fbpx
Hirdetés

Mennyit spórolhatunk a bankszámlaváltással?

2022.08.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 8. 14:08

Spórolhatsz a bankszámlaváltással is, ha jól csinálod, tehát érdemes megtenned – az alábbiakból megtudhatod, miért nem érdemes halogatnod.

Mennyit spórolhatunk a bankszámlaváltással?

Spórolhatunk a bankszámlaváltással, méghozzá évente akár több tízezer forintot is, mégis sokan halogatják, mondván, hogy nem is annyira fontos az. Pedig igencsak lényeges, hogy mire megy el a pénzed, és, ha épp a bankszámlád fenntartási és használati költségeire költesz többet, mint kellene, az elsőre talán fel sem tűnik, csak akkor, ha összegzed.

Persze lehetséges, hogy épp a legjobb ajánlatot fogadtad el, és azt azóta sem múlta felül semmi, ám ez kevéssé valószínű. A bankok egymásra licitálnak az ügyfelekért, így gyakran havonta jelennek meg egyre jobb és jobb számlacsomagok, így még akkor is érdemes lehet bankszámlaváltásban gondolkodnod, ha egyébként elégedett vagy a szolgáltatással.

Sokan és sokféleképp magyarázzák, hogy miért nem akarnak bankszámlát váltani; az alábbiakban ezeket a kifogásokat cáfoljuk meg, majd arról is szót ejtünk, hogy valójában mennyit is lehet spórolni a bankszámlaváltással.

Nincs különbség a bankszámlák között

Alapvetően igaz, ám már csak a felszínt megkapargatva is hamisnak bizonyul ez az állítás. A bankszámla-csomagok épp azért sokfélék, mert sokféle igényre szabják őket, így a Te pénzügyi szokásaidnak teljesen más csomag felel meg, mint a szomszédodénak, vagy bárki másénak. Ráadásul a beérkező összegek mértékének megfelelően mindenhol más és más kedvezményekhez is juthatsz, amelyek további forintokat jelentenek, amelyek nálad maradnak.

Változtatnod kell a szokásaidon

Vannak olyan bankolási szokások, amelyeket, ha elhagysz, pénzt takaríthatsz meg. Példaként hoznánk fel, hogy minden banknál ingyenes az első készpénzfelvétel a saját ATM-nél, ám a továbbiakért fizetni kell még ott is, és ez sokszor a felvett összegtől függetlenül akár 8-900 forint is lehet. Ez a mostani bankodnál is így van, és a többinél is így lesz, tehát a szokásaidon mindenképp érdemes változtatnod, ám még így sem mindegy, hogy mennyi a készpénzfelvétel díja.

A bankváltás nehézkes, hosszadalmas

Régen valóban így volt, ám napjainkban, az egyszerűsített bankváltás bevezetésével ez az indok már egyáltalán nem állja meg a helyét. Ha spórolnál a bankszámlaváltással, akkor nincs más dolgod, mint kiválasztani az új bankot és számlacsomagot, majd adsz egy meghatalmazást a banknak, hogy intézze el a pénz átmozgatását és a régi számlád megszüntetését. Ha hiteled van, akkor persze ennél valamivel több ügyintézésre kell számítanod, ám, ha nincs, ennyi az egész.

És most lássuk, mennyit spórolhatunk a bankszámlaváltással, hiszen ez lenne e cikk lényege! Pontos összeget persze nem fogunk tudni megadni a végén, hiszen ez attól függ, milyen számlacsomaggal rendelkezel jelenleg, és mire váltasz végül, ám egy rövid számítást követően meg fogod tudni határozni, mekkora összeg maradhat a zsebedben, ha a bankszámlaváltás mellett döntesz.

Sokan gondolkodnak úgy, hogy párszáz forint miatt nem éri törődni a bankszámlaváltással, ám ez máris egy hatalmas tévedés, hiszen ugyan igaz, hogy a számlavezetési költség valóban ennyi, ám a készpénzfelvételi díj és a további költségek összesen már akár havonta is kihúzhatnak a zsebedből több ezer forintot. Ha minden egyes díjat összeszámolunk, akkor a legolcsóbb – tulajdonképpen számos tekintetben ingyenes – és a legdrágább számlacsomag között közel 50 ezer forint a különbség, mindez éves szinten számolva, ami havi lebontásban több, mint négyezer forintra rúg.

Ez azonban csak a számlavezetési díj és a szokványos költségek; ehhez még érdemes hozzászámolni az SMS-ben küldött értesítések díját is, ha olyan a számlacsomag, ugyanis ezek darabja 20-30 forint banktól függően. Csak gondolj bele, hányszor fizetsz a kártyáddal egy hónapban, és máris láthatod, hogy ez újabb ezresekkel rövidít meg, míg a modernebb csomagok esetében push-üzeneteket kapsz a bank mobilapplikációján keresztül, amelyek díjmentesek.

A készpénzfelvétel költsége is eltérő lehet, ám – mint feljebb is írtuk –, ha változtatsz a szokásaidon, és igyekszel a készpénzfelvételek számát kettőre csökkenteni, akkor akár ingyenes is lehet. Egy új bankszámlával ezek alapján akár évi 100-120 ezer forintot is spórolhatunk a bankszámlaváltással, de még az enyhébb becslések szerint is 50 ezer forint maradhat a családi kasszában.

Amennyiben spórolnál a bankszámlaváltással, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

9,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hogyan válassz diákszámlát?

Hogyan válassz diákszámlát?

2021.05.03.

A diákok számára a bankok mindig kedvezményes számladíjakat nyújtanak, azonban jelentős különbségek lehetnek a különféle ajánlatok között. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, amikor diákszámlát választasz.

Tovább olvasom
Mire számíthatsz, ha megszüntetnéd a bankszámládat?

Mire számíthatsz, ha megszüntetnéd a bankszámládat?

2021.09.01.

Megszüntetnéd a bankszámládat? Akkor alábbi cikkünk neked szól, hiszen mindent megtudhatsz belőle a folyamatról!

Tovább olvasom
Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

2021.06.15.

Kiknek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni? Mit kell figyelembe venni a választás során? Kinek éri meg e-számlát nyitni? Milyen költségekkel jár egy vállalkozói bankszámla? Megválaszoljuk a vállalkozói bankszámlákkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Tovább olvasom
A számlanyitás menete

A számlanyitás menete

2021.12.08.

A bankszámlát ma már sok munkáltató kötelezően elvárja, csak számlára utalják a fizetésünket, készpénzben nem kaphatjuk meg azt. A nyugdíjunk is érkezhet bankszámlára. Bár nem feltétlenül kell bankszámlával rendelkeznünk, előbb utóbb mindenki eljut oda, hogy egy számlával könnyebbé válhat az élete. Körbejártuk a témát, hogy mire kell figyelnünk a bankszámla megnyitásakor, és megnéztük, hogy mi a számlanyitás menete.

Tovább olvasom