Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

2022.10.11.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. október 11. 12:35

Marad a CSOK és a Babaváró hitel az igényelhető támogatások között a 2023-as évben is – közölték a remek hírt a Facebookon.

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

Marad a CSOK és a Babaváró hitel a 2023-as évben is, így továbbra is igényelhetőek maradnak azok számára, akik jogosultak a családtámogatási rendszer elemeire. Mindezt egy Facebookon megosztott képből tudta meg az ország, amit a kormány tett fel saját oldalára, így gyakorlatilag biztosnak mondható, hogy a Babaváró hitel és a CSOK elérhető lesz jövőre is – és nem csak ezek.

Mi marad a CSOK-on és a Babaváró hitelen kívül?

A kormány Facebook-oldalán megjelenő üzenet alapján az alábbi támogatások biztosan elérhetőek lesznek jövőre:

  • CSOK,
  • Babaváró hitel,
  • a családi adókedvezmény,
  • az első házasok adókedvezménye,
  • a diplomás gyermekgondozási díj.

A kormány a 2023 évi költségvetésben is keretet biztosít ezekre a kedvezményekre és támogatásokra, ám ezek közül a Babaváró hitel a legfontosabb, mivel ezt a konstrukciót a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján csak 2022. év végéig lehetne igényelni, a CSOK támogatás igénylésére viszont amúgy sincs a jogszabályban határidő.

Változhat a CSOK és a Babaváró hitel igénylésének folyamata?

Erről, illetve az igényelhető összegek változásáról sajnos egyelőre nincs hír, de valószínűsíthető, hogy nem fog változni semmi, hacsak a rekord magas infláció nem indokolja azt. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy elképzelhető a támogatások összegének, vagy épp az igénylési feltételeknek a megváltoztatása, de ez nem biztos, hogy szigorítást jelent, hiszen az összeg is emelkedhet, vagy épp a feltételek is lazábbá válhatnak.

A Babaváró hitel 2022-ben

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű, támogatott hitel. A kölcsön az első 5 évben kamatmentes; ha ezen időszak alatt gyermek születik, akkor az ingyenesség a teljes futamidőre megmarad, a második gyermek érkezésekor a tartozás 30%-át, a harmadik gyermek születésekor pedig a teljes tartozást elengedik.

Ha viszont a szerződéskötést követő öt éven belül nem születik gyermek, akkor az állami támogatás elvész, és az addig igénybevett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni, a kölcsön pedig a futamidő végéig piaci kamatozásúvá válik. Előfordulhat azonban, hogy egészségügyi okokból nem születik gyermek; ezt orvosi igazolással kell igazolni, majd méltányossági eljárást kell kezdeményezni. Ez esetben a kormányhivatal felmentést adhat a kamattámogatás megszüntetése és az igénybe vett kamattámogatás visszafizetése alól.

Lényeges még, hogy az igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek, nem lehet köztartozásuk, és nem szerepelhetnek negatív státuszban a KHR listán, illetve a házaspár tagjai közül legalább az egyiknek minimum három éves, folyamatos TB-jogviszonya kell, hogy legyen.

A CSOK 2022-ben

A CSOK a meglévő és vállalt gyerekek után járó, lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás, amelynek összege függ a lakáscéltól és a gyerekek számától is.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén a kedvezmény összege:

  • 1 gyerek után 600 ezer forint támogatás jár.
  • 2 gyerekre 1,43 millió forint támogatás jár.
  • 3 gyerek után 2,2 millió forint támogatás jár.
  • 4 vagy több gyerekre pedig 2,75 millió forint kedvezmény jár.

Új lakás vásárlása és építés esetén a kedvezmény összege:

  • 1 gyerek után 600 ezer forint támogatás jár.
  • 2 gyerekre 2,6 millió forint támogatás jár.
  • 3 vagy több gyerek után 10 millió forint támogatás jár.

A CSOK feltételei megkülönböztetik a már meglévő és a vállalt gyermekeket: a házastársak, élettársak és egyedülálló szülők meglévő gyermekek után egyaránt igényelhetik a CSOK-ot, előre vállalt gyermek esetében viszont csak házaspárok élhetnek a lehetőséggel, és ekkor életkori megkötéseknek is meg kell felelni.

A CSOK személyi feltételei a következők:

  • magyar állampolgárság,
  • állandó bejelentett lakcím,
  • az igénylőnek nem lehet köztartozása,
  • 180 nap folyamatos TB jogviszony egy, vagy két gyermek után igényelt CSOK esetén, legfeljebb 30 nap megszakítással,
  • ha új ingatlant vásárolnánk, és három, vagy több gyermek után igényelnénk CSOK-ot, akkor legalább 2 éves TB jogviszony kell, legfeljebb 30 nap megszakítással,
  • bizonyos kötöttségekkel a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszony is figyelembe vehető.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Már nem mindenkinek éri meg a Babaváró hitelt állampapírba fektetni

Már nem mindenkinek éri meg a Babaváró hitelt állampapírba fektetni

2021.12.28.

A babaváró hitelt állampapírba fektetni hasznos fogás volt az elmúlt időszakban, de a szabályok és körülmények változásával ez ma már nem minden esetben jó lépés.

Tovább olvasom
Meghatalmazással tudom igényelni a babaváró hitelt?

Meghatalmazással tudom igényelni a babaváró hitelt?

2020.09.15.

Ha valamit meghatalmazással tudsz igényelni, az nagyban megkönnyítheti az ügyintézést, ám sajnos ez sok esetben nem megoldható. A babaváró hitelnél is van lehetőséged bizonyos dolgokat meghatalmazással elintézni, ám sajnos nem mindent.

Tovább olvasom
Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

2022.06.17.

A születések és házasságok száma a babaváró hitel fényében lehet érdekes, ezért az alábbiakban ezeket nézzük át.

Tovább olvasom
A férj életkora is számít a Babaváró hitel felvételekor

A férj életkora is számít a Babaváró hitel felvételekor

2022.01.28.

A babaváró hitel méltán népszerű termék, hiszen szabadon felhasználható kölcsönről van szó, amelyhez viszonylag egyszerű hozzájutni. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek feltételek, az egyik legfontosabb a feleség maximális életkora. Sokan nem tudják, hogy a hitelfelvételnél a férfi életkora is mérvadó lehet.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával