Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

2022.07.20.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 8. 13:59

A könnyűszerkezetes házak biztosítása több biztosítótársaságnál is eltér a hagyományosabb épületekétől – mutatjuk a részleteket!

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

A könnyűszerkezetes házak biztosítását épp ideje kicsit górcső alá vennünk, hiszen hazánkban is egyre népszerűbb ez az építési mód. Ez persze nem csoda, hiszen a könnyűszerkezetes technológia valamivel kedvezőbb árú, mint a hagyományos építkezés, ami napjainkban, az egyre magasabb ingatlanárak idején nem kis előnyt jelent a saját otthonra vágyóknak.

Persze ezen túl is akadnak előnyei – ahogy hátrányai is – ennek a technológiának, ráadásul a könnyűszerkezetes házak biztosítása ha nem is feltétlenül ütközik akadályokba, de más elbírálás alá esik, mint hagyományos társaié.

Mit nevezünk könnyűszerkezetes háznak?

A technológia lényege, hogy egy fa-, vagy acélszerkezetre külső és belső burkolatokat szerelnek, majd a kettő közötti rést szigeteléssel töltik fel – nagyon leegyszerűsítve így lehetne leírni a könnyűszerkezetes házak lényegét. Lehet, hogy ez elsőre nem tűnik valami erősnek és megbízhatónak, ám több évszázados építési módról van szó, ami bizonyítottan kiállja az idők próbáját.

Napjainkban leginkább Amerikában népszerű, de már Európában is egyre nagyobb szeletet hasít ki magának az építőiparból, így például Norvégiában szinte csak ilyen házak épültek az elmúlt évtizedekben. A könnyűszerkezetes házak biztosítása azonban más lapra tartozik; lássuk, erről mit érdemes tudni!

A könnyűszerkezetes házak biztosítását nem minden társaság vállalja

A könnyűszerkezetes házak biztosításával kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy a Magyarországon működő biztosítótársaságok csupán mintegy harmada vállalja az ezzel kapcsolatos kockázatot, és ezeknek csak kevesebb, mint a fele nem tesz különbséget a hagyományos és a könnyűszerkezetes ingatlanok között.

Gyakoribb azonban, hogy limiteket alkalmaznak – például betöréses lopás, vagy vízkár esetén –, és olyan biztosítótársasággal is találkoztunk, amely az építési módtól függően a biztosítási összeget is csökkenti a hagyományos házakéhoz képest.

A faszerkezet jelenti a legnagyobb kockázatot

A különböző falazatú épületek más-más kockázatot jelentenek, hiszen például egy acélszerkezetes, tűzálló szendvicspanellel borított épület esetében a tűz jelentősen kisebb kockázatot jelent, mint egy faszerkezetű és -burkolatú háznál, ezért ez utóbbiakat csak magasabb díjon hajlandóak biztosítani. Ennek azonban ellentmond, hogy az ilyen épületek újjáépítési értéke – ami alapján a díjat fizeti az ügyfél – alacsonyabb a hagyományos technológiával készült épületekénél.

A káresemények azonban nem állnak meg a tűznél, vagy a betörésnél; a természeti károk is komolyabb hatást gyakorolhatnak egy könnyűszerkezetes épületre, mint egy hagyományosra. Nálunk ugyan nem mondhatóak gyakorinak sem a földrengések, sem a tornádók, ám erős viharok hazánkra is lecsapnak időről időre, és az olyan apróságokról sem szabad megfeledkezni, mint a szú.

Ez utóbbi rovar károkozásai ellen persze a faszerkezetet fel szokták készíteni, ám a ház nem csak szerkezeti elemekből áll, és az egyéb fa alkotóelemeket bizony képesek megtámadni ezek a kis kártevők. A könnyűszerkezetes házak biztosítása ezt a kárt is fedezi, kezdve a rovarirtástól, egészen a károsodott elemek cseréjéig.

A káresetek felsorolását a végtelenségig lehetne sorolni, a lényeg azonban az, hogy mindenképp érdemes biztosítást kötni minden épületre, így a könnyűszerkezetes házakra is.

Az ügyfelek sem kapkodják el

Érdekesség, hogy az állományi adatok alapján a hazai biztosítóknál egyelőre nem érezhető a könnyűszerkezetes házak népszerűségének növekedése, mivel az állománynak már évek óta mindössze 1-2%-os részét képezik. Márpedig a lakásbiztosítás nem akkora összeg havonta, hogy ne érje meg kifizetni, különösen, hogy bármikor történhet olyan esemény, amire tökéletes megoldást tud nyújtani a könnyűszerkezetes ház biztosítása.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet a könnyűszerkezetes házak biztosításai iránt, tekintsd meg ajánlatainkat, majd, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

2020.08.17.

A hitelfelvétel nem csak a számodra, de a banknak is kockázatos lépés, és mint mindennél, itt is érdemes a lehető legnagyobb biztonságra törekedni, amihez a hitelfedezeti biztosítás kínál megoldást. És hogy miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Tovább olvasom
Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

2021.09.02.

Az alul- és túlbiztosítás gyakoribb, mint gondolnánk, és komoly problémákat okoz az ügyfelek körében. Az alábbiakban mindent elmagyarázunk, amit tudni kell a témáról!

Tovább olvasom
Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

2022.04.11.

Az életbiztosítások piaca rendkívül sokrétű, hiszen ezek a termékek egyaránt alkalmasak arra, hogy biztosítékot nyújtsanak valamilyen életeseményre, nem várt tragédiára, illetve arra is, hogy megtakarítást képezzünk a segítségükkel. Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Tovább olvasom
Melyik a legjobb lakásbiztosítás?

Melyik a legjobb lakásbiztosítás?

2020.06.04.

Azt, hogy melyik a legjobb lakásbiztosítás, szinte lehetetlen megválaszolni, hiszen mindenkinek mások az igényei, nincs két egyforma ingatlan sem, és persze az anyagiak is meghatározzák azt, hogy kinek milyen lakásbiztosítás lesz a megfelelő. Ha az alábbi cikkben nem is fogjuk megmondani, melyik a legjobb lakásbiztosítás, de igyekszünk iránymutatást adni arra vonatkozóan, hogy mire érdemes figyelned akkor, ha szeretnéd biztonságban tudni az otthonodat és az értékeidet.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával