fbpx
Hirdetés

Lakásvásárlás hitellel: van különbség a felvehető hitelösszegben a bankok között?

2022.06.21.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. június 21. 13:15

Különbség a felvehető hitelösszegben természetesen lehet, mi több, akár jelentős mértékben is.

Lakásvásárlás hitellel: van különbség a felvehető hitelösszegben a bankok között?

Hogy lehet-e különbség a felvehető hitelösszegben egyes pénzintézetek között, az valójában nem is kérdés, hiszen ugyan minden bank a törvény betűje szerint jár el, ám emellett a saját szabályzatát is figyelembe veszi, és persze más tényezők is közrejátszanak abban, hogy mekkora különbségeket tapasztalhatunk a felvehető hitelösszegek között.

A lakáshitelek összege alapvetően három fő tényezőtől függ: egyrészt a nettó igazolt jövedelem nagyságától, másrészt a megvásárolni kívánt ingatan értékétől, harmadrészt pedig a hitel kamatától, negyedrészt pedig a fentebb említett, további tényezőktől; az alábbiakban ezekről olvashatsz.

Mitől függ a különbség a felvehető hitelösszegek között?

Először is ott a JTM szabályozás, ami kimondja, hogy 500 ezer forint alatti nettó jövedelem esetén annak 50%-a, míg felette 60%-a lehet a törlesztésre fordított összeg. Ez azonban csak a törvény szerint van így, a bankok viszont saját hatáskörben szigorúbban is vehetik ezt, és persze meg is teszik; ezért fordulhat elő, hogy csak 35-40, illetve 45-50%-ig mennek el – ám ez nem általános. Léteznek olyan pénzintézetek is, melyek hajlandóak megadni a törvényi maximumot egy lakáscélú kölcsönnél, és persze ezzel a felvehető hitelösszeg is növekszik.

Viszont az, hogy viszonylag magas a jövedelmed, még nem jelenti automatikusan azt, hogy magasabb összeghez is jutsz, hiszen a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt a bankok már azt is árgus szemekkel vizslatják, hogy milyen ágazatból szerzed a jövedelmedet. Ha például a vendéglátásban tevékenykedsz, akkor máris alacsonyabb JTM-plafonnal számolnak, ráadásul a jövedelem típusa is fontos: a magyar, alkalmazotti bér és az öregségi nyugdíj, minden mást – például a vállalkozásból származó jövedelmet – viszont már csökkentett mértékben veszik figyelembe.

Ezek mellett csökkentheti a vállalható törlesztőrészletet a bank azon eljárása is, hogy egy kalkulált megélhetési költséget alapból levonnak az igazolt jövedelemből, a kalkuláció azonban minden banknál más és más módszerrel történik.

A következő, lényeges szempont az ingatlan értéke, ami két számból áll: az egyik a becsült forgalmi érték, amit az értékbecslő állapít meg, a másik pedig a vételár, azaz amennyit az eladó szeretne érte. Az előbbi lényegesebb a felvehető hitelösszeg szempontjából, hiszen a bank ezzel számol, és legfeljebb a 80%-át folyósíthatja a törvény szerint.

Itt megint közbeszól a bankok belső szabályzata, és itt is többnyire élnek a lehetőséggel, hogy a 80% a maximum, ám ennél kevesebbet adnak csak meg. Létezik olyan pénzintézet, amely csak maximum 60%-ig hitelez, és persze olyan is, amelyik elmegy a törvény adta keret végéig, ám ez utóbbi is szab feltételeket, és, ha nem teljesülnek, máris alacsonyabb a felvehető hitelösszeg.

Ilyen feltétel például az ingatlan megfelelősége, amit például az elhelyezkedése, a típusa, a felhasznált építőanyagok típusa, stb. határoz meg – rövidítve az ingatlan értéke. Ez azért lényeges a bank számára, mert, ha a hitel “bedől”, akkor a bank a lehető legmagasabb összeget akarja visszakapni az ingatlan értékesítése után. Tapasztalataink alapján a 80%-os hitelezési arány az új építésű ingatlanok, illetve budapesti és más nagyvárosokban található, használt, vagy új ingatlanok esetében valósul meg.

Ha alacsonyabb a kamat, magasabb a hitelösszeg

Érdemes olyan hitelkonstrukciót keresni, amelynek alacsonyabb a kamata, hiszen ezzel együtt a havi törlesztőrészlet is kisebb, azaz adott futamidőre magasabb hitelösszeg is kérhető. A különbség a teljes visszafizetendő összegben több millió forintot is jelenthet, ezért nem mindegy, végül melyik hitelkonstrukciót választod.

Találd meg egyszerűen a legalacsonyabb kamatozású lakáshitelt oldalunk segítségével! Nálunk a bankok legjobb ajánlatait hasonlíthatod össze, és, ha megtaláltad, amit kerestél, az igénylési folyamatot is elindíthatod mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

9,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáshitel folyamata – mit kell tudni róla?

Lakáshitel folyamata – mit kell tudni róla?

2019.07.22.

Most, hogy eloszlott a babaváró hitellel kapcsolatos összes bizonytalanság, és tényként tekinthető az önerőként való felhasználhatósága, ismét fellendült az ingatlanhitelek iránti érdeklődés. Mivel a hozzánk fordulók nagy többsége az első ingatlanhitelét szeretné felvenni, általában az ügymenettel kapcsolatos kérdéseket tesznek fel nekünk. Éppen ezért jelen cikkünkben összefoglaljuk a lakáshitel folyamatát.

Tovább olvasom
Zöld hitel: mennyibe kerül a piaci lakáshitelhez képest?

Zöld hitel: mennyibe kerül a piaci lakáshitelhez képest?

2021.11.24.

Mit jelent a zöld hitel, és érdemes-e azt választani a többi lakáshitel helyett? Utóbbi kérdést nyilvánvalóan nagyobbrészt az dönti el, hogy a zöld hitel milyen feltételek mellett igényelhető és mennyibe is kerül a piaci lakáshitelhez képest.

Tovább olvasom
Lakásárak – hol és mennyiért lehet lakást, vagy házat vásárolni?

Lakásárak – hol és mennyiért lehet lakást, vagy házat vásárolni?

2019.06.12.

Mivel pörög az ingatlanpiac, valószínűleg Neked is megfordult már a fejedben a lakásvásárlás. Nem csoda; manapság már szinte mindenkinek van valamilyen jelzáloghitele, hiszen kedvező feltételekkel lehet hozzájutni. Mivel a lakásárak szép lassan az egekbe szöktek az utóbbi néhány évben, egyre kisebb a mozgástér, és ez főleg a Budapesten keresgélőknek jelent problémát.

Tovább olvasom
Tippek a lakáshitel felvételéhez

Tippek a lakáshitel felvételéhez

2020.09.03.

Ha lakást szeretnél vásárolni, akkor jó eséllyel hitelre is szükséged lesz, hacsak nem vagy kivételesen szerencsés helyzetben. Manapság egyszerűbb hitelhez jutni, mint valaha, de természetesen vannak olyan fogások, amikkel jóval nagyobb előnyhöz juthatsz, mintha nem is tudnál róluk. Az alábbiakban elolvashatod, hogy milyen tippeket tudunk adni a lakáshitel felvételéhez.

Tovább olvasom