Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen költségekkel jár egy lakáshitel?

2022.11.15.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. november 15. 15:27

Költségekkel jár a lakáshitel felvétele, sőt, az igénylés is, azaz akkor is lesznek fizetnivalók, ha végül elutasítják a hitelkérelmet.

Milyen költségekkel jár egy lakáshitel?

Hogy milyen költségekkel jár egy lakáshitel felvétele, arra nem nagyon szokás gondolni, hiszen ilyenkor a leendő lakás, illetve a havi törlesztőrészlet nagysága és fizethetősége jár mindenki fejében, vagyis a jövőt tervezgeti. Holott már az ókori rómaiak is megmondták – Carpe diem! –, hogy érdemes az adott pillanatra is figyelni, hiszen könnyen lehet, hogy valamit elszalasztunk, aminek következménye egy, vagy több kellemetlen meglepetés is lehet.

A lakáshitel költségei akár az egy millió forintos nagyságrendet is elérhetik, és ugyan ennek egy része a folyósított kölcsönből kerül levonásra, sajnos muszáj egy bizonyos összeggel készülni, ami a rendelkezésünkre áll, ha fizetni kell.

Járulékos költségekkel egy lakáshitel esetében tehát muszáj számolni, és érdemes tudni, hogy ezek mekkora összegek, illetve mikor és kinek kell kifizetnünk. Ha röviden szeretnénk felsorolni, akkor az ügyvédi, a közjegyzői, az értékbecslési, a folyósítási, a jelzálogjog-bejegyzési és a tulajdonlap-lekérési díjak, valamint a vagyonszerzési illeték az, amivel mindenképp számolni kell, de ezeken túl is lehetnek még olyan fizetnivalók, amelyeket nem feltétlenül lehet megkerülni.

Egy ügyvédre minden ingatlan adásvétele során szükség van, és persze mindegyik más-más összeget állapít meg a szolgálatai ellenértékeként. Érdemes több ügyvéd díjainak is utánanézni, hiszen akár több tízezer forint is megspórolható, ha a legolcsóbbat választjuk. Jellemzően azonban az ingatlan értékének 0,5-1%-át szokták elkérni, ám egy bizonyos összeghatárig fix díjakat határoznak meg, ami 50-100 ezer forint, plusz természetesen az áfa összege.

A hitelszerződést közjegyzői okiratba szokták foglalni; ez gyakorlatilag kötelező, mivel így a bank peren kívül tudja érvényesíteni a jogait, ha szerződésbontásra kerül sor. Pontos összeg ebben az esetben sincs, mivel azt a hitelösszegtől teszik függővé.

Ezzel szemben az értékbecslési díj nagyjából pontosan meghatározható: 40-50 ezer forintról van szó, amit az értékbecslőnek kell megfizetni. Erre azért van szükség, mert a bank az értékbecslő által megadott érték alapján számolja ki a hitelösszeget, ami annak maximum 80%-a lehet.

A lakáshitel folyósításáért a pénzintézetek folyósítási díjat számolnak fel, ami a hitelösszeg maximum 2%-a, ám fontos tudni, hogy akciók keretein belül ezt a díjat el szokták engedni. Érdemes tehát figyelni a bankok hirdetményeit, hiszen ezzel akár jelentős összeg is megspórolható.

A fedezetként bevont ingatlanra a bank elidegenítési- és jelzálogjogot jegyez be arra az időre, amíg a hitel tőketartozása nem csökken nullára, azaz a teljes futamidőre, amit azonban eltávolítanak, ha a kölcsön végtörlesztésre kerül. Ennek díja pontosan meghatározható: 12.600 forint, amit a földhivatal felé kell megfizetni.

A hiteligénylés benyújtásához szükség van egy friss tulajdonilap-másolatra; a másolat lekérésének díja 7.200 forint.

A vagyonszerzési illetéknek viszont más nincs köze a bankhoz, ezt a NAV felé kell megfizetni; alapesetben a lakás vételárának 4%-a az összeg, de fontos tudni, hogy ez bizonyos esetekben csökkenthető, illetve kamatmentes részlefizetési lehetőség is létezik. Például azoknak, akik CSOK támogatással vásároltak ingatlant, nem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetniük.

Fentebb már említettük, hogy vannak, vagy lehetnek olyan költségek, amelyeket nem feltétlenül lehet megkerülni. Ezek az adott ügylettől függnek, és számtalan esetben felbukkanhatnak, ám a nem feltétlenül ebben az esetben azt jelenti, hogy egy másik ingatlan, vagy másik pénzintézet választásával megoldható a probléma. Ilyen lehet, amikor az eladó át akarja hárítani az ingatlanközvetítő díját, ami egyszerűen megoldható egy másik ingatlan választásával.

Annak érdekében tehát, hogy a lehető legkedvezőbb ajánlatot találhasd meg, alaposnak kell lenned, és nem csak a hitelkonstrukciókat összehasonlítani, de minden másra is nagy figyelmet fordítani. Az előbbi ráadásul egyszerű: oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait találod, és össze is hasonlíthatod őket. Tedd meg, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mit tegyünk hitelkérelem elutasítása esetén?

Mit tegyünk hitelkérelem elutasítása esetén?

2021.01.04.

A hitelkérelem elutasításának számos oka lehet; az alábbiakban sorra veszünk minden lehetséges indokot.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön a K&H Banktól – Mutatjuk a feltételeket!

Személyi kölcsön a K&H Banktól – Mutatjuk a feltételeket!

2021.12.20.

Személyi kölcsön a K&H Banktól? Nem nehéz jó ajánlatot találni, a pénzintézet gyors és egyszerű igénylési folyamatot ígér, a K&H Bank ügyfelei száz százalékban online is igényelhetik a hitelt, amelynek a díjmentes előtörlesztési lehetősége is adott.

Tovább olvasom
Elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához

Elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához

2023.11.07.

Az új szabály szerint jövőre elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához. Ezzel csökken az az összeg, amit a vásárlóknak saját erőből kell beletenniük a vásárlásba, és ez lehetővé teheti azt, hogy előbb jusson valaki az első ingatlanához. Utánajártunk, hogy miért fontos egy lakáshitel igénylésekor az önerő, és megmutatjuk azt is, hogy a kisebb önerő akár nulla forint is lehet. Fiatalok, figyelem!

Tovább olvasom
6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

2023.02.10.

Hitelfelvétel előtt számtalan tényezővel kell foglalkozni; az alábbiakban ezek közül válogattuk ki a 6 legfontosabbat.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával