Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

2022.07.20.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 8. 13:59

A könnyűszerkezetes házak biztosítása több biztosítótársaságnál is eltér a hagyományosabb épületekétől – mutatjuk a részleteket!

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

A könnyűszerkezetes házak biztosítását épp ideje kicsit górcső alá vennünk, hiszen hazánkban is egyre népszerűbb ez az építési mód. Ez persze nem csoda, hiszen a könnyűszerkezetes technológia valamivel kedvezőbb árú, mint a hagyományos építkezés, ami napjainkban, az egyre magasabb ingatlanárak idején nem kis előnyt jelent a saját otthonra vágyóknak.

Persze ezen túl is akadnak előnyei – ahogy hátrányai is – ennek a technológiának, ráadásul a könnyűszerkezetes házak biztosítása ha nem is feltétlenül ütközik akadályokba, de más elbírálás alá esik, mint hagyományos társaié.

Mit nevezünk könnyűszerkezetes háznak?

A technológia lényege, hogy egy fa-, vagy acélszerkezetre külső és belső burkolatokat szerelnek, majd a kettő közötti rést szigeteléssel töltik fel – nagyon leegyszerűsítve így lehetne leírni a könnyűszerkezetes házak lényegét. Lehet, hogy ez elsőre nem tűnik valami erősnek és megbízhatónak, ám több évszázados építési módról van szó, ami bizonyítottan kiállja az idők próbáját.

Napjainkban leginkább Amerikában népszerű, de már Európában is egyre nagyobb szeletet hasít ki magának az építőiparból, így például Norvégiában szinte csak ilyen házak épültek az elmúlt évtizedekben. A könnyűszerkezetes házak biztosítása azonban más lapra tartozik; lássuk, erről mit érdemes tudni!

A könnyűszerkezetes házak biztosítását nem minden társaság vállalja

A könnyűszerkezetes házak biztosításával kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy a Magyarországon működő biztosítótársaságok csupán mintegy harmada vállalja az ezzel kapcsolatos kockázatot, és ezeknek csak kevesebb, mint a fele nem tesz különbséget a hagyományos és a könnyűszerkezetes ingatlanok között.

Gyakoribb azonban, hogy limiteket alkalmaznak – például betöréses lopás, vagy vízkár esetén –, és olyan biztosítótársasággal is találkoztunk, amely az építési módtól függően a biztosítási összeget is csökkenti a hagyományos házakéhoz képest.

A faszerkezet jelenti a legnagyobb kockázatot

A különböző falazatú épületek más-más kockázatot jelentenek, hiszen például egy acélszerkezetes, tűzálló szendvicspanellel borított épület esetében a tűz jelentősen kisebb kockázatot jelent, mint egy faszerkezetű és -burkolatú háznál, ezért ez utóbbiakat csak magasabb díjon hajlandóak biztosítani. Ennek azonban ellentmond, hogy az ilyen épületek újjáépítési értéke – ami alapján a díjat fizeti az ügyfél – alacsonyabb a hagyományos technológiával készült épületekénél.

A káresemények azonban nem állnak meg a tűznél, vagy a betörésnél; a természeti károk is komolyabb hatást gyakorolhatnak egy könnyűszerkezetes épületre, mint egy hagyományosra. Nálunk ugyan nem mondhatóak gyakorinak sem a földrengések, sem a tornádók, ám erős viharok hazánkra is lecsapnak időről időre, és az olyan apróságokról sem szabad megfeledkezni, mint a szú.

Ez utóbbi rovar károkozásai ellen persze a faszerkezetet fel szokták készíteni, ám a ház nem csak szerkezeti elemekből áll, és az egyéb fa alkotóelemeket bizony képesek megtámadni ezek a kis kártevők. A könnyűszerkezetes házak biztosítása ezt a kárt is fedezi, kezdve a rovarirtástól, egészen a károsodott elemek cseréjéig.

A káresetek felsorolását a végtelenségig lehetne sorolni, a lényeg azonban az, hogy mindenképp érdemes biztosítást kötni minden épületre, így a könnyűszerkezetes házakra is.

Az ügyfelek sem kapkodják el

Érdekesség, hogy az állományi adatok alapján a hazai biztosítóknál egyelőre nem érezhető a könnyűszerkezetes házak népszerűségének növekedése, mivel az állománynak már évek óta mindössze 1-2%-os részét képezik. Márpedig a lakásbiztosítás nem akkora összeg havonta, hogy ne érje meg kifizetni, különösen, hogy bármikor történhet olyan esemény, amire tökéletes megoldást tud nyújtani a könnyűszerkezetes ház biztosítása.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet a könnyűszerkezetes házak biztosításai iránt, tekintsd meg ajánlatainkat, majd, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

2020.05.25.

A „minősített fogyasztóbarát” minősítést eddig csupán lakáshitel kaphatta meg, ám már egy ideje lehet arról is hallani, hogy a biztosításoknál, elsősorban a lakásbiztosítások esetében be fogják vezetni. Ez nemrég meg is történt: megjelent az első minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás, amit hamarosan a többi is követni fog, hiszen csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására van szükség hozzá, így minden biztosítótársaságnak megvan a lehetősége arra, hogy maga is előálljon egy ilyen konstrukcióval.

Tovább olvasom
Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

2020.04.29.

Ha hitelt veszel fel, akkor azt vissza is kell fizetned – ez egy olyan alapvetés, amivel mindenki tisztában van. Előfordulhat azonban, hogy olyasmi történik veled, amit nem tudsz előre megjósolni, de a következménye az, hogy nem tudod visszafizetni a hiteledet: munkanélküliség, tartós betegség, vagy akár a legrosszabb is bekövetkezhet. Az ilyen esetekre találták ki a hitelfedezeti biztosítást, ami nem csak a bankot védi az által, hogy biztosítja a hitel megtérülését, de Téged is.

Tovább olvasom
Miben különbözik a kockázati életbiztosítás és a balesetbiztosítás?

Miben különbözik a kockázati életbiztosítás és a balesetbiztosítás?

2023.05.26.

Sokféle biztosítás van. Az életbiztosítás és a balesetbiztosítás is ismert a biztosítások között. Ez két biztosítás bár hasonló, más és más élethelyzetben nyújthat segítséget. Ha biztosítást akarunk kötni, fontos, hogy ismerjük őket, tudjuk, hogy milyen védelmet biztosítanak számunkra és szeretteink számára. Utánajártunk, hogy miben különbözik a kockázati életbiztosítás és a balesetbiztosítás. A különbségek nem nagyok, mégis fontosak. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
A teljes casco biztosítás miért jó választás?

A teljes casco biztosítás miért jó választás?

2020.10.22.

A teljes casco biztosítást új és használt gépjárművekre egyaránt lehetséges megkötni, és meg is éri annak ellenére, hogy nem kötelező, mivel egy esetleges káresemény jóval nagyobb anyagi megterhelést jelent, mint egy teljes casco biztosítás havi díja. 

Tovább olvasom