Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

2022.09.13.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 16. 09:34

Az életbiztosítás megkötése felelősségteljes feladat, amelynek során számos szempontot kell mérlegelned; az alábbiakban ezeket ismertetjük.

Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

Az életbiztosítás megkötésével többféle helyzetben is biztonságban tudhatod magadat és a szeretteidet: baleset, műtét, tartós betegség, vagy haláleset után segít az anyagiak terén, emellett az öngondoskodás is megoldható vele, de befektetésként is kiváló.

Az életbiztosítás megkötése akár már havi néhány ezer forintért is megoldható, és a szerződésben meghatározott káreseményeken túl kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe vehetsz, például bizonyos betegségekre, keresőképtelenségre, vagy egy meghatározott kor elérésére.

A kockázati életbiztosítás a következő káresemények után fizet:

  • haláleset
  • baleseti csonttörés
  • baleseti égés
  • baleseti halál
  • kórházi napidíj
  • baleseti műtét térítése
  • baleseti rokkantság
  • egészségkárosodásból származó rokkantság

Befektetési életbiztosítással a lejáratkor nagyobb összeghez is juthatsz, míg a kockázati életbiztosítás a lejáratkor nem fizet, ezért ez az első, amit alaposan át kell gondolnod, ám itt még nincs vége.

Számít, hogy mikor kötsz életbiztosítást

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az életbiztosítás megkötése előtt a biztosító egészségi állapotfelmérést végez, és az eredmény alapján állapítja meg a biztosítási díjat. Éppen emiatt nem érdemes sokáig húzni az életbiztosítás megkötését, sőt, minél előbb el kell indítani a procedúrát, hiszen, ha addig vársz, amikor már közel a baj, a szerződéskötési igényedet minden biztosító el fogja utasítani.

Amint belép az életedbe valaki, akiről gondoskodni szeretnél – azaz házasságkötéskor, vagy a gyermeked megszületésekor –, már kezdd is el az életbiztosítás megkötéséhez szükséges teendőket.

A biztosítási védelem időtartamának helyes meghatározása

Ha a biztosítási védelem időtartama túl rövid, akkor nem véd igazán, ha pedig túl hosszú, az extra költséget jelent amellett, hogy felesleges is. Az időtartam helyes meghatározása tehát alapvető fontosságú az életbiztosítás megkötése előtt.

Ha a gyermekeid anyagi biztonsága lebeg a szemed előtt, akkor érdemes a biztosítási időtartam meghatározásakor a nagykorúságuk utáni időszakra tenned annak végét, hiszen ekkor az önálló keresőképességüknek köszönhetően már nagyobb biztonságban lesznek.

A biztosítási védelem mértékének meghatározása

Hasonló a helyzet, mint az időtartamnál: sem a túl kicsi, sem a túl nagy összeg nem megfelelő, tehát ezt is alapos megfontolás után kell meghatározni. Az alacsony biztosítási díj alacsony védelemmel párosul, ami nem sokat ér baj esetén, ha pedig túl magas, akkor lehet, hogy feleslegesen és túlzottan terheled meg a havi költségkeretedet.

A biztosítási összeg meghatározásakor legalább 3 évi átlagos nettó jövedelmedet kell alapul venned; ez a legkisebb összeg, ami segítséget nyújthat a kieső jövedelmed pótlásában. Persze magasabb összeget is meghatározhatsz, ám ez az anyagi lehetőségeidtől függ.

Ha hitelt is fizetsz, elengedhetetlen egy hitelfedezeti életbiztosítás is

Egy hitel alaposan megterheli a családi kasszát, méghozzá akár évtizedekre is. A hitelfedezeti életbiztosítás mentesíti a szeretteidet a törlesztés alól, ez által biztonságban tudhatod őket.

A hitelfedezeti életbiztosítás időtartama a hitel futamidejével, a biztosítási összeg pedig a felvett hitelösszeg nagyságával lesz egyenlő. Van lehetőséged arra is, hogy a biztosítási összeg ne csökkenjen az aktuális hiteltartozás szerint, hanem a futamidő végéig állandó maradjon, így, ha tragédia történne, a biztosító kifizeti a banknak a hiteltartozásodat.

A fentiekből is látható, hogy az életbiztosítás megkötése nem csak fontos, de felelősségteljes dolog is. Ha szeretnél gondoskodni a szeretteidről, akkor mindenképp érdemes foglalkoznod ezzel a kérdéssel, és a szerződés aláírása előtt alaposan átgondolnod az általunk megadott szempontokat.

Ha pedig elhatározásra jutottál, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hogyan biztosítsunk magunknak jövedelmet munkanélküliség esetén?

Hogyan biztosítsunk magunknak jövedelmet munkanélküliség esetén?

2021.07.21.

Jövedelmet munkanélküliség esetén biztosítani magunknak nem egyszerű, de nem is lehetetlen – az alábbiakból megtudhatod, mi a teendő ebben a helyzetben!

Tovább olvasom
Milyen előnyei vannak a unit-linked életbiztosításoknak?

Milyen előnyei vannak a unit-linked életbiztosításoknak?

2023.07.14.

A megtakarítási célú életbiztosítás, vagy a szakértők kedvelt kifejezésével unit-linked biztosítás talán a legismertebb befektetési forma. Ma már teljesen elfogadott, hogy egy biztosítás nem csak egy biztosítási esemény bekövetkeztekor fizet, hanem befektetéssel is kombinálják. És ez igazán jó lehet nekünk.

Tovább olvasom
Mi jellemzi a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást?

Mi jellemzi a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást?

2023.06.29.

Ha már Otthonbiztosítás, az legyen minősített. Ha már Otthonbiztosítás, az legyen fogyasztóbarát. És ez jó nekünk? De még mennyire! Mutatjuk a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás legfontosabb jellemzőit.

Tovább olvasom
Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

2021.08.19.

A jövedelempótló biztosítás igénylése egyszerűbb, mint gondolnád – mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Tovább olvasom