Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

2022.08.26.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 26. 09:41

Az átalányadózás napjainkban felkapottabb téma, mint bármi más, ami nem meglepő – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

Az átalányadózás a KATA új feltételei miatt kialakult káosz miatt lett az utóbbi hetek legkeresettebb szava; rengeteg hír és tudósítás foglalkozott ezzel a témával, és mindenki a kiutat kereste a szorult helyzetből. Azok számára ugyanis, akik nem személyszállítással foglalkoznak, vagy magánszemélyeken kívül másnak, így például cégeknek is számláznak, az átalányadózás jelenti a legjobb alternatívát.

Az SZJA szerinti átalányadózás viszont jelentősen megnöveli az adminisztrációs terheket, valamint az adóterheket is, ráadásul az átalányadózás jóval bonyolultabb is, mint a KATA szerinti. Ennek ellenére megpróbálunk segíteni azoknak, akik erre kényszerülnek, mégpedig a lehető legtöbb információval.

Az átalányadózás lényege

Ha az SZJA szerinti átalányadózást nézzük, akkor a teljes bevétel egy része a költséghányad, adózni pedig csak a fennmaradó jövedelem után kell, ám a megfizetendő adó mértékét a teljes bevétel mellett a tevékenység is meghatározza. Sajnos azonban bonyolódik a helyzet, ha a vállalkozás többféle tevékenységet is végez, ilyenkor ugyanis az átalányadózás alapjának meghatározásakor mindig az adott tevékenységre előírt költséghányadot kell alkalmazni.

Fontos tudni, hogy az átalányadózást csak az a vállalkozó választhatja, a akinek bevétele az átalányadós adóév előtti adóévben nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét. Mivel a minimálbér 2021-ben 167.400 forint volt, a bevételi határ 20,08 millió forint, ám a kizárólag kereskedelmi tevékenységből származó bevétel esetében a bevételi határ a minimálbér ötvenszerese, ami viszont 100,4 millió forintra jön ki.

Ehhez kapcsolódik még, hogy a bevétel az átalányadós adóévben nem haladhatja meg az aktuális éves minimálbér tízszeresét, vagyis a 24 millió forintot.

Mekkora lehet a költséghányad?

A költséghányad maximum 40% lehet, vagyis a fennmaradó 60% után kell befizetni az adót és a járulékot, ez alól azonban vannak kivételek, amikor a költséghányad akár jóval magasabb, akár 80% is lehet, mégpedig az alábbi tevékenységi köröknél:

mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, bányászati és feldolgozóipari termék-előállítás, építőipari kivitelezés, mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás, vadgazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatás, erdészeti szolgáltatás és zöldterület-kezelés, halászati szolgáltatás, halgazdálkodási szolgáltatás, feldolgozóipari szolgáltatás a bérmunkában végzett szolgáltatás és egyéb sokszorosítás kivételével, építőipari szolgáltatás, ipari gép, berendezés, eszköz javítása, gépjárműjavítás, személyi, háztartási cikk javítása, épületgépészeti berendezések javítása, a taxis személyszállítás, személygépjármű kölcsönzése vezetővel, egyéb máshová nem sorolt szárazföldi személyszállítás, közúti áruszállítás, számítógép, kommunikációs eszköz javítása, fényképészet, textil, szőrme mosása, tisztítása, fodrászat, szépségápolás, hobbiállat-gondozás, kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján folytatott vendéglátó tevékenység.

Fontos, hogy kizárólag kiskereskedelmi tevékenység és mezőgazdasági őstermelők, valamint csak ebből származó bevétel esetén a költséghányad 90% százalék.

Az átalányadózás költségei

Az átalányadózó vállalkozó saját maga és az esetleges munkavállalói után fizeti az adókat és járulékokat.

A főállású, átalányadózó egyéni vállalkozónak az alábbi adó- és járulékkötelezettsége van:

  • 15% személyi jövedelemadó,
  • 13% szociális hozzájárulási adó, valamint
  • 18,5% társadalombiztosítási járulék.

A vállalkozói nyereség után nem kell fizetni, és az átalányadózó az osztalékadó alól is mentesül. Fontos, hogy 2022-től adómentes adóalap-összeghatárt vezettek be, ami szerint 1,2 millió forintig a bevétel adó- és járulékmentes.

Ha az átalányban megállapított jövedelem minimálbér alatti, akkor a minimum járulékalap szerint kell adózni, vagyis az adott hónapra

  • 15% személyi jövedelemadót kell fizetni a ténylegesen elért jövedelem szerint,
  • 13% szociális hozzájárulási adót kell fizetni a minimum járulékalap 112,5%-a alapján,
  • 18,5% társadalombiztosítási járulékot kell fizetni a minimum járulékalap 100%-a alapján.

Az alábbi tételeket nem kell megfizetni az átalányadózást választó egyéni vállalkozóknak:

  • a vállalkozói nyereségadót,
  • a vállalkozói jövedelem után a 9% személyi jövedelemadót,
  • az osztalék-adóalap után a 15% személyi jövedelemadót, valamint
  • az osztalék-adóalap után a 13% szociális hozzájárulási adót.

Heti 36 órát elérő munkaviszony, vagy nappali tagozatos hallgatói jogviszony esetén a vállalkozó mentesül a kötelező minimumjárulékok és az adó fizetése alól az adómentes bevételi értékhatárig.

Ha az átalányadózás főállás mellett történik, akkor a ténylegesen megszerzett jövedelem után fizetendő tételek a következők:

  • 18,5% társadalombiztosítási járulék, és
  • 13% szociális hozzájárulási adó.

Az átalányadózásra vonatkozó határidők

  • A személyi jövedelemadó-bevallást évente, a tárgyévet követő év május 20-ig kell beadni.
  • Az SZJA-előleget negyedévente, a negyedévet követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.
  • A szociális hozzájárulási adót és a társadalombiztosítási járulékot havonta kell fizetni, és a bevallást is ekkorra, vagyis a a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell elkészíteni.

Az alanyi áfa-mentesség kérdése

Azok a KATA-adózók, akik bevétele nem haladta meg tavaly és nem haladja meg idén sem a nettó 12 millió forintot, bejelentkezés alapján alanyi adómenetesek lehetnek, azaz nem kell áfás számlát kiállítaniuk, és áfa-bevallási kötelezettségük sincs.

A szeptembertől átalányadózó vállalkozók továbbra is maradhatnak alanyi adómentesek, ha a 12 millió forint nettó bevételi korlátot nem lépik át, és az a kedvezményük is megmaradhat, hogy nem kell külön vállalkozói bankszámlát fenntartaniuk.

Fontos tudni, hogy a nem adómentes jövedelemrész, vagyis az adóalap terhére teljes körűen érvényesíthetők az SZJA-kedvezmények, még abban az esetben is, ha a vállalkozó átalányadózó.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

2021.08.13.

Fizetési kedvezmények érhetőek el, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál igényelhetőek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

2022.03.24.

A legtöbb adózónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el éves adóbevallását, évek óta ez a metódus, ami kényelmes, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem kell ellenőriznünk és odafigyelnünk rá adóbevallás előtt.

Tovább olvasom
Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

2023.12.06.

Magyarországon az állam támogatja azokat, akik önkéntesen megtakarítanak. Ez az állami támogatás adó-visszatérítés formájában történik, ami akár évi 280 ezer forint is lehet. Szakértőink segítenek elkerülni, hogy lemaradj erről, hiszen akár 280 ezer forintot is ad az állam. Tippek, ötletek, határidők a cikkben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával