Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Ingatlanvásárlás előtt állsz? Ezeket a tényezőket vedd figyelembe!

2022.05.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. május 3. 10:06

Ingatlanvásárlás előtt számos lépést kell megtenned még akkor is, ha nem hitelből oldod meg; ha igen, a teendőid megsokszorozódnak!

Ingatlanvásárlás előtt állsz? Ezeket a tényezőket vedd figyelembe!

Aki ingatlanvásárlás előtt áll, és már elkezdte összerendezni a teendőit, az tudja, mennyire nehéz most a helyzet. Alig tettük túl magunkat a járványhelyzet legutóbbi hullámán, máris itt a következő probléma – a szomszédban dúló háború –, és ez természetesen az ingatlanpiacra is rányomja a bélyegét.

A hazai és a világszintű gazdasági helyzet jelenleg igen nehéz helyzetben van, és napról napra változik is, tehát érdemes alaposan megfontolni minden egyes lépést, mielőtt ingatlanvásárlásra adjuk a fejünket; ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Megállt az ingatlanpiac emelkedése

Az utóbbi évtizedben tanúi lehettünk annak, hogy hogyan lehet megkétszerezni, sőt, akár megháromszorozni is az ingatlanok értékét: az elvándorló szakemberek okozta munkaerőhiány, illetve az egyre-másra érkező támogatások okán – amik ahelyett, hogy megkönnyítették volna a lakáshoz jutást, beépültek az árakba – meredeken emelkedni kezdett az ingatlanpiac.

Ez most megtorpanni látszik, és ugyan még nem kezdett süllyedésbe, de arra utaló jelek is látszanak már. A gazdasági helyzet ugyanis nem a legrózsásabb, és ehhez elég csak az inflációt figyelni, ami ugyan a lakásárakra még nincs hatással, ám nem lehetetlen, hogy oda is begyűrűzik. Jó hír, hogy megáll az emelkedés, a rossz viszont az, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mostantól könnyebben juthatunk majd ingatlanhoz.

Az óvatosság máris tetten érhető, hiszen az adásvételek száma drasztikusan csökkent a tavaly ugyanebben az időszakban mérthez képest, de már a decemberi számokat is sikerült alulmúlni. Ez azonban nem csoda, hiszen a jelenlegi helyzetben a kivárás teljesen természetes.

A lakáshitelek egyre drágábbak

A hitelkamatok az utóbbi időben folyamatosan emelkedtek, amire csak rátett egy lapáttal a háború, és felgyorsította a folyamatot. Lassan ott tartunk, hogy a jelenlegi lakáshitel-kamatok elérik a korábbi időszakok személyi kölcsöneinek kamatszintjét.

A Magyar Nemzeti Bank ugyanis az irányadó kamatok további emelésével próbálja ellensúlyozni az inflációt, amit persze a hitelek kamata is lekövet; jelenleg átlagosan 2%-kal magasabbak a lakáshitel-kamatok, mint egy éve ilyenkor, ami egy 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében több, mint 20 ezer forinttal magasabb törlesztőrészletet, illetve több, mint 5 millió forinttal magasabb teljes visszafizetendő összeget jelent.

És ez csak a jelenlegi helyzet, a továbbiakban ennél csak magasabb számokkal érdemes kalkulálni, hiszen a helyzetre a bankok is reagálnak. A hitelezési hajlandóság csökkenésével a hitelbírálat kritériumai is nehezedhetnek, ami nem sok jóval kecsegtet lakásvásárlás előtt.

A lakástámogatások igénylése „kötelező”

Ebben a helyzetben a lakástámogatások igénylése nélkül már-már lehetetlennek tűnik ingatlant vásárolni, a kedvezményes kamatozású, vagy kamatmentes konstrukciók viszont csak korlátozottan érhetőek el, sőt, egy részük az idén kivezetésre is kerül.

A babaváró hitel például már csak idén év végéig vehető igénybe, bár valószínűsíthető, hogy meghosszabbítják, hiszen kifejezetten sikeres. Most azonban még gond nélkül elérhető azok számára, akik jogosultak rá.

Érdemes még megemlíteni, hogy támogatott hitelek – mint például a CSOK mellé igényelhető, kedvezményes lakáshitel – is elérhetőek, tehát létezik megoldás is a magas hitelkamatokra.

Nem csak a kamatozás, az időzítés is fontos

A fentiek alapján talán úgy tűnhet, hogy a sietség a megoldás, ám véletlenül sem szeretnénk ezt sugallni. A biztonság ugyanis a legfontosabb, a szomszédban dúló háború viszont nem teremti azt meg, sőt. Érdemes inkább a kivárást választani, de legalábbis alaposan meggondolni, mikor is kezdünk neki a lakásvásárlás sokszor hosszadalmas folyamatának.

A biztonság ugyanakkor sokféleképpen elérhető, így például egy megfelelő biztosítással is, és létezik olyan, ami fedezetet nyújt akkor is, ha a háborúval kapcsolatos események miatt kerülünk nehéz helyzetbe – háborús eseményekhez köthető károkra viszont nem.

Egy hitelfedezeti biztosítást minden esetben érdemes megkötni, most azonban szinte kötelező, hiszen váratlan események bármikor bekövetkezhetnek, biztosítással azonban könnyen át is vészelhetőek. A biztosítás havi plusz néhány ezer forintot jelent, ám a biztonságot jelentheti a jelenlegi, bizonytalan helyzetben.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

2022.05.10.

Befektetési lehetőségekből 2022-ben sem lesz hiány, de most jobban meg kell fontolni, hogy mibe helyezed el a vagyonodat!

Tovább olvasom
Már igényelhető a kedvező kamatozású zöld hitel

Már igényelhető a kedvező kamatozású zöld hitel

2021.10.27.

A Magyar Nemzeti Bank a hazai klímacélok mielőbbi elérése érdekében elindította a Zöld Otthon programot. A kivételesen alacsony kamattal és magas hitelösszeggel igényelhető hitel várhatóan rendkívül népszerű lesz. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

2024.04.12.

A falusi CSOK népszerűsége idén is megmaradt. Ez a családtámogatási forma kistelepüléseken érhető el. Vidékre költöznél? Lehet, hogy falusi CSOK segítségével megteheted. Utánajártunk, hogy mit kell róla tudni. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

2024.02.14.

A lehetőség már adott: a szokásos húsz százalék helyett már 10 százalék önerővel is igényelhető lakáshitel. Három bank biztosítja ezt a lehetőséget. Mutatjuk, hogy melyek ezek, és azt is, hogy milyen feltételeknek kell ehhez megfelelni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával