Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

2022.09.13.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 16. 09:34

Az életbiztosítás megkötése felelősségteljes feladat, amelynek során számos szempontot kell mérlegelned; az alábbiakban ezeket ismertetjük.

Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

Az életbiztosítás megkötésével többféle helyzetben is biztonságban tudhatod magadat és a szeretteidet: baleset, műtét, tartós betegség, vagy haláleset után segít az anyagiak terén, emellett az öngondoskodás is megoldható vele, de befektetésként is kiváló.

Az életbiztosítás megkötése akár már havi néhány ezer forintért is megoldható, és a szerződésben meghatározott káreseményeken túl kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe vehetsz, például bizonyos betegségekre, keresőképtelenségre, vagy egy meghatározott kor elérésére.

A kockázati életbiztosítás a következő káresemények után fizet:

  • haláleset
  • baleseti csonttörés
  • baleseti égés
  • baleseti halál
  • kórházi napidíj
  • baleseti műtét térítése
  • baleseti rokkantság
  • egészségkárosodásból származó rokkantság

Befektetési életbiztosítással a lejáratkor nagyobb összeghez is juthatsz, míg a kockázati életbiztosítás a lejáratkor nem fizet, ezért ez az első, amit alaposan át kell gondolnod, ám itt még nincs vége.

Számít, hogy mikor kötsz életbiztosítást

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az életbiztosítás megkötése előtt a biztosító egészségi állapotfelmérést végez, és az eredmény alapján állapítja meg a biztosítási díjat. Éppen emiatt nem érdemes sokáig húzni az életbiztosítás megkötését, sőt, minél előbb el kell indítani a procedúrát, hiszen, ha addig vársz, amikor már közel a baj, a szerződéskötési igényedet minden biztosító el fogja utasítani.

Amint belép az életedbe valaki, akiről gondoskodni szeretnél – azaz házasságkötéskor, vagy a gyermeked megszületésekor –, már kezdd is el az életbiztosítás megkötéséhez szükséges teendőket.

A biztosítási védelem időtartamának helyes meghatározása

Ha a biztosítási védelem időtartama túl rövid, akkor nem véd igazán, ha pedig túl hosszú, az extra költséget jelent amellett, hogy felesleges is. Az időtartam helyes meghatározása tehát alapvető fontosságú az életbiztosítás megkötése előtt.

Ha a gyermekeid anyagi biztonsága lebeg a szemed előtt, akkor érdemes a biztosítási időtartam meghatározásakor a nagykorúságuk utáni időszakra tenned annak végét, hiszen ekkor az önálló keresőképességüknek köszönhetően már nagyobb biztonságban lesznek.

A biztosítási védelem mértékének meghatározása

Hasonló a helyzet, mint az időtartamnál: sem a túl kicsi, sem a túl nagy összeg nem megfelelő, tehát ezt is alapos megfontolás után kell meghatározni. Az alacsony biztosítási díj alacsony védelemmel párosul, ami nem sokat ér baj esetén, ha pedig túl magas, akkor lehet, hogy feleslegesen és túlzottan terheled meg a havi költségkeretedet.

A biztosítási összeg meghatározásakor legalább 3 évi átlagos nettó jövedelmedet kell alapul venned; ez a legkisebb összeg, ami segítséget nyújthat a kieső jövedelmed pótlásában. Persze magasabb összeget is meghatározhatsz, ám ez az anyagi lehetőségeidtől függ.

Ha hitelt is fizetsz, elengedhetetlen egy hitelfedezeti életbiztosítás is

Egy hitel alaposan megterheli a családi kasszát, méghozzá akár évtizedekre is. A hitelfedezeti életbiztosítás mentesíti a szeretteidet a törlesztés alól, ez által biztonságban tudhatod őket.

A hitelfedezeti életbiztosítás időtartama a hitel futamidejével, a biztosítási összeg pedig a felvett hitelösszeg nagyságával lesz egyenlő. Van lehetőséged arra is, hogy a biztosítási összeg ne csökkenjen az aktuális hiteltartozás szerint, hanem a futamidő végéig állandó maradjon, így, ha tragédia történne, a biztosító kifizeti a banknak a hiteltartozásodat.

A fentiekből is látható, hogy az életbiztosítás megkötése nem csak fontos, de felelősségteljes dolog is. Ha szeretnél gondoskodni a szeretteidről, akkor mindenképp érdemes foglalkoznod ezzel a kérdéssel, és a szerződés aláírása előtt alaposan átgondolnod az általunk megadott szempontokat.

Ha pedig elhatározásra jutottál, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mikor szükséges az utasbiztosítás?

Mikor szükséges az utasbiztosítás?

2020.06.02.

Szeretsz utazni? Ki ne szeretne, mi is imádunk. Történt már veled út közben olyasmi, ami az egészséged szempontjából, vagy anyagilag hátrányosan érintett, esetleg egyszerre mind a kettő? Akkor számodra nem kérdés, hogy mikor szükséges az utasbiztosítás. Azoknak azonban, akik eddig nem kötöttek ilyet, röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

2020.08.17.

A hitelfelvétel nem csak a számodra, de a banknak is kockázatos lépés, és mint mindennél, itt is érdemes a lehető legnagyobb biztonságra törekedni, amihez a hitelfedezeti biztosítás kínál megoldást. És hogy miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Tovább olvasom
Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

2024.02.21.

Bár a lakásbiztosítás nem a háztartások legnagyobb kiadása, nagyon nem mindegy, hogy melyik biztosítónál kötjük meg a szerződést. Idén ráadásul az új szabályok szerint márciusban is felmondható a lakásbiztosítás. Szakértőink röviden és közérthetően írnak a lakásbiztosításról, és bemutatják az új szabályokat is.

Tovább olvasom
Minden, amit a síbiztosításról tudni kell

Minden, amit a síbiztosításról tudni kell

2023.12.18.

A síbiztosítás egy speciális utasbiztosítás. De miért fontos, hogy külön síbiztosítást kössünk? Miért nem elég egy utasbiztosítás? A síelés veszélyes sport? Sokba kerül ez a biztosítás? Mire nyújt fedezetet? Rengeteg kérdés merülhet fel. Mi mindenre válaszolunk. Még azokra is, amit fel sem tettek.

Tovább olvasom