Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

2022.10.11.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. október 11. 12:35

Marad a CSOK és a Babaváró hitel az igényelhető támogatások között a 2023-as évben is – közölték a remek hírt a Facebookon.

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

Marad a CSOK és a Babaváró hitel a 2023-as évben is, így továbbra is igényelhetőek maradnak azok számára, akik jogosultak a családtámogatási rendszer elemeire. Mindezt egy Facebookon megosztott képből tudta meg az ország, amit a kormány tett fel saját oldalára, így gyakorlatilag biztosnak mondható, hogy a Babaváró hitel és a CSOK elérhető lesz jövőre is – és nem csak ezek.

Mi marad a CSOK-on és a Babaváró hitelen kívül?

A kormány Facebook-oldalán megjelenő üzenet alapján az alábbi támogatások biztosan elérhetőek lesznek jövőre:

 • CSOK,
 • Babaváró hitel,
 • a családi adókedvezmény,
 • az első házasok adókedvezménye,
 • a diplomás gyermekgondozási díj.

A kormány a 2023 évi költségvetésben is keretet biztosít ezekre a kedvezményekre és támogatásokra, ám ezek közül a Babaváró hitel a legfontosabb, mivel ezt a konstrukciót a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján csak 2022. év végéig lehetne igényelni, a CSOK támogatás igénylésére viszont amúgy sincs a jogszabályban határidő.

Változhat a CSOK és a Babaváró hitel igénylésének folyamata?

Erről, illetve az igényelhető összegek változásáról sajnos egyelőre nincs hír, de valószínűsíthető, hogy nem fog változni semmi, hacsak a rekord magas infláció nem indokolja azt. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy elképzelhető a támogatások összegének, vagy épp az igénylési feltételeknek a megváltoztatása, de ez nem biztos, hogy szigorítást jelent, hiszen az összeg is emelkedhet, vagy épp a feltételek is lazábbá válhatnak.

A Babaváró hitel 2022-ben

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű, támogatott hitel. A kölcsön az első 5 évben kamatmentes; ha ezen időszak alatt gyermek születik, akkor az ingyenesség a teljes futamidőre megmarad, a második gyermek érkezésekor a tartozás 30%-át, a harmadik gyermek születésekor pedig a teljes tartozást elengedik.

Ha viszont a szerződéskötést követő öt éven belül nem születik gyermek, akkor az állami támogatás elvész, és az addig igénybevett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni, a kölcsön pedig a futamidő végéig piaci kamatozásúvá válik. Előfordulhat azonban, hogy egészségügyi okokból nem születik gyermek; ezt orvosi igazolással kell igazolni, majd méltányossági eljárást kell kezdeményezni. Ez esetben a kormányhivatal felmentést adhat a kamattámogatás megszüntetése és az igénybe vett kamattámogatás visszafizetése alól.

Lényeges még, hogy az igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek, nem lehet köztartozásuk, és nem szerepelhetnek negatív státuszban a KHR listán, illetve a házaspár tagjai közül legalább az egyiknek minimum három éves, folyamatos TB-jogviszonya kell, hogy legyen.

A CSOK 2022-ben

A CSOK a meglévő és vállalt gyerekek után járó, lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás, amelynek összege függ a lakáscéltól és a gyerekek számától is.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén a kedvezmény összege:

 • 1 gyerek után 600 ezer forint támogatás jár.
 • 2 gyerekre 1,43 millió forint támogatás jár.
 • 3 gyerek után 2,2 millió forint támogatás jár.
 • 4 vagy több gyerekre pedig 2,75 millió forint kedvezmény jár.

Új lakás vásárlása és építés esetén a kedvezmény összege:

 • 1 gyerek után 600 ezer forint támogatás jár.
 • 2 gyerekre 2,6 millió forint támogatás jár.
 • 3 vagy több gyerek után 10 millió forint támogatás jár.

A CSOK feltételei megkülönböztetik a már meglévő és a vállalt gyermekeket: a házastársak, élettársak és egyedülálló szülők meglévő gyermekek után egyaránt igényelhetik a CSOK-ot, előre vállalt gyermek esetében viszont csak házaspárok élhetnek a lehetőséggel, és ekkor életkori megkötéseknek is meg kell felelni.

A CSOK személyi feltételei a következők:

 • magyar állampolgárság,
 • állandó bejelentett lakcím,
 • az igénylőnek nem lehet köztartozása,
 • 180 nap folyamatos TB jogviszony egy, vagy két gyermek után igényelt CSOK esetén, legfeljebb 30 nap megszakítással,
 • ha új ingatlant vásárolnánk, és három, vagy több gyermek után igényelnénk CSOK-ot, akkor legalább 2 éves TB jogviszony kell, legfeljebb 30 nap megszakítással,
 • bizonyos kötöttségekkel a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszony is figyelembe vehető.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

2020.11.14.

A babaváró hitel a számos előny mellett rejteget néhány buktatót is, amivel gyakran nem számolnak azok, akik igénybe veszik.

Tovább olvasom
Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

2022.02.07.

A babaváró hitel referenciakamata ismét emelkedett, ami rossz hír azoknak, akik elveszíthetik a támogatást.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

2021.10.07.

A Babaváró hitelt az állam az Otthonteremtési program keretében folyósítja az igénylőknek. A legspeciálisabb támogatási forma jelenleg, hiszen a feltételek teljesülése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

Tovább olvasom
Babaváró hitel – érdemes igénybe venni a szüneteltetést?

Babaváró hitel – érdemes igénybe venni a szüneteltetést?

2022.01.12.

A szüneteltetés a babaváró hitel egyik lehetősége, ami a gyermek megszületése után válik elérhetővé – lássuk, érdemes-e igényelni!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával