Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ingatlanvásárlás előtt állsz? Ezeket a tényezőket vedd figyelembe!

2022.05.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. május 3. 10:06

Ingatlanvásárlás előtt számos lépést kell megtenned még akkor is, ha nem hitelből oldod meg; ha igen, a teendőid megsokszorozódnak!

Ingatlanvásárlás előtt állsz? Ezeket a tényezőket vedd figyelembe!

Aki ingatlanvásárlás előtt áll, és már elkezdte összerendezni a teendőit, az tudja, mennyire nehéz most a helyzet. Alig tettük túl magunkat a járványhelyzet legutóbbi hullámán, máris itt a következő probléma – a szomszédban dúló háború –, és ez természetesen az ingatlanpiacra is rányomja a bélyegét.

A hazai és a világszintű gazdasági helyzet jelenleg igen nehéz helyzetben van, és napról napra változik is, tehát érdemes alaposan megfontolni minden egyes lépést, mielőtt ingatlanvásárlásra adjuk a fejünket; ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Megállt az ingatlanpiac emelkedése

Az utóbbi évtizedben tanúi lehettünk annak, hogy hogyan lehet megkétszerezni, sőt, akár megháromszorozni is az ingatlanok értékét: az elvándorló szakemberek okozta munkaerőhiány, illetve az egyre-másra érkező támogatások okán – amik ahelyett, hogy megkönnyítették volna a lakáshoz jutást, beépültek az árakba – meredeken emelkedni kezdett az ingatlanpiac.

Ez most megtorpanni látszik, és ugyan még nem kezdett süllyedésbe, de arra utaló jelek is látszanak már. A gazdasági helyzet ugyanis nem a legrózsásabb, és ehhez elég csak az inflációt figyelni, ami ugyan a lakásárakra még nincs hatással, ám nem lehetetlen, hogy oda is begyűrűzik. Jó hír, hogy megáll az emelkedés, a rossz viszont az, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mostantól könnyebben juthatunk majd ingatlanhoz.

Az óvatosság máris tetten érhető, hiszen az adásvételek száma drasztikusan csökkent a tavaly ugyanebben az időszakban mérthez képest, de már a decemberi számokat is sikerült alulmúlni. Ez azonban nem csoda, hiszen a jelenlegi helyzetben a kivárás teljesen természetes.

A lakáshitelek egyre drágábbak

A hitelkamatok az utóbbi időben folyamatosan emelkedtek, amire csak rátett egy lapáttal a háború, és felgyorsította a folyamatot. Lassan ott tartunk, hogy a jelenlegi lakáshitel-kamatok elérik a korábbi időszakok személyi kölcsöneinek kamatszintjét.

A Magyar Nemzeti Bank ugyanis az irányadó kamatok további emelésével próbálja ellensúlyozni az inflációt, amit persze a hitelek kamata is lekövet; jelenleg átlagosan 2%-kal magasabbak a lakáshitel-kamatok, mint egy éve ilyenkor, ami egy 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében több, mint 20 ezer forinttal magasabb törlesztőrészletet, illetve több, mint 5 millió forinttal magasabb teljes visszafizetendő összeget jelent.

És ez csak a jelenlegi helyzet, a továbbiakban ennél csak magasabb számokkal érdemes kalkulálni, hiszen a helyzetre a bankok is reagálnak. A hitelezési hajlandóság csökkenésével a hitelbírálat kritériumai is nehezedhetnek, ami nem sok jóval kecsegtet lakásvásárlás előtt.

A lakástámogatások igénylése „kötelező”

Ebben a helyzetben a lakástámogatások igénylése nélkül már-már lehetetlennek tűnik ingatlant vásárolni, a kedvezményes kamatozású, vagy kamatmentes konstrukciók viszont csak korlátozottan érhetőek el, sőt, egy részük az idén kivezetésre is kerül.

A babaváró hitel például már csak idén év végéig vehető igénybe, bár valószínűsíthető, hogy meghosszabbítják, hiszen kifejezetten sikeres. Most azonban még gond nélkül elérhető azok számára, akik jogosultak rá.

Érdemes még megemlíteni, hogy támogatott hitelek – mint például a CSOK mellé igényelhető, kedvezményes lakáshitel – is elérhetőek, tehát létezik megoldás is a magas hitelkamatokra.

Nem csak a kamatozás, az időzítés is fontos

A fentiek alapján talán úgy tűnhet, hogy a sietség a megoldás, ám véletlenül sem szeretnénk ezt sugallni. A biztonság ugyanis a legfontosabb, a szomszédban dúló háború viszont nem teremti azt meg, sőt. Érdemes inkább a kivárást választani, de legalábbis alaposan meggondolni, mikor is kezdünk neki a lakásvásárlás sokszor hosszadalmas folyamatának.

A biztonság ugyanakkor sokféleképpen elérhető, így például egy megfelelő biztosítással is, és létezik olyan, ami fedezetet nyújt akkor is, ha a háborúval kapcsolatos események miatt kerülünk nehéz helyzetbe – háborús eseményekhez köthető károkra viszont nem.

Egy hitelfedezeti biztosítást minden esetben érdemes megkötni, most azonban szinte kötelező, hiszen váratlan események bármikor bekövetkezhetnek, biztosítással azonban könnyen át is vészelhetőek. A biztosítás havi plusz néhány ezer forintot jelent, ám a biztonságot jelentheti a jelenlegi, bizonytalan helyzetben.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

2021.11.09.

A fiatal lakásvásárlóknak igyekszik segíteni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy lazítani tervez a hitelezési szabályokon, egészen pontosan a hitelfedezeti mutató korlátját emelné. Nem könnyű első lakáshoz jutni, az ingatlanárak gyors emelkedése ráadásul folyamatosan tovább nehezíti ezt a helyzetet.

Tovább olvasom
Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

2023.03.29.

Hogy mibe fektesd a pénzedet 2023-ban, az bizony egy fogós kérdés, de megpróbáljuk megválaszolni; olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Milyen irányba mozdulhatnak a lakásárak 2023-ban?

Milyen irányba mozdulhatnak a lakásárak 2023-ban?

2022.08.01.

A lakásárak 2023-ban vajon tovább emelkednek, vagy elindul végre a csökkenés? Az alábbi cikkben erre keressük a választ.

Tovább olvasom
Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

2021.06.24.

Vajon újépítésű házat, panel- vagy téglalakást érdemes leginkább befektetési céllal vásárolni jelenleg? Eláruljuk, milyen ingatlanba érdemes fektetni, továbbá arra is kitérünk, milyen egyéb szempontokat ajánlott figyelembe venni a vásárlás során.

Tovább olvasom