Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

2022.05.13.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. május 13. 10:10

Nem fizet az életbiztosítás bizonyos helyzetekben, hiába fizetted azt éveken át – érdemes tudnod róla, hogy mire kell figyelned!

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

Ha nem fizet az életbiztosítás – annak ellenére sem, hogy fizetted a havi díjait, annak általában valamilyen különleges oka van. Elviekben a kockázati életbiztosítás haláleset után fizet, az összeget pedig a kedvezményezett kapja meg, de persze csak akkor, ha a biztosító nem tagadja azt meg.

A haláleset lehet baleset, illetve betegség következménye is, de néhány egyéb körülményt is meg szokás határozni, amelyek bekövetkeztekor a biztosító kifizeti a kárösszeget. Számos olyan körülmény állhat fenn, amely megnehezíti a kedvezményezett számára az ügyintézést, de – mint fentebb is említettük – a kifizetés megtagadását is eredményezheti.

Alábbi cikkünkben olyan példákat gyűjtöttünk össze, amelyek esetén nem fizet az életbiztosítás, viszont kizárólag a kockázati típusra vonatkoznak, a befektetéssel és megtakarítással egybekötött életbiztosításokra nem.

Extrém sportok

Sokan űznek különféle extrém sportokat, és a biztosításuk fizet is baleset, vagy halálesetet követően, ám fontos tudni, hogy ezek a biztosítások kifejezetten ezekre az esetekre készültek és köttettek meg. Egy átlagos kockázati életbiztosítás azonban nem extrém sportolók számára készült, így nem is fizet, ha ilyen körülmények között következik be a biztosítási esemény.

Öngyilkosság

Az egyik legszomorúbb halálok, és nem is minden esetben oka annak, ha nem fizet az életbiztosítás, de ehhez több feltételnek is teljesülnie kell. Ilyen például a legtöbb biztosítótársaság esetében az az elvárás, miszerint a haláleset időpontjában a biztosítási szerződésnek már legalább két éve fenn kell állnia. Fontos továbbá, hogy a mentális betegségek megléte, illetve fajtája is befolyásoló tényező.

Szándékosság

Ez némi magyarázatra szorul, hiszen az előbbi körülmény, azaz az öngyilkosság is szándékosságnak minősül – ebben az esetben speciálisabb körülményekről van szó. Ilyen például, ha a biztosított személy megbetegszik, de nem hajlandó igénybe venni az orvosi ellátást, és ezért következik be a haláleset, vagy, ha szándékosan okoz balesetet, és emiatt következik be a biztosítási esemény. Ilyenkor egyértelműen nem fizet a biztosító, de akkor sem, ha a biztosított személy bűncselekmény elkövetése során veszíti életét.

Drog- és alkoholfogyasztás

Azt mindannyian tudjuk, hogy a drog- és alkoholfogyasztás komoly problémákat okoz, de további gondok adódhatnak, hiszen emiatt szintén nem fizet az életbiztosítás. A nagymértékű alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztás miatt bekövetkező, túladagolásos halálesetek mellett a szerhasználat miatt bekövetkezett balesetek is ebbe a kategóriába tartoznak.

Autóbaleset érvényes dokumentumok nélkül

Amennyiben a biztosított személy autóbalesetet szenved és ebbe belehal, akkor a lejárt jogosítvány, vagy a forgalmi engedély hiánya is azt okozhatja, hogy nem fizet az életbiztosítás. Ráadás, hogy a megfelelő iratok és dokumentumok hiánya az autóhoz kapcsolódó kötelező és casco biztosításokat is befolyásolhatja.

Munkahelyi baleset

A munkahelyi balesetek után egyértelműen fizet az életbiztosítás, ha azok a megfelelő védőfelszerelés megléte és használata, valamint a szabályok betartása mellett következnek be. Ha viszont a haláleset a nem megfelelő védőfelszerelés, például egy sisak hiánya miatt következik be, akkor nem fizet az életbiztosítás.

Egyéb, speciális helyzetek

Természetesen a fentebb felsoroltakon túl még számos olyan eset is elképzelhető, amelyek bekövetkezése után nem fizet az életbiztosítás; ilyen például – hogy extrémebb vizekre evezzünk – egy atomkatasztrófa, vagy épp a háború, amelynek szörnyűségeit élőben követhetjük mostanság. Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb biztosítótársaság abban az esetben is megtagadhatja a biztosítási összeg kifizetését, ha a biztosított személy megfertőződik a HIV-vírussal, és ennek következményeibe hal bele.

Amennyiben életbiztosítást szeretnél kötni, érdemes minden körülményt figyelembe venned, és körültekintően választani. Oldalunkon összehasonlíthatod a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, és a szerződéskötési folyamatot is elindíthatod mindössze néhány kattintással, online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A Casco biztosítás feltételei

A Casco biztosítás feltételei

2022.02.02.

A Casco egy vagyonbiztosítás az autónkra. Egy ütközéskor megsérülhet az autónk, kár keletkezhet benne. A Casco biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet mi okoztuk. Az autónk a házunk után a legértékesebb vagyontárgyunk lehet. Vigyázni akarunk rá. A Casco erre egy tökéletes megoldás. Megnéztük, mik a Casco biztosítás feltételei.

Tovább olvasom
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

2020.05.25.

A „minősített fogyasztóbarát” minősítést eddig csupán lakáshitel kaphatta meg, ám már egy ideje lehet arról is hallani, hogy a biztosításoknál, elsősorban a lakásbiztosítások esetében be fogják vezetni. Ez nemrég meg is történt: megjelent az első minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás, amit hamarosan a többi is követni fog, hiszen csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására van szükség hozzá, így minden biztosítótársaságnak megvan a lehetősége arra, hogy maga is előálljon egy ilyen konstrukcióval.

Tovább olvasom
Mikor szükséges az utasbiztosítás?

Mikor szükséges az utasbiztosítás?

2020.06.02.

Szeretsz utazni? Ki ne szeretne, mi is imádunk. Történt már veled út közben olyasmi, ami az egészséged szempontjából, vagy anyagilag hátrányosan érintett, esetleg egyszerre mind a kettő? Akkor számodra nem kérdés, hogy mikor szükséges az utasbiztosítás. Azoknak azonban, akik eddig nem kötöttek ilyet, röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Mi jellemzi a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást?

Mi jellemzi a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást?

2023.06.29.

Ha már Otthonbiztosítás, az legyen minősített. Ha már Otthonbiztosítás, az legyen fogyasztóbarát. És ez jó nekünk? De még mennyire! Mutatjuk a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás legfontosabb jellemzőit.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával