fbpx
Hirdetés

Ennyit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek

2022.08.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 22. 10:48

Mit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek? A kamatstopot a hitelmoratóriummal együtt ez év december 31-ig hosszabbította meg a magyar kormány. Az intézkedés többeknek is kedvező lehetőség lehet, kivezetése viszont komoly veszélyekkel járhat.

Ennyit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek

Kik járnak a legjobban?

A kamatstop – amelyet tavaly decemberben hirdettek ki – 2021. október 27-i szinten rögzítette a referenciakamat mértékét, amelyet a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek kamatának kiszámításához használnak. Ez az intézkedés, illetve annak mostani meghosszabbítása elsősorban azoknak jött jól, akik piaci kamatozású maximum egyéves kamatperiódusú jelzálogkölcsönnel rendelkeznek.

Nem mellékes, mikor van a kamatforduló

A kamatstop a jelzáloghiteleseknek sokféle módon csapódik le. Sok minden függ attól, hogy mekkora összegű a kölcsönünk és a futamidőből mennyi van még hátra. Az sem mellékes, hogy mikor van a kamatforduló. Az intézkedés sokaknak könnyítette meg a hitelek törlesztését, ugyanakkor számítások szerint a kamatstop kivezetése esetén a törlesztőrészletek 20-30 százalékos emelkedésére lehet számítani és nem ritka a 35 százalékos emelkedés sem.

Hogy zajlik majd a kivezetése?

Utóbbiból következik, hogy a kamatstop kivezetése komoly eladósodási veszélyeket rejt magában. Egyelőre a meghosszabbítás volt napirenden, hamarosan viszont a megszüntetés lesz. Az még kérdés, hogy a kivezetés milyen módon zajlik majd, jelenleg valószínű, hogy lépcsősen történik, aszerint, ki a leginkább rászoruló a kamatstopra.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

ÚJRA EGYÜTT kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

22 hónap

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mennyi idő alatt kapom meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapom meg a lakáshitelt?

2020.01.06.

Egy lakáshitel felvétele a leghosszadalmasabb és legbonyolultabb procedúra a banki hitelezésben. Az, hogy mennyi idő alatt kapod meg a lakáshitelt, számos dologtól függ, de még az elején eláruljuk. Minimum hat hét, mire eljuthatsz a folyósításig. Soknak tűnik, de ha belegondolunk, hogy egy évtizede a két hónap sem volt ritka. Akkor kicsit más szemmel fogjuk nézni azt, hogy a leghamarabb elérhető lakáshitelek jelenleg már nem lépik át az egy hónapos határt sem; igaz, ehhez szükség van segítségre is.

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatstopról tudni kell

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Tovább olvasom
Fogyasztóbarát Lakáshitelekről részletesen

Fogyasztóbarát Lakáshitelekről részletesen

2019.09.19.

Ha foglalkoztat az ingatlanvásárlás gondolata, akkor biztosan találkoztál már a Fogyasztóbarát Lakáshitelekkel. Bár nem biztos, hogy tudtad, mit is jelent ez. A Fogyasztóbarát Lakáshitel egy olyan minősítés, amit egy kölcsön csak szigorú követelmények teljesítése esetén kaphat meg. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom
NAV jövedelemigazolás – miért kell a hitelhez?

NAV jövedelemigazolás – miért kell a hitelhez?

2019.02.27.

Szögezzük le rögtön az elején, hogy nem minden esetben, sőt, az esetek nagy többségében a NAV jövedelemigazolás egyáltalán nem szükséges ahhoz, hogy valaki hitelt tudjon felvenni. Vannak bizonyos helyzetek, amikor viszont igen, ezeket mutatjuk be ebben a cikkben.

Tovább olvasom