Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lakáshitel külföldi jövedelemmel – Mutatjuk, mire számíthatsz!

2022.06.02.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. június 2. 15:12

Lakáshitelt külföldi jövedelemmel is kaphatsz, de tudnod kell, hogy nehezített menet lesz; az alábbiakban bemutatjuk a lehetőségeket.

Lakáshitel külföldi jövedelemmel - Mutatjuk, mire számíthatsz!

Napjainkban egy lakáshitel külföldi jövedelemmel történő igénylése viszonylag gyakori, hiszen rengetegen választanak külföldi munkahelyet a magasabb fizetés miatt. Nem is csoda, hiszen a környező országok egy részében valóban jóval többet lehet keresni ugyanazon munkával, mint itthon, és mindössze nyelvtudásra van hozzá szükség, sőt, sok esetben még arra sem.

Lakáshitelre persze a külföldön dolgozóknak is lehet szükségük, ám sajnos bonyolultabb az ügymenet külföldi jövedelem esetében; ezzel számolni kell. A bank kockázata ugyanis ilyen esetekben nagyobb, éppen ezért a hitelbírálat is szigorúbb, és persze a hitel költségei is magasabbak; a lakáshitel külföldi jövedelemmel történő igénylésére pedig igaz, hogy kockázatosabb.

Fontos viszont tisztában lenni azzal is, hogy minden hiteligénylés egyedi elbírálás alá esik, és nem feltétlenül jelent hátrányt a külföldi munkavállalás, mi több, egyre több pénzintézet részesíti bizonyos előnyökben a külföldön szerzett jövedelmet. Ettől függetlenül érdemes tisztában lenni néhány tényezővel.

Lényeges, hogy milyen szektorban dolgozol

Ez a kérdés napjainkban sajnos igencsak aktuális, ezért nem csak a lakáshitelek külföldi jövedelemmel történő igénylésekor teszik fel, de a hazai munkavállalók esetében is. A kevésbé stabil szektorokban, mint amilyen a turizmus és a vendéglátás, sokkal nagyobb a kockázat a bank részéről, hiszen a munkahelyek is veszélyben vannak. Az ilyen és ehhez hasonló, külföldi munkahellyel rendelkezők kérelmét többnyire azonnal elutasítják, ám, ha mégsem, akkor jóval szigorúbb feltételeket támasztanak.

A készpénzes jövedelem kérdése

Ha készpénzben kapod a fizetésed, akkor hazai munkavállalóként is kiemelkedően nehéz helyzetben vagy a hitelfelvételnél, külföldön dolgozóként pedig gyakorlatilag esélytelen. Akad persze olyan pénzintézet, ami még így is hajlandó foglalkozni az igényléssel, ám sokkal keményebb feltételek mellett.

A minimális igazolt munkaviszony

A lakáshitelek külföldi jövedelemmel történő igénylésekor ugyanúgy számít a munkaviszony időtartama, mint a hazaiaknál, ám az előbbi esetében szintén nehezített a pálya. A hazai munkavállalóknál ez többnyire 3-6 hónapot jelent, míg a külföldön dolgozóknak többet, ám, hogy mennyit, az bankonként eltérő 9, sőt, akár 12 hónap is lehet, és ez határozatlan idejű szerződésre is érvényes.

Határozott idejű szerződéssel még nehezebb

A határozott idejű szerződés hazai munkavállalók esetében is hátrány, külföldön dolgozóknál pedig szinte garantált az elutasítás. Szerencsére csak szinte, mivel lehet találni olyan pénzintézetet, ami hajlandó hitelt folyósítani határozott idejű szerződéssel is. Ezzel azonban újabb extra feltételek is járnak, mint például egy munkáltatói nyilatkozat arról, hogy szándékában áll meghosszabbítani a munkaszerződést.

Külföldön vállalkozóknak nincs jó hírünk

Ez jelenti a bankok számára a legnagyobb kockázatot, aminek köszönhetően jelenlegi tudomásunk szerint mindössze egyetlen olyan bank működik ma Magyarországon, ami egyáltalán fontolóra veszi a hitelezést ilyen esetben, és ennél a banknál is kiemelkedően szigorúak a feltételek, ezért külföldi jövedelemmel, vállalkozóként mi nem próbálkoznánk lakáshitelhez jutni.

Az ország sem mindegy

A bankok egy kisebb része nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, ám a többségnél az Európai Unió tagállamait fogadják csak el, illetve kivételt képeznek a svájci, norvég, izlandi és liechtensteini jövedelmek, nem véletlenül. Fontos azonban, hogy a bankok szempontjából minden ország más és más, és mindegyiket egyedi szempontok alapján minősítik. Emellett a pénzintézetek többsége elvárja a hazai jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonását is.

Ha hitelt szeretnél igényelni, akkor mindenképp hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunk segítségével, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd is el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

2023.09.22.

A lakáshitel egy életre szóló döntés lehet. A legmegfelelőbb lakáshitel kiválasztása így kiemelten fontos. Szerencsére van segítség. És még otthonról sem kell kimozdulni. Tájékozódás, igényfelmérés, adatgyűjtés, és a saját célod pontos ismerete. Aztán jöhet az igénylés.

Tovább olvasom
Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022-ben

Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022-ben

2022.04.08.

Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022: feltételek, szabályok, igénylés, összeg, hitel.

Tovább olvasom
Otthonteremtési támogatások 2022-ben

Otthonteremtési támogatások 2022-ben

2022.02.17.

Otthonteremtési támogatásokat 2022-ben is igényelhetsz, de akad olyan, amit már csak egy ideig – az alábbiakban ezeket soroljuk fel.

Tovább olvasom
Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával