Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így működik a lakásbiztosítás felmondása

2022.08.16.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 16. 13:00

A lakásbiztosítás felmondására bármikor szükséged lehet; az alábbiakból megtudhatod, milyen módon oldhatod meg.

Így működik a lakásbiztosítás felmondása

A lakásbiztosítás felmondására sokféle élethelyzetben lehet szükség: eladod a lakást, jobb ajánlatot kaptál egy másik biztosítótól, vagy épp nehéz anyagi körülmények közé kerültél, és ott spórolsz, ahol csak tudsz. A lakásbiztosítás felmondása azonban szigorú szabályokhoz kötött folyamat, amelyekkel érdemes tisztában lenned, mielőtt belevágsz.

A lakásbiztosítás felmondásának leggyakoribb okai

A leggyakrabban azért történik meg a lakásbiztosítás felmondása, mert az ügyfélnek már nem fűződik érdeke ahhoz, hogy fenntartsa azt – ezt nevezzük érdekmúlásnak. Ennek oka lehet a lakás eladása, illetve a költözés, hiszen egy albérlő is köthet lakásbiztosítást az ingóságaira.

A második leggyakoribb ok a kedvezőbb ajánlat: a biztosítótársaságok versenyeznek egymással, aminek következtében mindig lehet az aktuálisnál jobb ajánlatokat találni, a lehetőségekkel pedig élni kell, hiszen éves szinten több tízezer forintot is spórolhatsz, ha egy kedvezőbb ajánlatra váltasz.

A harmadik, szintén gyakori ok, amikor nem fizeted a lakásbiztosításod díját; ebben az esetben a biztosító részéről történik meg a lakásbiztosítás felmondása, ám a hátralék megfizetése alól nem mentesülsz, azt a biztosító törvényes eszközökkel behajthatja rajtad, akár az egész évre vonatkozóan is. Érdemes még tudni, hogy akkor is a biztosító mondja fel a szerződést, ha az ingatlan megsemmisül – például leég .

A lakásbiztosítás felmondásának menete

Mielőtt belemennénk a részletekbe, fontos tudnod, hogyha azért mondanád fel a szerződésedet, mert nem vagy vele elégedett, akkor akadnak más lehetőségeid is: a biztosítók többféle opciót kínálnak a különféle biztosítások aktualizálására, illetve kiegészítésére.

Az első lépés, hogy egy írásbeli felmondónyilatkozatot kell küldened a biztosítónak, amiben szerepelnie kell a nevednek, lakcímednek, születési adataidnak, a szerződés-, vagy kötvényszámnak, továbbá a biztosítás típusának és a biztosítótársaság nevének, valamint annak, hogy igényt tartasz-e írásbeli visszaigazolásra, vagy sem. A nyilatkozatot letöltheted a biztosítótársaság honlapjáról, és akár e-mailben is beküldheted, de a postai út is járható.

A következő lépés az új biztosítás megtalálása – már ha vannak ilyen irányú terveid. Ehhez szükséged lesz a lakás és az ingóságaid adataira, és minden esetben a valódi értékeket kell megadnod. Fontos, hogy az új biztosítás időpontjának egybe kell esnie a régi megszűnésével, ellenkező esetben ugyanis folytonossági hiány alakul ki.

Érdemes tisztában lenned azzal, hogy a szerződéskötésre online is lehetőséged van, ami ráadásul egyszerű is: csupán meg kell adnod néhány információt, például az ingatlan méretét, építésének évét, elhelyezkedését, stb. Fontos, hogy sokféle lakásbiztosítás létezik, amelyek között az egyik lényeges különbség, hogy csak az épületben keletkezett károkat fedezik, vagy a benne lévő ingóságokra is kiterjednek.

A határidők

A lakásbiztosítás felmondásának határideje alapesetben a szerződéskötés évfordulója; ettől eltérni nem lehet. Fontos, hogy a felmondási nyilatkozatnak az évforduló előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal kell megérkeznie a biztosítóhoz.

Ha érdekmúlás miatt történik meg a lakásbiztosítás felmondása, akkor viszont nem az évforduló számít, hanem az ingatlan adásvételi szerződésének hatálybalépése. Ebben az esetben a felmondási nyilatkozat mellé csatolnod kell az adásvételi szerződés másolatát is.

Mint láthatod, a lakásbiztosítás felmondása kifejezetten egyszerű, az új biztosítás megtalálása is nehezebb ennél. Azonban ez utóbbit is megkönnyítjük neked, méghozzá weboldalunkkal: nálunk a különböző biztosítótársaságok legjobb ajánlatait hasonlíthatod össze, így pedig egyszerűen megtalálhatod az elképzeléseidnek és igényeidnek leginkább megfelelő lakásbiztosítást!

Böngészd ajánlatainkat, majd, amikor megtaláltad, amit kerestél, indítsd el a szerződéskötési folyamatot mindössze néhány kattintással, online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

2022.04.13.

Balesetbiztosításról mindenki hallott már, sokaknak van is ilyen szerződése, míg mások úgy gondolják, felesleges pénzkidobás. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat, a legérdekesebb kérdéseket a balesetbiztosítással kapcsolatban!

Tovább olvasom
Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

2020.12.11.

Nyugdíjbiztosítás megkötésén gondolkodsz, de szeretnél tájékozódni, mielőtt megteszed ezt a lépést? Jó helyen jársz!

Tovább olvasom
Casco biztosítás – mire terjed ki, és mikor nem fizet?

Casco biztosítás – mire terjed ki, és mikor nem fizet?

2020.11.20.

A Casco biztosítás megkötése ugyan nem kötelesség, de megéri, mert ma számtalan biztosítóval lehet kiváló feltételek mellett szerződést kötni. Az, hogy egy adott Casco biztosítás mire terjed ki, mikor és mennyit fizet, biztosítónként eltérő lehet, ám minden esetben szerződésbe foglalják, ahol Te is elolvashatod.

Tovább olvasom
Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom