Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Így kaphatnak lakáshitelt a KATA-sok

2022.09.06.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 6. 11:22

Lakáshitelt KATA adózóként felvenni nem egyszerű, épp ellenkezőleg, ám nem is megoldhatatlan – mutatjuk a részleteket!

Így kaphatnak lakáshitelt a KATA-sok

Lakáshitelt a KATA-sok számára számos bank kínál, tehát nem a kevés lehetőség teszi nehézzé, hogy KATA adózóként ingatlant tudjunk vásárolni, sokkal inkább a procedúra bonyolultsága az, ami sokakat visszariaszthat. Egy munkavállaló számára sem egyszerű lakáshitelhez jutni, ám őszintén szólva sétagaloppnak tűnik ahhoz képest, ami egy KATA adózási formában tevékenykedő vállalkozóra vár, és ez csak tovább bonyolódott most, hogy a kormány alaposan átszabta a feltételeket.

Mi változott?

Ha valaki esetleg nem követte volna az elmúlt időszak eseményeit, röviden összefoglaljuk: a kormány szigorított a KATA adózási formán, méghozzá olyan módon, hogy a többség számára gyakorlatilag megszüntették ezt a lehetőséget. Rengetegen lesznek kénytelenek másik adózási formára váltani, és így nem csak a költségeik nőnek majd meg, de más hátrányokat is szenvednek majd, ami többek között a lakáshitel felvételére is hatással lesz.

Az új KATA szabályai 2022. szeptember 1-től érvényesek, a folytatásáról szóló nyilatkozatot pedig legkésőbb szeptember 25-ig kell eljuttatni az NAV-hoz, akik pedig adózási formát váltanak, október 31-ig jelenthetik azt be.

Hogyan vehetnek fel lakáshitelt azok, akik maradnak a KATA adózási formánál?

A KATA adózási formában maradó egyéni vállalkozások hitelfelvételi lehetőségei várhatóan nem változnak, tehát a pénzintézetek továbbra is az előző évi NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget tekintik majd jövedelemnek – ez a vállalkozás éves bevételének 60%-át jelenti. A bankok egy része ezt csökkenti még az adó összegével, és ez alapján határozza meg a JTM-számítás során figyelembe vett nettó jövedelmet.

Azonban a JTM-szabályozás szerinti számítás nem jelenti azt, hogy a pénzintézetek minden esetben elmennek a határig; épp ellenkezőleg, a legtöbb esetben ennél sokkal óvatosabbak, és alacsonyabb hitelösszeggel, illetve havi törlesztéssel számolnak még egy munkavállaló esetében is, egy vállalkozó pedig nagyobb kockázatot jelent. Emellett a hiteligénylőknek is érdemes gondosan meghatározniuk a teherbíró képességüket, hiszen a törlesztést egy rosszabb hónapban is fizetni kell, ellenkező esetben bajba kerülhetnek.

Hogyan vehetnek fel lakáshitelt azok, akik kénytelenek másik adózási formát választani?

Aki nem tud a KATA adózási formában maradni, annak a legjobb lehetőséget az átalányadózás kínálja, ezt azonban kizárólag egyéni vállalkozók választhatják. Az adózási forma módosítása viszont a legtöbb banknál nem befolyásolja érdemben a vállalkozó hitelképességét.

A társas vállalkozásoknál továbbra is a legalább egy teljes lezárt pénzügyi év az elvárás, míg az egyéni vállalkozóknak elég egy lezárt pénzügyi évet teljesíteniük, ami akár kevesebb is lehet 12 hónapnál, ekkor viszont 12-vel osztják el az éves jövedelmet, aminek okán kevesebb lesz a havi nettó jövedelem. Fontos viszont, hogy a pénzintézetek egy része a társas vállalkozói jövedelmet nem veszi figyelembe a lakossági ügyleteknél, ami a lakáshitel igénylését alaposan megnehezítheti.

Ha csak az adózási forma változik, de a cégforma marad, akkor nem szükséges meghatározott időnek eltelnie, a bank pedig a megelőző év NAV jövedelemigazolásán szereplő összeget veszi majd figyelembe. Vannak azonban olyan bankok is, amelyek a más adóformára váltásnál nem fogadják el az elmúlt évre vonatkozó NAV jövedelemigazolást, hanem egy lezárt pénzügyi évnek el kell telnie a hitelképességhez.

Mi történik, ha a cégforma is változik?

Erre a kérdésre nehéz egyértelmű választ adni, mivel ahány bank, annyiféleképpen reagálnak erre a körülményre, tehát érdemes emiatt több pénzintézetnél is érdeklődni. Akad olyan bank, amelynél a cégforma változása esetén meg kell várni az egy teljes lezárt üzleti évet, viszont a főtevékenységnek még így is azonosnak kell lenni az előzővel. Máshol még szigorúbban is vehetik ezt, és a váltás utáni céget újnak tekintik, ami azzal jár, hogy a hitelfelvétel előtt el kell telnie legalább egy lezárt adóévnek.

Amennyiben lakáshitelt KATA-s vállalkozóként szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

2022.08.26.

Az átalányadózás napjainkban felkapottabb téma, mint bármi más, ami nem meglepő – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával