Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

2022.10.11.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. október 11. 12:35

Marad a CSOK és a Babaváró hitel az igényelhető támogatások között a 2023-as évben is – közölték a remek hírt a Facebookon.

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

Marad a CSOK és a Babaváró hitel a 2023-as évben is, így továbbra is igényelhetőek maradnak azok számára, akik jogosultak a családtámogatási rendszer elemeire. Mindezt egy Facebookon megosztott képből tudta meg az ország, amit a kormány tett fel saját oldalára, így gyakorlatilag biztosnak mondható, hogy a Babaváró hitel és a CSOK elérhető lesz jövőre is – és nem csak ezek.

Mi marad a CSOK-on és a Babaváró hitelen kívül?

A kormány Facebook-oldalán megjelenő üzenet alapján az alábbi támogatások biztosan elérhetőek lesznek jövőre:

 • CSOK,
 • Babaváró hitel,
 • a családi adókedvezmény,
 • az első házasok adókedvezménye,
 • a diplomás gyermekgondozási díj.

A kormány a 2023 évi költségvetésben is keretet biztosít ezekre a kedvezményekre és támogatásokra, ám ezek közül a Babaváró hitel a legfontosabb, mivel ezt a konstrukciót a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján csak 2022. év végéig lehetne igényelni, a CSOK támogatás igénylésére viszont amúgy sincs a jogszabályban határidő.

Változhat a CSOK és a Babaváró hitel igénylésének folyamata?

Erről, illetve az igényelhető összegek változásáról sajnos egyelőre nincs hír, de valószínűsíthető, hogy nem fog változni semmi, hacsak a rekord magas infláció nem indokolja azt. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy elképzelhető a támogatások összegének, vagy épp az igénylési feltételeknek a megváltoztatása, de ez nem biztos, hogy szigorítást jelent, hiszen az összeg is emelkedhet, vagy épp a feltételek is lazábbá válhatnak.

A Babaváró hitel 2022-ben

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű, támogatott hitel. A kölcsön az első 5 évben kamatmentes; ha ezen időszak alatt gyermek születik, akkor az ingyenesség a teljes futamidőre megmarad, a második gyermek érkezésekor a tartozás 30%-át, a harmadik gyermek születésekor pedig a teljes tartozást elengedik.

Ha viszont a szerződéskötést követő öt éven belül nem születik gyermek, akkor az állami támogatás elvész, és az addig igénybevett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni, a kölcsön pedig a futamidő végéig piaci kamatozásúvá válik. Előfordulhat azonban, hogy egészségügyi okokból nem születik gyermek; ezt orvosi igazolással kell igazolni, majd méltányossági eljárást kell kezdeményezni. Ez esetben a kormányhivatal felmentést adhat a kamattámogatás megszüntetése és az igénybe vett kamattámogatás visszafizetése alól.

Lényeges még, hogy az igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek, nem lehet köztartozásuk, és nem szerepelhetnek negatív státuszban a KHR listán, illetve a házaspár tagjai közül legalább az egyiknek minimum három éves, folyamatos TB-jogviszonya kell, hogy legyen.

A CSOK 2022-ben

A CSOK a meglévő és vállalt gyerekek után járó, lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás, amelynek összege függ a lakáscéltól és a gyerekek számától is.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén a kedvezmény összege:

 • 1 gyerek után 600 ezer forint támogatás jár.
 • 2 gyerekre 1,43 millió forint támogatás jár.
 • 3 gyerek után 2,2 millió forint támogatás jár.
 • 4 vagy több gyerekre pedig 2,75 millió forint kedvezmény jár.

Új lakás vásárlása és építés esetén a kedvezmény összege:

 • 1 gyerek után 600 ezer forint támogatás jár.
 • 2 gyerekre 2,6 millió forint támogatás jár.
 • 3 vagy több gyerek után 10 millió forint támogatás jár.

A CSOK feltételei megkülönböztetik a már meglévő és a vállalt gyermekeket: a házastársak, élettársak és egyedülálló szülők meglévő gyermekek után egyaránt igényelhetik a CSOK-ot, előre vállalt gyermek esetében viszont csak házaspárok élhetnek a lehetőséggel, és ekkor életkori megkötéseknek is meg kell felelni.

A CSOK személyi feltételei a következők:

 • magyar állampolgárság,
 • állandó bejelentett lakcím,
 • az igénylőnek nem lehet köztartozása,
 • 180 nap folyamatos TB jogviszony egy, vagy két gyermek után igényelt CSOK esetén, legfeljebb 30 nap megszakítással,
 • ha új ingatlant vásárolnánk, és három, vagy több gyermek után igényelnénk CSOK-ot, akkor legalább 2 éves TB jogviszony kell, legfeljebb 30 nap megszakítással,
 • bizonyos kötöttségekkel a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszony is figyelembe vehető.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Banki követelmények a babaváró hitelnél

Banki követelmények a babaváró hitelnél

2019.09.12.

Mint minden hitelkonstrukció esetében, így a babaváró hitelnél is megkell felelni a követelményeknek. Bonyolítja a helyzetet, hogy nem csak banki, de állami szinten megszabott kritériumok is vannak. Amiket valószínűleg olvastál már, de ha még nem, könnyedén megtalálhatod őket oldalunk „babaváró hitel” menüpontja alatt. Most viszont lássuk részletesen a banki követelményeket a babaváró hitel igényléséhez!

Tovább olvasom
5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

2020.11.14.

A babaváró hitel a számos előny mellett rejteget néhány buktatót is, amivel gyakran nem számolnak azok, akik igénybe veszik.

Tovább olvasom
Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

2022.06.17.

A születések és házasságok száma a babaváró hitel fényében lehet érdekes, ezért az alábbiakban ezeket nézzük át.

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

2021.10.20.

A Babaváró hitel ma az egyik legnépszerűbb támogatási forma Magyarországon. Szabad felhasználású hitel, az igénylők jelentős része mégis ingatlan vásárlásra fordítja, gyakran önerőként felhasználva a lakáshitel mellé. A fiatal házasok ugyanannyi Babaváró hitelt igényeltek az elműt évben, mint amennyi lakáscélú hitelt a bankok összesen folyósítottak. Mi az oka ennek a népszerűségnek? Kaphatunk-e a Babaváró hitel mellé másik hitelt? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom