Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit spórolhatunk a bankszámlaváltással?

2022.08.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. március 1. 11:38

Spórolhatsz a bankszámlaváltással is, ha jól csinálod, tehát érdemes megtenned – az alábbiakból megtudhatod, miért nem érdemes halogatnod.

Mennyit spórolhatunk a bankszámlaváltással?

Spórolhatunk a bankszámlaváltással, méghozzá évente akár több tízezer forintot is, mégis sokan halogatják, mondván, hogy nem is annyira fontos az. Pedig igencsak lényeges, hogy mire megy el a pénzed, és, ha épp a bankszámlád fenntartási és használati költségeire költesz többet, mint kellene, az elsőre talán fel sem tűnik, csak akkor, ha összegzed.

Persze lehetséges, hogy épp a legjobb ajánlatot fogadtad el, és azt azóta sem múlta felül semmi, ám ez kevéssé valószínű. A bankok egymásra licitálnak az ügyfelekért, így gyakran havonta jelennek meg egyre jobb és jobb számlacsomagok, így még akkor is érdemes lehet bankszámlaváltásban gondolkodnod, ha egyébként elégedett vagy a szolgáltatással.

Sokan és sokféleképp magyarázzák, hogy miért nem akarnak bankszámlát váltani; az alábbiakban ezeket a kifogásokat cáfoljuk meg, majd arról is szót ejtünk, hogy valójában mennyit is lehet spórolni a bankszámlaváltással.

Nincs különbség a bankszámlák között

Alapvetően igaz, ám már csak a felszínt megkapargatva is hamisnak bizonyul ez az állítás. A bankszámla-csomagok épp azért sokfélék, mert sokféle igényre szabják őket, így a Te pénzügyi szokásaidnak teljesen más csomag felel meg, mint a szomszédodénak, vagy bárki másénak. Ráadásul a beérkező összegek mértékének megfelelően mindenhol más és más kedvezményekhez is juthatsz, amelyek további forintokat jelentenek, amelyek nálad maradnak.

Változtatnod kell a szokásaidon

Vannak olyan bankolási szokások, amelyeket, ha elhagysz, pénzt takaríthatsz meg. Példaként hoznánk fel, hogy minden banknál ingyenes az első készpénzfelvétel a saját ATM-nél, ám a továbbiakért fizetni kell még ott is, és ez sokszor a felvett összegtől függetlenül akár 8-900 forint is lehet. Ez a mostani bankodnál is így van, és a többinél is így lesz, tehát a szokásaidon mindenképp érdemes változtatnod, ám még így sem mindegy, hogy mennyi a készpénzfelvétel díja.

A bankváltás nehézkes, hosszadalmas

Régen valóban így volt, ám napjainkban, az egyszerűsített bankváltás bevezetésével ez az indok már egyáltalán nem állja meg a helyét. Ha spórolnál a bankszámlaváltással, akkor nincs más dolgod, mint kiválasztani az új bankot és számlacsomagot, majd adsz egy meghatalmazást a banknak, hogy intézze el a pénz átmozgatását és a régi számlád megszüntetését. Ha hiteled van, akkor persze ennél valamivel több ügyintézésre kell számítanod, ám, ha nincs, ennyi az egész.

És most lássuk, mennyit spórolhatunk a bankszámlaváltással, hiszen ez lenne e cikk lényege! Pontos összeget persze nem fogunk tudni megadni a végén, hiszen ez attól függ, milyen számlacsomaggal rendelkezel jelenleg, és mire váltasz végül, ám egy rövid számítást követően meg fogod tudni határozni, mekkora összeg maradhat a zsebedben, ha a bankszámlaváltás mellett döntesz.

Sokan gondolkodnak úgy, hogy párszáz forint miatt nem éri törődni a bankszámlaváltással, ám ez máris egy hatalmas tévedés, hiszen ugyan igaz, hogy a számlavezetési költség valóban ennyi, ám a készpénzfelvételi díj és a további költségek összesen már akár havonta is kihúzhatnak a zsebedből több ezer forintot. Ha minden egyes díjat összeszámolunk, akkor a legolcsóbb – tulajdonképpen számos tekintetben ingyenes – és a legdrágább számlacsomag között közel 50 ezer forint a különbség, mindez éves szinten számolva, ami havi lebontásban több, mint négyezer forintra rúg.

Ez azonban csak a számlavezetési díj és a szokványos költségek; ehhez még érdemes hozzászámolni az SMS-ben küldött értesítések díját is, ha olyan a számlacsomag, ugyanis ezek darabja 20-30 forint banktól függően. Csak gondolj bele, hányszor fizetsz a kártyáddal egy hónapban, és máris láthatod, hogy ez újabb ezresekkel rövidít meg, míg a modernebb csomagok esetében push-üzeneteket kapsz a bank mobilapplikációján keresztül, amelyek díjmentesek.

A készpénzfelvétel költsége is eltérő lehet, ám – mint feljebb is írtuk –, ha változtatsz a szokásaidon, és igyekszel a készpénzfelvételek számát kettőre csökkenteni, akkor akár ingyenes is lehet. Egy új bankszámlával ezek alapján akár évi 100-120 ezer forintot is spórolhatunk a bankszámlaváltással, de még az enyhébb becslések szerint is 50 ezer forint maradhat a családi kasszában.

Amennyiben spórolnál a bankszámlaváltással, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

2021.06.15.

Kiknek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni? Mit kell figyelembe venni a választás során? Kinek éri meg e-számlát nyitni? Milyen költségekkel jár egy vállalkozói bankszámla? Megválaszoljuk a vállalkozói bankszámlákkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Tovább olvasom
Mi az IBAN szám, és hol találod?

Mi az IBAN szám, és hol találod?

2023.09.15.

Mi az az IBAN szám? Mire jó? Mi az értelme? És főleg: hol találjuk, ha szükség van rá? Az IBAN szám egy nemzetközi pénzügyi azonosító, ami a bankszámlát azonosítja. És hol találjuk meg, ha szükség van rá? Válasz a cikkben.

Tovább olvasom
Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

2021.07.16.

Bankszámlát nyitnál a gyermekednek? Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a témáról!

Tovább olvasom
Bankszámla gyerekeknek: milyen számlacsomagokat kínálnak jelenleg a bankok?

Bankszámla gyerekeknek: milyen számlacsomagokat kínálnak jelenleg a bankok?

2023.07.17.

Gyerekeknek is lehet már bankszámlát nyitni. De miért lehet ez jó? Nyissunk, vagy ne nyissunk? Fontos a pénzügyi nevelést korán elkezdeni? Mit kezdhet egy gyerek egy bankkártyával? Utaljuk oda a zsebpénzét? Ez már a huszonegyedik század. Gyerekek telefonnal és bakszámlával.

Tovább olvasom