Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

2022.08.26.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 26. 09:41

Az átalányadózás napjainkban felkapottabb téma, mint bármi más, ami nem meglepő – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

Az átalányadózás a KATA új feltételei miatt kialakult káosz miatt lett az utóbbi hetek legkeresettebb szava; rengeteg hír és tudósítás foglalkozott ezzel a témával, és mindenki a kiutat kereste a szorult helyzetből. Azok számára ugyanis, akik nem személyszállítással foglalkoznak, vagy magánszemélyeken kívül másnak, így például cégeknek is számláznak, az átalányadózás jelenti a legjobb alternatívát.

Az SZJA szerinti átalányadózás viszont jelentősen megnöveli az adminisztrációs terheket, valamint az adóterheket is, ráadásul az átalányadózás jóval bonyolultabb is, mint a KATA szerinti. Ennek ellenére megpróbálunk segíteni azoknak, akik erre kényszerülnek, mégpedig a lehető legtöbb információval.

Az átalányadózás lényege

Ha az SZJA szerinti átalányadózást nézzük, akkor a teljes bevétel egy része a költséghányad, adózni pedig csak a fennmaradó jövedelem után kell, ám a megfizetendő adó mértékét a teljes bevétel mellett a tevékenység is meghatározza. Sajnos azonban bonyolódik a helyzet, ha a vállalkozás többféle tevékenységet is végez, ilyenkor ugyanis az átalányadózás alapjának meghatározásakor mindig az adott tevékenységre előírt költséghányadot kell alkalmazni.

Fontos tudni, hogy az átalányadózást csak az a vállalkozó választhatja, a akinek bevétele az átalányadós adóév előtti adóévben nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét. Mivel a minimálbér 2021-ben 167.400 forint volt, a bevételi határ 20,08 millió forint, ám a kizárólag kereskedelmi tevékenységből származó bevétel esetében a bevételi határ a minimálbér ötvenszerese, ami viszont 100,4 millió forintra jön ki.

Ehhez kapcsolódik még, hogy a bevétel az átalányadós adóévben nem haladhatja meg az aktuális éves minimálbér tízszeresét, vagyis a 24 millió forintot.

Mekkora lehet a költséghányad?

A költséghányad maximum 40% lehet, vagyis a fennmaradó 60% után kell befizetni az adót és a járulékot, ez alól azonban vannak kivételek, amikor a költséghányad akár jóval magasabb, akár 80% is lehet, mégpedig az alábbi tevékenységi köröknél:

mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, bányászati és feldolgozóipari termék-előállítás, építőipari kivitelezés, mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás, vadgazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatás, erdészeti szolgáltatás és zöldterület-kezelés, halászati szolgáltatás, halgazdálkodási szolgáltatás, feldolgozóipari szolgáltatás a bérmunkában végzett szolgáltatás és egyéb sokszorosítás kivételével, építőipari szolgáltatás, ipari gép, berendezés, eszköz javítása, gépjárműjavítás, személyi, háztartási cikk javítása, épületgépészeti berendezések javítása, a taxis személyszállítás, személygépjármű kölcsönzése vezetővel, egyéb máshová nem sorolt szárazföldi személyszállítás, közúti áruszállítás, számítógép, kommunikációs eszköz javítása, fényképészet, textil, szőrme mosása, tisztítása, fodrászat, szépségápolás, hobbiállat-gondozás, kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján folytatott vendéglátó tevékenység.

Fontos, hogy kizárólag kiskereskedelmi tevékenység és mezőgazdasági őstermelők, valamint csak ebből származó bevétel esetén a költséghányad 90% százalék.

Az átalányadózás költségei

Az átalányadózó vállalkozó saját maga és az esetleges munkavállalói után fizeti az adókat és járulékokat.

A főállású, átalányadózó egyéni vállalkozónak az alábbi adó- és járulékkötelezettsége van:

  • 15% személyi jövedelemadó,
  • 13% szociális hozzájárulási adó, valamint
  • 18,5% társadalombiztosítási járulék.

A vállalkozói nyereség után nem kell fizetni, és az átalányadózó az osztalékadó alól is mentesül. Fontos, hogy 2022-től adómentes adóalap-összeghatárt vezettek be, ami szerint 1,2 millió forintig a bevétel adó- és járulékmentes.

Ha az átalányban megállapított jövedelem minimálbér alatti, akkor a minimum járulékalap szerint kell adózni, vagyis az adott hónapra

  • 15% személyi jövedelemadót kell fizetni a ténylegesen elért jövedelem szerint,
  • 13% szociális hozzájárulási adót kell fizetni a minimum járulékalap 112,5%-a alapján,
  • 18,5% társadalombiztosítási járulékot kell fizetni a minimum járulékalap 100%-a alapján.

Az alábbi tételeket nem kell megfizetni az átalányadózást választó egyéni vállalkozóknak:

  • a vállalkozói nyereségadót,
  • a vállalkozói jövedelem után a 9% személyi jövedelemadót,
  • az osztalék-adóalap után a 15% személyi jövedelemadót, valamint
  • az osztalék-adóalap után a 13% szociális hozzájárulási adót.

Heti 36 órát elérő munkaviszony, vagy nappali tagozatos hallgatói jogviszony esetén a vállalkozó mentesül a kötelező minimumjárulékok és az adó fizetése alól az adómentes bevételi értékhatárig.

Ha az átalányadózás főállás mellett történik, akkor a ténylegesen megszerzett jövedelem után fizetendő tételek a következők:

  • 18,5% társadalombiztosítási járulék, és
  • 13% szociális hozzájárulási adó.

Az átalányadózásra vonatkozó határidők

  • A személyi jövedelemadó-bevallást évente, a tárgyévet követő év május 20-ig kell beadni.
  • Az SZJA-előleget negyedévente, a negyedévet követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.
  • A szociális hozzájárulási adót és a társadalombiztosítási járulékot havonta kell fizetni, és a bevallást is ekkorra, vagyis a a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell elkészíteni.

Az alanyi áfa-mentesség kérdése

Azok a KATA-adózók, akik bevétele nem haladta meg tavaly és nem haladja meg idén sem a nettó 12 millió forintot, bejelentkezés alapján alanyi adómenetesek lehetnek, azaz nem kell áfás számlát kiállítaniuk, és áfa-bevallási kötelezettségük sincs.

A szeptembertől átalányadózó vállalkozók továbbra is maradhatnak alanyi adómentesek, ha a 12 millió forint nettó bevételi korlátot nem lépik át, és az a kedvezményük is megmaradhat, hogy nem kell külön vállalkozói bankszámlát fenntartaniuk.

Fontos tudni, hogy a nem adómentes jövedelemrész, vagyis az adóalap terhére teljes körűen érvényesíthetők az SZJA-kedvezmények, még abban az esetben is, ha a vállalkozó átalányadózó.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

2022.03.24.

A legtöbb adózónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el éves adóbevallását, évek óta ez a metódus, ami kényelmes, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem kell ellenőriznünk és odafigyelnünk rá adóbevallás előtt.

Tovább olvasom
Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

2021.08.13.

Fizetési kedvezmények érhetőek el, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál igényelhetőek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

2023.12.06.

Magyarországon az állam támogatja azokat, akik önkéntesen megtakarítanak. Ez az állami támogatás adó-visszatérítés formájában történik, ami akár évi 280 ezer forint is lehet. Szakértőink segítenek elkerülni, hogy lemaradj erről, hiszen akár 280 ezer forintot is ad az állam. Tippek, ötletek, határidők a cikkben.

Tovább olvasom
Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

2024.05.03.

Egy befektetésnél az adómentesség növelheti a hozamot. És ez a cél. A hozam maximalizálása. De milyen adómentes befektetési formák vannak? És miért jó ez a befektetőknek? Utánajártunk, és mutatjuk a lehetőségeket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával