Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen szempontok alapján válasszunk nyugdíj-megtakarítást?

2022.06.30.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. június 30. 10:44

A nyugdíj-megtakarítás kiválasztását nem szabad sem elkapkodni, sem a véletlenre bízni, hiszen komoly összegek múlhatnak rajta.

Milyen szempontok alapján válasszunk nyugdíj-megtakarítást?

Hogy mi alapján válassz nyugdíj-megtakarítást, az sokan és sokféleképpen magyarázzák, ám egy biztos: a költségmutató mindegyikben szerepel, mint elsődleges szempont. Ám nem ez az egyetlen, hiszen egy nyugdíj-megtakarításnak számos egyéb tulajdonsága is van, amelyeket mind figyelembe kell venned; az alábbiakban ezekről is szó lesz.

Milyen nyugdíj-megtakarítási formák választhatóak?

Fontos tudni, hogy nem csak egyféle lehetőségünk van, hanem háromféle portfólió közül választhatunk: az alacsony, a közepes és a magas kockázatú közül. A magas hozhatja a legtöbb hozamot, de a kockázata is magasabb, a közepes egy átmeneti megoldás, az alacsony kockázatú portfólió viszont szinte biztos hozamot jelent, ami viszont igen alacsony.

A mi feladatunk a döntés, hogy melyik portfóliót választjuk, de fontos tudni, hogy ez a későbbiekben akár módosítható is, viszont a befizetett összegek befektetését pénzügyi szakemberek végzik, tehát arra nincs ráhatásunk, ám ez talán jobb is így.

A nyugdíj-megtakarítás egy befektetés, aminél csak az egyik szempont a költség, ám kizárólag a költségek alapján nem szabad választani, hiszen akkor figyelmen kívül hagynánk a másik lényeges tulajdonságát: a hozamot.

Ettől függetlenül sokan csak a költségeket nézik, és persze egy bizonyos nézőpontból igazuk is van, hiszen nem csak az számít, hogy mekkora pénzösszeghez jutunk a végén, de az is, hogy addig mekkora összegről kell lemondanunk. A költségek összehasonlításához – és így a kiválasztás megkönnyítéséhez – az úgynevezett TKM lesz a segítségünkre, ami nagyjából ugyanúgy működik, mint a hiteleknél a THM.

A TKM, azaz a teljes költségmutató azt mutatja meg, hogy egy költségmentes befektetéshez képest mekkora hozamot lehet elérni egy adott befektetési termékkel. Fontos, hogy tájékoztató jellegű, egyszerű mutatóról van szó, ami csak egy körülbelüli értéket jelez, és kisebb-nagyobb változásokat nem vesz figyelembe, tehát összehasonlításhoz alkalmas, mélyebben azonban nem érdemes erre alapozni.

A szempontok, amelyek alapján kiválasztható a nyugdíj-megtakarítás

Mivel többféle nyugdíj-megtakarítási lehetőség is létezik, mások a befektetési lehetőségek és a hozamok is. A nyugdíj-megtakarítás egy hosszú távú befektetés, és itt már érdemes a hozamokkal kalkulálni, hiszen milliós összegről beszélünk, márpedig az alacsonyabb költségűeknek a legtöbb esetben alacsonyabb a hozama is. Éppen ezért fontos, hogy a költségek mellett a hozamkilátásokat is figyelembe vegyük, hiszen azon múlik majd, hogy mekkora nyugdíjra számíthatunk. Ehhez kapcsolódóan fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokhoz évi 20%-os – de legfeljebb 280 ezer forintos – állami támogatás is igénybe vehető.

A hozam mellett fontos még, hogy az adott szolgáltató milyen extrákat, illetve kiegészítéseket kínál a nyugdíj-megtakarítási megoldásai mellé. Ilyenek például az úgynevezett bónuszjóváírások, amelyek által extra összegekhez lehet jutni a befizetéseink mellett, vagy a befektetési stratégiák, illetve a kiegészítő biztosítási lehetőségek is.

Lényeges továbbá, hogy mennyire szabad mozgást engedélyez a szerződés, valamint, hogy milyen kényelmi lehetőségeket ajánl a biztosítótársaság az ügyfeleinek; ilyen lehet például a befektetések online kezelhetősége. A személyre szabhatóság különösen nagy érték egy nyugdíj-megtakarítás esetében, hiszen így magunkra állíthatjuk be annak működését.

Mint az jól látható, fontos, hogy a költségmutatón túl minden egyebet is alaposan megvizsgáljunk, hiszen csak így juthatunk el a helyes döntésig. Amennyiben másként nem megy, mert nem igazodunk el a lehetőségek szövevényes útvesztőjében, akár egy szakértő segítségét is érdemes kérni.

Ha azonban Te úgy érzed, hogy megbirkózol ennyi információval, és szeretnéd magad kiválasztani a saját nyugdíj-megtakarításodat, oldalunkon összehasonlíthatod a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, sőt, kalkulátorunkkal ki is számolhatod, hogy mire számíthatsz. Tedd meg, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen feltételekkel kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok?

Milyen feltételekkel kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok?

2023.04.28.

Kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok, és, ha igen, milyen feltételeket kell teljesíteniük? Az alábbiakból mindent megtudhatsz!

Tovább olvasom
Mennyi lesz a KATÁS vállalkozók nyugdíja?

Mennyi lesz a KATÁS vállalkozók nyugdíja?

2020.10.07.

A KATÁS egyéni vállalkozás egy rendkívül egyszerű vállalkozói konstrukció, amely segítségével gyorsan tudunk hasznot termelni, mindezt úgy, hogy az adókötelezettségeink egy fix havi 50.000 Ft-os, vagy 75.000 Ft-os befizetéssel teljesülhetnek hónapról-hónapra.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával