Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakásvásárlás hitellel: van különbség a felvehető hitelösszegben a bankok között?

2022.06.21.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. június 21. 13:15

Különbség a felvehető hitelösszegben természetesen lehet, mi több, akár jelentős mértékben is.

Lakásvásárlás hitellel: van különbség a felvehető hitelösszegben a bankok között?

Hogy lehet-e különbség a felvehető hitelösszegben egyes pénzintézetek között, az valójában nem is kérdés, hiszen ugyan minden bank a törvény betűje szerint jár el, ám emellett a saját szabályzatát is figyelembe veszi, és persze más tényezők is közrejátszanak abban, hogy mekkora különbségeket tapasztalhatunk a felvehető hitelösszegek között.

A lakáshitelek összege alapvetően három fő tényezőtől függ: egyrészt a nettó igazolt jövedelem nagyságától, másrészt a megvásárolni kívánt ingatan értékétől, harmadrészt pedig a hitel kamatától, negyedrészt pedig a fentebb említett, további tényezőktől; az alábbiakban ezekről olvashatsz.

Mitől függ a különbség a felvehető hitelösszegek között?

Először is ott a JTM szabályozás, ami kimondja, hogy 500 ezer forint alatti nettó jövedelem esetén annak 50%-a, míg felette 60%-a lehet a törlesztésre fordított összeg. Ez azonban csak a törvény szerint van így, a bankok viszont saját hatáskörben szigorúbban is vehetik ezt, és persze meg is teszik; ezért fordulhat elő, hogy csak 35-40, illetve 45-50%-ig mennek el – ám ez nem általános. Léteznek olyan pénzintézetek is, melyek hajlandóak megadni a törvényi maximumot egy lakáscélú kölcsönnél, és persze ezzel a felvehető hitelösszeg is növekszik.

Viszont az, hogy viszonylag magas a jövedelmed, még nem jelenti automatikusan azt, hogy magasabb összeghez is jutsz, hiszen a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt a bankok már azt is árgus szemekkel vizslatják, hogy milyen ágazatból szerzed a jövedelmedet. Ha például a vendéglátásban tevékenykedsz, akkor máris alacsonyabb JTM-plafonnal számolnak, ráadásul a jövedelem típusa is fontos: a magyar, alkalmazotti bér és az öregségi nyugdíj, minden mást – például a vállalkozásból származó jövedelmet – viszont már csökkentett mértékben veszik figyelembe.

Ezek mellett csökkentheti a vállalható törlesztőrészletet a bank azon eljárása is, hogy egy kalkulált megélhetési költséget alapból levonnak az igazolt jövedelemből, a kalkuláció azonban minden banknál más és más módszerrel történik.

A következő, lényeges szempont az ingatlan értéke, ami két számból áll: az egyik a becsült forgalmi érték, amit az értékbecslő állapít meg, a másik pedig a vételár, azaz amennyit az eladó szeretne érte. Az előbbi lényegesebb a felvehető hitelösszeg szempontjából, hiszen a bank ezzel számol, és legfeljebb a 80%-át folyósíthatja a törvény szerint.

Itt megint közbeszól a bankok belső szabályzata, és itt is többnyire élnek a lehetőséggel, hogy a 80% a maximum, ám ennél kevesebbet adnak csak meg. Létezik olyan pénzintézet, amely csak maximum 60%-ig hitelez, és persze olyan is, amelyik elmegy a törvény adta keret végéig, ám ez utóbbi is szab feltételeket, és, ha nem teljesülnek, máris alacsonyabb a felvehető hitelösszeg.

Ilyen feltétel például az ingatlan megfelelősége, amit például az elhelyezkedése, a típusa, a felhasznált építőanyagok típusa, stb. határoz meg – rövidítve az ingatlan értéke. Ez azért lényeges a bank számára, mert, ha a hitel „bedől”, akkor a bank a lehető legmagasabb összeget akarja visszakapni az ingatlan értékesítése után. Tapasztalataink alapján a 80%-os hitelezési arány az új építésű ingatlanok, illetve budapesti és más nagyvárosokban található, használt, vagy új ingatlanok esetében valósul meg.

Ha alacsonyabb a kamat, magasabb a hitelösszeg

Érdemes olyan hitelkonstrukciót keresni, amelynek alacsonyabb a kamata, hiszen ezzel együtt a havi törlesztőrészlet is kisebb, azaz adott futamidőre magasabb hitelösszeg is kérhető. A különbség a teljes visszafizetendő összegben több millió forintot is jelenthet, ezért nem mindegy, végül melyik hitelkonstrukciót választod.

Találd meg egyszerűen a legalacsonyabb kamatozású lakáshitelt oldalunk segítségével! Nálunk a bankok legjobb ajánlatait hasonlíthatod össze, és, ha megtaláltad, amit kerestél, az igénylési folyamatot is elindíthatod mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

2022.05.30.

A törlesztőrészlet mértéke számos tényezőn múlik; az alábbiakban az öt legfontosabbat mutatjuk be, amelyekre érdemes figyelned a hitel felvétele előtt.

Tovább olvasom
Újdonság a babaváró hitelnél július 1.-től!

Újdonság a babaváró hitelnél július 1.-től!

2019.06.20.

Eddig is fantasztikus lehetőség volt a babaváró hitel azoknak, akik gyermeket szerettek volna vállalni, de a nemrég bejelentett, július 1.-től hatályba lépő változtatás még komolyabb előnyhöz juttatja azokat, akik családot terveznek! Újdonság a babaváró hitelnél – mutatjuk a részleteit!

Tovább olvasom
Mennyi idő alatt kapom meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapom meg a lakáshitelt?

2020.01.06.

Egy lakáshitel felvétele a leghosszadalmasabb és legbonyolultabb procedúra a banki hitelezésben. Az, hogy mennyi idő alatt kapod meg a lakáshitelt, számos dologtól függ, de még az elején eláruljuk. Minimum hat hét, mire eljuthatsz a folyósításig. Soknak tűnik, de ha belegondolunk, hogy egy évtizede a két hónap sem volt ritka. Akkor kicsit más szemmel fogjuk nézni azt, hogy a leghamarabb elérhető lakáshitelek jelenleg már nem lépik át az egy hónapos határt sem; igaz, ehhez szükség van segítségre is.

Tovább olvasom
Mit vállalunk adóstársként?

Mit vállalunk adóstársként?

2021.10.05.

Amikor egy barátunk, családtagunk hozzánk fordul, hogy adóstárként segítsük őt egy hitelfelvétel során, az első gondolatunk lehet, hogy segítenünk kell. Mielőtt azonban aláírnánk a papírokat, fontos hogy tisztában legyünk a lehetséges következményekkel.

Tovább olvasom