Hirdetés

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

2022.05.13.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 13. 10:10

Nem fizet az életbiztosítás bizonyos helyzetekben, hiába fizetted azt éveken át – érdemes tudnod róla, hogy mire kell figyelned!

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

Ha nem fizet az életbiztosítás – annak ellenére sem, hogy fizetted a havi díjait, annak általában valamilyen különleges oka van. Elviekben a kockázati életbiztosítás haláleset után fizet, az összeget pedig a kedvezményezett kapja meg, de persze csak akkor, ha a biztosító nem tagadja azt meg.

A haláleset lehet baleset, illetve betegség következménye is, de néhány egyéb körülményt is meg szokás határozni, amelyek bekövetkeztekor a biztosító kifizeti a kárösszeget. Számos olyan körülmény állhat fenn, amely megnehezíti a kedvezményezett számára az ügyintézést, de – mint fentebb is említettük – a kifizetés megtagadását is eredményezheti.

Alábbi cikkünkben olyan példákat gyűjtöttünk össze, amelyek esetén nem fizet az életbiztosítás, viszont kizárólag a kockázati típusra vonatkoznak, a befektetéssel és megtakarítással egybekötött életbiztosításokra nem.

Extrém sportok

Sokan űznek különféle extrém sportokat, és a biztosításuk fizet is baleset, vagy halálesetet követően, ám fontos tudni, hogy ezek a biztosítások kifejezetten ezekre az esetekre készültek és köttettek meg. Egy átlagos kockázati életbiztosítás azonban nem extrém sportolók számára készült, így nem is fizet, ha ilyen körülmények között következik be a biztosítási esemény.

Öngyilkosság

Az egyik legszomorúbb halálok, és nem is minden esetben oka annak, ha nem fizet az életbiztosítás, de ehhez több feltételnek is teljesülnie kell. Ilyen például a legtöbb biztosítótársaság esetében az az elvárás, miszerint a haláleset időpontjában a biztosítási szerződésnek már legalább két éve fenn kell állnia. Fontos továbbá, hogy a mentális betegségek megléte, illetve fajtája is befolyásoló tényező.

Szándékosság

Ez némi magyarázatra szorul, hiszen az előbbi körülmény, azaz az öngyilkosság is szándékosságnak minősül – ebben az esetben speciálisabb körülményekről van szó. Ilyen például, ha a biztosított személy megbetegszik, de nem hajlandó igénybe venni az orvosi ellátást, és ezért következik be a haláleset, vagy, ha szándékosan okoz balesetet, és emiatt következik be a biztosítási esemény. Ilyenkor egyértelműen nem fizet a biztosító, de akkor sem, ha a biztosított személy bűncselekmény elkövetése során veszíti életét.

Drog- és alkoholfogyasztás

Azt mindannyian tudjuk, hogy a drog- és alkoholfogyasztás komoly problémákat okoz, de további gondok adódhatnak, hiszen emiatt szintén nem fizet az életbiztosítás. A nagymértékű alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztás miatt bekövetkező, túladagolásos halálesetek mellett a szerhasználat miatt bekövetkezett balesetek is ebbe a kategóriába tartoznak.

Autóbaleset érvényes dokumentumok nélkül

Amennyiben a biztosított személy autóbalesetet szenved és ebbe belehal, akkor a lejárt jogosítvány, vagy a forgalmi engedély hiánya is azt okozhatja, hogy nem fizet az életbiztosítás. Ráadás, hogy a megfelelő iratok és dokumentumok hiánya az autóhoz kapcsolódó kötelező és casco biztosításokat is befolyásolhatja.

Munkahelyi baleset

A munkahelyi balesetek után egyértelműen fizet az életbiztosítás, ha azok a megfelelő védőfelszerelés megléte és használata, valamint a szabályok betartása mellett következnek be. Ha viszont a haláleset a nem megfelelő védőfelszerelés, például egy sisak hiánya miatt következik be, akkor nem fizet az életbiztosítás.

Egyéb, speciális helyzetek

Természetesen a fentebb felsoroltakon túl még számos olyan eset is elképzelhető, amelyek bekövetkezése után nem fizet az életbiztosítás; ilyen például – hogy extrémebb vizekre evezzünk – egy atomkatasztrófa, vagy épp a háború, amelynek szörnyűségeit élőben követhetjük mostanság. Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb biztosítótársaság abban az esetben is megtagadhatja a biztosítási összeg kifizetését, ha a biztosított személy megfertőződik a HIV-vírussal, és ennek következményeibe hal bele.

Amennyiben életbiztosítást szeretnél kötni, érdemes minden körülményt figyelembe venned, és körültekintően választani. Oldalunkon összehasonlíthatod a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, és a szerződéskötési folyamatot is elindíthatod mindössze néhány kattintással, online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

11,13%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom
Hogyan biztosítsunk magunknak jövedelmet munkanélküliség esetén?

Hogyan biztosítsunk magunknak jövedelmet munkanélküliség esetén?

2021.07.21.

Jövedelmet munkanélküliség esetén biztosítani magunknak nem egyszerű, de nem is lehetetlen – az alábbiakból megtudhatod, mi a teendő ebben a helyzetben!

Tovább olvasom
Bérelt ingatlanra is célszerű biztosítást kötni!

Bérelt ingatlanra is célszerű biztosítást kötni!

2021.07.06.

Bérelt ingatlanban élsz, és szeretnéd biztonságban tudni az értékeidet? Van megoldás, mutatjuk, mit kell tudnod az ilyen esetekben alkalmazható lakásbiztosításokról!

Tovább olvasom
Ezért érdemes jövedelempótló biztosítást kötnöd!

Ezért érdemes jövedelempótló biztosítást kötnöd!

2022.01.26.

Sokan nem tudják mit jelent a jövedelempótló biztosítás, pedig egy egyre népszerűbb és egyre szélesebb körben elérhető termékről van szó. A szakértők közül szintén egyre többen mondják, hogy érdemes jövedelempótló biztosítást kötni.

Tovább olvasom