Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit jelent a BUBOR?

2020.12.23.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. április 26. 15:36

Hogy mit jelent a BUBOR, azt valószínűleg sokan nem tudják, pedig sokszor és sok helyen felbukkan. Cikkünk erre adja meg a választ!

Mit jelent a BUBOR?

A BUBOR egy betűszó, amelyet a pénzügyi szektor használ, és a Budapest Interbank Offered Rate rövidítéséből származik; jelentése: Budapest Bankközi Forint Hitelkamatláb. A kereskedelmi bankok által egymásnak nyújtott, egy éven belüli hitelei esetében alkalmazott kamatlábak átlaga.

A BUBOR és a jegybanki alapkamat ugyanaz?

Nem. A jegybanki alapkamat a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott, irányadó kamat, amelyet a kereskedelmi bankok jegybanknál elhelyezett betéteinek és a jegybanktól kapott hiteleinek kamatát határozza meg, azaz legfeljebb ennyiért helyezhetik el a bankok a pénzüket a Magyar Nemzeti Banknál, és legalább ennyiért ad nekik forrást a Magyar Nemzeti Bank, ha arra van szükségük. A jegybanki alapkamat azonban időlegesen akár teljesen is elválhat egymástól.

Az értékének meghatározása

A BUBOR értékét a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, méghozzá minden munkanapon, a pénzintézetek pedig az adott napon egymás részére, különböző futamidőkre és forintban, díj ellenében, rövidtávú, fedezetlen hiteleket nyújtanak. A hitelek díját kamatlábak alkalmazásával határozzák meg, amelyeket az MNB minden nap összegyűjti, a legmagasabb és a legalacsonyabb értéket nem veszi figyelembe, és az így fennmaradt kamatlábakat átlagolja – ez az átlag adja a BUBOR napi értékét.

Mire használják a BUBOR-t?

A BUBOR – lévén az egyetlen hivatalos, bankközi forint-kamatláb – referenciaszintként szolgál a változó kamatozású betétek és a rövid lejáratú hitelek kamatainak meghatározásakor, így például a rövid távú banki hiteleknél, így az egy éven belüli kamatperiódussal rendelkező lakáshitelek esetében alkalmazható báziskamatként, amire a pénzintézetek még felszámolják a saját kamatfelárukat, és ez alapján határozzák meg az adós által fizetendő kamatot. Emellett használható még az úgynevezett határidős ügyletek beárazásához is.

Honnan tudható meg az aktuális értéke?

A Magyar Nemzeti Bank minden nap 11 órakor publikálja a saját weboldalán, ahol bárki számára elérhető.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Az adósságrendező hitel előnyeiről!

Az adósságrendező hitel előnyeiről!

2017.11.21.

Az adósságrendező hitel célja egy, vagy több, már korábban felvett hitel összevonása, cseréje.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön igényléséhez elfogadott jövedelem típusok

Személyi kölcsön igényléséhez elfogadott jövedelem típusok

2016.08.23.

Milyen típusú és mekkora jövedelem szükséges a személyi kölcsön igényléséhez?

Tovább olvasom
Az adósságrendező hitel felvételének feltételei

Az adósságrendező hitel felvételének feltételei

2018.03.27.

Az adósságrendező hitelt általában akkor vesz fel az ember, ha már nem bírja fizetni a korábbi kölcsöneit, és szeretné egyszerűsíteni a pénzügyeit. Az utóbbi években ez a hitelkonstrukció komoly népszerűségre tett szert, ami nem véletlen, hiszen számtalan előnye van!

Tovább olvasom
Rossz konstrukciójú hiteled van? A hitelkiváltás a megoldás!

Rossz konstrukciójú hiteled van? A hitelkiváltás a megoldás!

2018.09.17.

Ha meglehetősen régóta törleszted a hiteledet, akkor szinte biztos, hogy a konstrukciója mára már elavulttá vált, és sokkal jobbakat is találhatsz a piacon. Érdemes elgondolkodnod a hitelkiváltás lehetőségén, hiszen így nem csak a hiteled lesz korszerűbb, de a törlesztőrészleted is alacsonyabbá válik!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával