fbpx
Hirdetés

Milyen irányba mozdulhatnak a lakásárak 2023-ban?

2022.08.01.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 1. 11:07

A lakásárak 2023-ban vajon tovább emelkednek, vagy elindul végre a csökkenés? Az alábbi cikkben erre keressük a választ.

Milyen irányba mozdulhatnak a lakásárak 2023-ban?

A lakásárak 2023-ban akár csökkenhetnek is – állítja több elemző is, ám érdemes az ilyesmit fenntartásokkal kezelni. Egyrészt senki sem lát a jövőbe, másrészt ugyan vannak arra utaló jelek, hogy a forgalomcsökkenést a lakásárak csökkenése is követni fogja, ám ezek az elemzések nem veszik figyelembe az egyre gyorsuló ütemben növekvő inflációt.

A lakásárak 2023-as csökkenése azonban nem lehetetlen, sőt, nagyon nagy valószínűséggel valóban mérséklődhetnek az ingatlanárak; hogy hogyan és miért, az alábbiakban kifejtjük.

A tavalyi évben, azaz 2021-ben az úgynevezett országos lakásárszint több, mint 12%-kal növekedett; a kisebb településeken ez 9-10%-ot jelent, a megyei jogú városokban pedig akár a 14%-ot is elérhette. Érdekes módon az átlagot Budapest húzta lefelé: a fővárosban mindössze 6% körüli volt az emelkedés.

Idén azonban rengeteg körülmény megváltozott, kezdve a háborúval, egészen a magas inflációig, illetve a jegybank által folyamatosan emelt alapkamatig. A reálárak ennek ellenére idén még növekedni fognak, azonban ezzel párhuzamosan a forgalom csökkenése már most is tapasztalható, és ez a továbbiakban fokozódni is fog.

Az elemzők erre vonatkozó, első jelként a budapesti lakáspiacot említik, amely évek óta mérséklődő áremelkedést mutat, és szerintük ez hamarosan a vidéki kistelepüléseken is megjelenik. A megyei jogú városok követik majd utolsóként ezt a trendet, ám nemsoká ott is észlelhetővé válik a lassulás.

Mi okozta a lakásárak emelkedését?

Az elmúlt nyolc évben a lakásárakat leginkább a támogatási rendszer emelte meg, ami ugyan egy bizonyos szempontból jó – a családok és a gyermeket vállalók kedvezőbb feltételekkel juthattak ingatlanhoz –, másrészt viszont egy átgondolatlan lépés volt, ugyanis a támogatási összegeket, azaz elsőként a CSOK összegét az eladók azonnal beépítették az árakba.

Az utóbbi időben már-már vállalhatatlanná vált a drágulás, és egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a saját ingatlant. Bár a lakáspiacot még mozgatták az utóbbi években hozott, kedvező döntések és az alacsony kamatok, mostanra jól látható, hogy a helyzet tarthatatlan, hiszen lassan olyan magasak lesznek a lakáshitelek kamatai, amit egy átlagos család nem képes kitermelni, nem is beszélve az egyedülállókról, akik sem támogatásra, sem más segítségre nem számíthatnak.

Arra azonban van esély, hogy az éves országos árindex reálértéken még növekedhet, de ez majd csak jövőre fordulhat át stagnálásba, majd a lakásárak 2023-as csökkenésébe.

Mi okozhatja a lakásárak 2023-as csökkenését?

A nominális árcsökkenés azonban idén még nem valószínű, mivel az gazdasági növekedés lassulásakor nem, inkább jelentősebb recesszió esetén szokott bekövetkezni, így például az EU-s támogatások elmaradása miatt várható a lakásárak 2023-as csökkenése.

Elvileg a kormány lassanként megállapodik az EU-s támogatásokról, azaz megkaphatjuk az utóbbi időben elmaradt pénzeket, ez viszont a lakásárak 2023-as csökkenésére negatív hatást is gyakorolhat, azaz marad továbbra is a lassú emelkedés.

Egy másik ok a lakásárak 2023-as csökkenésére a makrogazdasági adatok drasztikus romlása, ami nem csak a kamatszintre, de a támogatási rendszerre, a foglalkoztatottságra és a jövedelmekre is hat, ennek pedig egyenes következménye lehet az ingatlanárak mérséklődése. A kereslet már most is mérsékeltebb, mint az elmúlt években, ami nem csoda, tekintve, hogy a legtöbben hitellel vásárolnak, a kamatemelés pedig egyre kedvezőtlenebb helyzetet teremt e réteg számára.

Ez azonban csak egyetlen szegmense a lakásvásárlók körének, egy másik a befektetők és készpénzes vásárlók köre, akik viszont úgymond beálltak a sorba: jelenleg mindenki kivár, hiszen a lakásárak 2023-as csökkenésére számítanak; egyedül a külföldi vásárlók száma növekszik.

A fentiekből látható, hogy a lakásárak 2023-as csökkenése egyáltalán nem lehetetlen, amennyiben a reálértéket vesszük alapul, ám, ha csak a puszta számokat, akkor az infláció miatt ez a csökkenés már nem lesz annyira feltűnő – ami azt illeti, épp ellenkezőleg.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

9,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

2021.03.26.

Azt, hogy közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez fordulsz-e, amikor ingatlant vásárolsz, Te döntöd el – az alábbiakból megtudhatod, mi alapján érdemes választanod!

Tovább olvasom
Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

2021.11.09.

A fiatal lakásvásárlóknak igyekszik segíteni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy lazítani tervez a hitelezési szabályokon, egészen pontosan a hitelfedezeti mutató korlátját emelné. Nem könnyű első lakáshoz jutni, az ingatlanárak gyors emelkedése ráadásul folyamatosan tovább nehezíti ezt a helyzetet.

Tovább olvasom
5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

2021.04.16.

Álmaink házának megtalálásával egy sor fontos kérdésre is felelnünk kell. Hogyan és mikor kössünk adás-vételi szerződést, hogyan és mikor fizessünk? Kis utánajárással a válaszok nem is tűnnek annyira bonyolultnak. Első lépésben nézzük meg, hogy mit kell tudnunk a foglalóról.

Tovább olvasom
Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

2022.07.14.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor nagy segítséget jelentenek – vagy legalábbis jelentettek, mostanra azonban megváltozott a helyzet.

Tovább olvasom