Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi vár ránk a kamatstop után?

2022.04.29.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. április 29. 10:22

A kamatstop után semmi jó nem várható, épp ellenkezőleg, de szerencsére létezik megoldás is ez ellen.

Mi vár ránk a kamatstop után?

A kamatstop után súlyos problémákkal nézhetnek szembe azok, akik nem készülnek rá tudatosan. Az irányadó kamatláb folyamatosan emelkedik, a kamatstop pedig csak ideig-óráig védi azokat a változó kamatozású lakáshiteleket, amelyekre vonatkozik, utána pedig a megemelkedett irányadó kamatláb beépül a vonatkozó hitelek kamatába.

Az utóbbi időben sokszor hallhattunk arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank megemelte a jegybanki alapkamatot, ez pedig hatást gyakorol a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábra, azaz a BUBOR-ra is. Ez pedig beépül a lakáshitelek kamatába is – a kamatstop nélkül fokozatosan, a kamatstop után pedig egyszerre, hirtelen.

A kamatstop után következik a feketeleves

Nagyjából félmillió olyan, rövid kamatperiódusú lakáshitelről tudunk, amelyre vonatkozik a kamatstop-rendelet. 2022 Június végén azonban a védelem megszűnik, a kamatstop pedig lejár – hacsak meg nem hosszabbítják.

A védelem ebben az esetben annyit tesz, hogy a vonatkozó, referencia-kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelek kamata a lejárati időpontig 2021. október 27.-i szinten rögzüljön. Ez eddig szép és jó, ám az utóbbi hónapok tapasztalata azt mutatja, hogy a vonatkozó lakáshitelek havi törlesztőrészlete a kamatstop után ugrásszerűen megnő majd.

Nagy szerencse, hogy létezik megoldás arra a problémára, miszerint a hirtelen és meglehetősen nagy kamatemelkedés nagy terheket ró a kamatstop után azokra a háztartásokra, amelyek lakáshitele részt vesz benne.

A megoldás a hitelkiváltás

Talán nem meglepő, hiszen számos alkalommal javasoltuk már – és nem csak mi –, hogy a hitellel kapcsolatos problémák megoldására aki csak teheti, használja ki a hitelkiváltás lehetőségét. Még van egy kis idő a kamatstop végéig, ez idő alatt pedig meg lehet találni azt a hitelkonstrukciót, ami nem csak, hogy segítséget nyújt, de minden tekintetben jobb is, mint a jelenlegi.

Nem mindegy persze, hogy milyen kölcsönök között keresgélünk, hiszen egy másik változó kamatozású jelzáloghitel nem, vagy csak rövid ideig nyújt védelmet; kizárólag a végig fix kamatozás és a hosszabb futamidő jelenthet megoldást ebben a helyzetben.

Miért jó ez?

Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váló és egyre nagyobb mértékű kamatváltozások a kamatstop nélkül igen komoly terheket róttak volna az érintettekre, ám nem lett volna szükség erre a lépésre, ha fix kamatozású hitelt választanak.

A fix kamatozásra ugyanis nem hat a BUBOR változása; nem véletlen, hogy a kamatstop kizárólag a referencia-kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelekre vonatkozik. Ha egy fix kamatozású hitellel váltjuk ki a meglévő, változó kamatozású jelzáloghitelünket, akkor mentesülhetünk a jelenlegi helyzetben egyre gyakoribb és nagyobb mértékű kamatváltozások veszélyétől, illetve a kölcsönünk folyamatos drágulásától.

Mi várható az új hiteltől?

Egy hitelkiváltásra igényelt, fix kamatozású jelzáloghitel kamata nagy eséllyel – minimálisan ugyan, de – magasabb, mint a 2021. október 27.-i szinten rögzített kamatszint, amin a kamatstop működik. Ez persze a törlesztőrészlet emelkedésével is jár, ám nagyságrendileg néhány ezer forintos emelkedésről van szó, ami sokkal inkább elviselhető, mint a kamatstop utáni szint hitelkiváltás nélkül.

Ráadásul ez fix, azaz a későbbiekben sem várható további emelkedés – szemben a referencia-kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelek kamatával –, tehát védelmet nyújt abban az esetben, ha a gazdasági helyzet tovább romlik, amire sajnos van esély.

Mikor érdemes elindítani a hitelkiváltást?

Röviden: minél hamarabb. Sajnos az MNB kamatemelései az új hitelekre is hatnak, és minél tovább várunk, annál magasabb lesz a hitelkiváltó hitel kamata is. Egy meglévő, kedvezőtlen kamatozású kölcsön kiváltása egy kedvezőbb és biztonságosabb konstrukcióra nem tűr halasztást – ez esetben biztosan nem!

Ha meggyőztünk, és szeretnéd még a kamatstop lejárta előtt kiváltani a meglévő, változó kamatozású jelzáloghiteledet, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakáslízing, vagy lakáshitel – mi a különbség?

Lakáslízing, vagy lakáshitel – mi a különbség?

2019.05.06.

Ha lakást vásárolnál, akkor több lehetőséged is van, de most maradjunk annál a helyzetnél, amikor nem áll a rendelkezésedre a teljes vételár; ebben az esetben választhatsz a lakáshitel és a lakáslízing között. A kérdés csak az, hogy melyikkel jársz jobban!

Tovább olvasom
Mikor érdemes ingatlant vásárolni hitelből?

Mikor érdemes ingatlant vásárolni hitelből?

2019.05.01.

Szögezzük le még a legelején. A címben feltett kérdésre nincs jó, vagy rossz válasz. Egy gyors, internetes keresés, és órákig lehet olvasni a különböző cikkeket arról, hogy most érdemes ingatlant vásárolni, illetve ennek az ellenkezőjét is.

Tovább olvasom
Mikor vehetjük igénybe az egyszerűsített értékbecslést?

Mikor vehetjük igénybe az egyszerűsített értékbecslést?

2021.04.21.

Az egyszerűsített értékbecslést csupán bizonyos esetekben veheted igénybe, ám akkor nagyon is érdemes! Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Jelzáloghitel kiváltás folyamata

Jelzáloghitel kiváltás folyamata

2020.12.02.

Jelzáloghiteled van, de nem vagy elégedett a kondícióival? Régóta fizeted, és jól láthatóan elszállt felette az idő? Akkor itt az ideje, hogy változtass a helyzeten! A jelzáloghitel kiváltásának folyamata nem bonyolult, Neked csupán annyi a teendőd, hogy megtaláld azt a hitelt, amire lecserélheted a régit!

Tovább olvasom