeretnél igényelni, most már tudod, melyik melyik, azonban nem gondoljuk, hogy ha továbbra is szinonimaként használjuk ezt a két szót, azzal bármiféle problémába ütköznénk, vagy bármi is változna, ha a helyes fogalmakat társítanánk az egyes termékek mellé. Mindegy tehát, hogy milyen konstrukcióra van szükséged, oldalunkon mindent megtalálhatsz, össze is hasonlíthatod őket, majd az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Rossz konstrukciójú hiteled van? A hitelkiváltás a megoldás!

Rossz konstrukciójú hiteled van? A hitelkiváltás a megoldás!

2018.09.17.

Ha meglehetősen régóta törleszted a hiteledet, akkor szinte biztos, hogy a konstrukciója mára már elavulttá vált, és sokkal jobbakat is találhatsz a piacon. Érdemes elgondolkodnod a hitelkiváltás lehetőségén, hiszen így nem csak a hiteled lesz korszerűbb, de a törlesztőrészleted is alacsonyabbá válik!

Tovább olvasom
Budapest bank személyi kölcsöne – már oldalunkon is igényelhető!

Budapest bank személyi kölcsöne – már oldalunkon is igényelhető!

2019.02.15.

Igyekszünk a legjobb hiteleket bemutatni nektek, illetve elérhetővé tenni az oldalunkon, hogy minél szélesebb palettáról tudjátok kiválasztani a megfelelőt. Mostantól a Budapest Bank személyi kölcsöne is elérhető nálunk, és hogy a legjobb döntést hozhassátok meg, be is mutatjuk!

Tovább olvasom
Azonnali kölcsön az expresszkolcson.hu által

Azonnali kölcsön az expresszkolcson.hu által

2018.12.03.

Azonnali kölcsön? Nincs időd kivárni a személyi kölcsönök pár napos átfutási idejét, de még a gyorskölcsön 24 óráját is soknak találod a jelenlegi helyzetedben? Van egy jó hírünk! Ugyan nem azonnal, de egy órán belül pénzhez juthatsz, ha a MiniKölcsönt választod, és ami még jobb, csupán pár kattintás!

Tovább olvasom
Gyorskölcsön egy nap alatt? Lehetséges!

Gyorskölcsön egy nap alatt? Lehetséges!

2017.12.15.

Gyorskölcsön egy nap alatt, ez lehetséges csak online igénylésre lesz szükség és máris elindul a hitelbírálati szakasz. A cofidisnél már videó azonosítással is lehet kölcsönt igényelni, így a folyamat még egyszerűbb és gyorsabb.

Tovább olvasom