Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mi vár ránk a kamatstop után?

2022.04.29.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. április 29. 10:22

A kamatstop után semmi jó nem várható, épp ellenkezőleg, de szerencsére létezik megoldás is ez ellen.

Mi vár ránk a kamatstop után?

A kamatstop után súlyos problémákkal nézhetnek szembe azok, akik nem készülnek rá tudatosan. Az irányadó kamatláb folyamatosan emelkedik, a kamatstop pedig csak ideig-óráig védi azokat a változó kamatozású lakáshiteleket, amelyekre vonatkozik, utána pedig a megemelkedett irányadó kamatláb beépül a vonatkozó hitelek kamatába.

Az utóbbi időben sokszor hallhattunk arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank megemelte a jegybanki alapkamatot, ez pedig hatást gyakorol a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábra, azaz a BUBOR-ra is. Ez pedig beépül a lakáshitelek kamatába is – a kamatstop nélkül fokozatosan, a kamatstop után pedig egyszerre, hirtelen.

A kamatstop után következik a feketeleves

Nagyjából félmillió olyan, rövid kamatperiódusú lakáshitelről tudunk, amelyre vonatkozik a kamatstop-rendelet. 2022 Június végén azonban a védelem megszűnik, a kamatstop pedig lejár – hacsak meg nem hosszabbítják.

A védelem ebben az esetben annyit tesz, hogy a vonatkozó, referencia-kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelek kamata a lejárati időpontig 2021. október 27.-i szinten rögzüljön. Ez eddig szép és jó, ám az utóbbi hónapok tapasztalata azt mutatja, hogy a vonatkozó lakáshitelek havi törlesztőrészlete a kamatstop után ugrásszerűen megnő majd.

Nagy szerencse, hogy létezik megoldás arra a problémára, miszerint a hirtelen és meglehetősen nagy kamatemelkedés nagy terheket ró a kamatstop után azokra a háztartásokra, amelyek lakáshitele részt vesz benne.

A megoldás a hitelkiváltás

Talán nem meglepő, hiszen számos alkalommal javasoltuk már – és nem csak mi –, hogy a hitellel kapcsolatos problémák megoldására aki csak teheti, használja ki a hitelkiváltás lehetőségét. Még van egy kis idő a kamatstop végéig, ez idő alatt pedig meg lehet találni azt a hitelkonstrukciót, ami nem csak, hogy segítséget nyújt, de minden tekintetben jobb is, mint a jelenlegi.

Nem mindegy persze, hogy milyen kölcsönök között keresgélünk, hiszen egy másik változó kamatozású jelzáloghitel nem, vagy csak rövid ideig nyújt védelmet; kizárólag a végig fix kamatozás és a hosszabb futamidő jelenthet megoldást ebben a helyzetben.

Miért jó ez?

Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váló és egyre nagyobb mértékű kamatváltozások a kamatstop nélkül igen komoly terheket róttak volna az érintettekre, ám nem lett volna szükség erre a lépésre, ha fix kamatozású hitelt választanak.

A fix kamatozásra ugyanis nem hat a BUBOR változása; nem véletlen, hogy a kamatstop kizárólag a referencia-kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelekre vonatkozik. Ha egy fix kamatozású hitellel váltjuk ki a meglévő, változó kamatozású jelzáloghitelünket, akkor mentesülhetünk a jelenlegi helyzetben egyre gyakoribb és nagyobb mértékű kamatváltozások veszélyétől, illetve a kölcsönünk folyamatos drágulásától.

Mi várható az új hiteltől?

Egy hitelkiváltásra igényelt, fix kamatozású jelzáloghitel kamata nagy eséllyel – minimálisan ugyan, de – magasabb, mint a 2021. október 27.-i szinten rögzített kamatszint, amin a kamatstop működik. Ez persze a törlesztőrészlet emelkedésével is jár, ám nagyságrendileg néhány ezer forintos emelkedésről van szó, ami sokkal inkább elviselhető, mint a kamatstop utáni szint hitelkiváltás nélkül.

Ráadásul ez fix, azaz a későbbiekben sem várható további emelkedés – szemben a referencia-kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelek kamatával –, tehát védelmet nyújt abban az esetben, ha a gazdasági helyzet tovább romlik, amire sajnos van esély.

Mikor érdemes elindítani a hitelkiváltást?

Röviden: minél hamarabb. Sajnos az MNB kamatemelései az új hitelekre is hatnak, és minél tovább várunk, annál magasabb lesz a hitelkiváltó hitel kamata is. Egy meglévő, kedvezőtlen kamatozású kölcsön kiváltása egy kedvezőbb és biztonságosabb konstrukcióra nem tűr halasztást – ez esetben biztosan nem!

Ha meggyőztünk, és szeretnéd még a kamatstop lejárta előtt kiváltani a meglévő, változó kamatozású jelzáloghiteledet, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit a hitelfedezetről tudni érdemes

Minden, amit a hitelfedezetről tudni érdemes

2021.01.01.

Amit a hitelfedezetről tudni lehet, azt az alábbi cikkben megtalálhatod, sőt, még többet is!

Tovább olvasom
Ismerd meg a hitelkiváltás feltételeit 2024-ben!

Ismerd meg a hitelkiváltás feltételeit 2024-ben!

2024.02.23.

A hitelkiváltás 2024-ben is hozhat hasznot. A hitelkiváltás célja többnyire az alacsonyabb kamatozással elért kisebb törlesztőrészlet, és az ezzel járó megtakarítás. Körbejártuk a hitelkiváltás témakörét, és megmutatjuk, hogy 2024-ben milyen feltételekkel lehet egy hitelt kiváltani.

Tovább olvasom
Milyen hitelfedezetet várnak el az egyes hiteltípusoknál?

Milyen hitelfedezetet várnak el az egyes hiteltípusoknál?

2021.12.03.

A pénzintézetek minden esetben valamilyen biztosíték ellenében hiteleznek. A klasszikus ingatlanfedezet mellett biztosíték lehet a rendszeres jövedelem, a másodlagos jövedelmek, adóstárs vagy kezes bevonása, értékpapír, sőt, még zálogtárgy is. Körbejártuk, hogy a bankok milyen hitelfedezetet várnak el az egyes hitelfajtáknál.

Tovább olvasom
Fogyasztóbarát Lakáshitel jellemzői

Fogyasztóbarát Lakáshitel jellemzői

2019.07.03.

Mostanában egyre gyakrabban bukkan fel a Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítés, viszont hogy mit is jelent, már csak kevesen tudnák megmondani. Mint általában, így most is megtudhatod, miért érdemes figyelni ezt a minősítést, hiszen részletezzük Neked!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával