Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mekkora önerő kell valójában egy lakáshitelhez?

2022.04.04.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. április 4. 14:11

Hogy mekkora önerőre lesz szükséged a kiválasztott ingatlan megvásárlásához, az több tényezőtől is függ; az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Mekkora önerő kell valójában egy lakáshitelhez?

Azt, hogy mekkora önerőre van szükség egy lakáshitel felvételéhez, törvény szabályozza, ami kimondja, hogy egy bank a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-át finanszírozhatja, a maradék 20%-ot pedig neked kell előteremtened.

A kulcsszó a maximum, azaz a bank maga dönti el, hogy mennyit hitelez, de legfeljebb a 80%-ig mehet el, és szintén maga dönt arról is, hogy mit hajlandó megfinanszírozni. Ha tehát elutasítják a hitelkérelmedet, annak számtalan oka lehet, és ezek nagy részét a bank nem köteles elárulni neked, azaz nem tudsz tenni ellene jóformán semmit.

Az elutasítás lehetséges okai

Ha a bank elutasítja a lakáshitel-kérelmedet, annak az esetek többségében egyértelmű az oka; lehet azért, mert:

  • kevés az önerő,
  • alacsony a jövedelem,
  • nem megfelelő az ingatlan elhelyezkedése, illetve
  • nem megfelelő az ingatlan hitelbiztosítási értéke.

Annak érdekében, hogy mindent tisztázhassunk, ezeket a pontokat alaposabban is megnézzük, hogy elkerülhesd az elutasítást és az ezzel járó problémákat.

Kevés az önerő

Az önerő tehát minimum az ingatlan értékének 20%-a kell, hogy legyen, ám valójában a bank mondja meg, hogy mennyi az annyi. Sajnos előfordulhat az is, hogy a bank 40% önerőt határoz meg egy-egy ingatlan esetében, de a statisztikák alapján elmondható, hogy az átlag a 30%, és valójában 20%-os önerővel szinte nem is folyósítanak lakáshiteleket.

Ezt persze előre nem árulja el neked senki, tehát akkor fogsz szembesülni vele, amikor beadod a hiteligénylésedet, és arra megérkezik a válasz. Jobb tehát felkészülni, és minél magasabb összeget félretenni a projektre.

Alacsony a jövedelem

Ennek a JTM szabályozáshoz van köze; a törvény betűje szerint a hitel havi törlesztőrészlete nem lehet magasabb, mint a jövedelmed 50%-a, havi nettó félmillió forint feletti jövedelem esetén pedig a 60%-a.

A jövedelem kérdése némiképp hasonlít a fentebb tárgyalt önerőéhez, azaz a bankok maguk szabják meg, hogy ez a százalékos érték mekkora lehet; jó, ha tudod, hogy bizonyos esetekben akár 30 is lehet az az 50%, és ennek alapján számolják ki, hogy az általad igényelt összeg a megadott futamidőre felvehető-e; ha nem, el fognak utasítani.

Nem megfelelő az ingatlan elhelyezkedése

Létezik olyan pénzintézet, amelynek mindegy, hogy hol található az ingatlan, bár természetesen minden banknál megtalálhatóak az erre vonatkozó előírások; vályogházra például egyik bank sem ad hitelt.

Az elhelyezkedés azonban számos helyen kiemelkedő jelentőségű, hiszen a kockázat mérséklése minden bank alapvető érdeke. Ha felmondják a hitelszerződést, akkor a bank az ingatlan eladásából fedezi a költségeit, tehát egyáltalán nem mindegy a számára, hogy egy eldugott kis faluban, vagy épp a főváros legkelendőbb környékén található.

Ez hatással van a finanszírozási arányra, azaz arra, hogy mekkora önerőt kell felmutatnod, ha lakáshitelt szeretnél igényelni, illetve ezek kombinációja is lehetséges, sőt, az új építésű és a használt ingatlanok, valamint az építkezés és vásárlás között is van különbség.

Nem megfelelő a hitelbiztosítási érték

A pénzintézetek a hitelbiztosítási érték alapján számolják ki a kockázatot, amit az ingatlan finanszírozása jelent, ezt az értéket pedig az értékbecslő határozza meg. Ez pedig gyakorlatilag egy visszautalás az előző pontra, azaz az elhelyezkedésre.

Az értékbecslő ugyanis nem törődik az eladó által megszabott vételárral, hanem azt az értéket fogja meghatározni, amennyit az ingatlan valójában ér, tehát, hogy a bank mennyiért fogja tudni eladni, ha a hitel esetlegesen bedőlne.

Talán úgy lehet ezt a legjobban szemléltetni, ha példát állítunk: egy kis faluban egy 30 millió forintért kínált ingatlanra az értékbecslő megszabhat a vételárnál akár milliókkal alacsonyabb hitelbiztosítási értéket is, míg egy nagyvárosi lakásnál lehet, hogy még felül is becsüli a vételárat, ennek pedig az ingatlanpiaci helyzet az oka.

Ha egy településen sok adásvétel történik, akkor a bank gyorsan tudja értékesíteni az ingatlant, ha viszont nem, az a nyakán maradhat, és ezzel együtt jár a veszteség is.

Neked pedig van 8 millió forintod, hogy ingatlanba forgasd. Tegyük fel, hogy mindkét fiktív településen találtál 30 millióért megfelelő ingatlant. Mindkét esetben a banktól 22 millió forint hitelre van szükséged.

Mit tehetsz, ha nincs elegendő önerőd?

Ha nem rendelkezel a megfelelő mértékű önerővel, akkor igénybe veheted az állami támogatásokat, azaz a CSOK-ot, a babaváró hitelt, sőt, ezek kombinációját is.

Az igénylésüket pedig akár online, oldalunkról is elindíthatod mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 érv az MKB személyi kölcsönök mellett

5 érv az MKB személyi kölcsönök mellett

2023.01.31.

Érvek az MKB személyi kölcsönök mellett – tudnivalók, amelyek segítségével egyszerűbben választhatod ki a következő hiteledet!

Tovább olvasom
Hitel előtörlesztés és végtörlesztés – mi a különbség?

Hitel előtörlesztés és végtörlesztés – mi a különbség?

2022.10.14.

Ha az élethelyzetünk úgy hozta, hogy lehetőségünk van a meglévő lakás,- vagy szabad felhasználású kölcsönünk teljes egészét, vagy egy részét visszafizetni a futamidő lejárta előtt, akkor ismernünk kell a lehetőségeinket. Előtörlesztés és végtörlesztés: tudjuk mi a különbség, és hogy a mi esetünkben melyiket érdemes választani? Segítünk dönteni!

Tovább olvasom
Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

2022.07.14.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor nagy segítséget jelentenek – vagy legalábbis jelentettek, mostanra azonban megváltozott a helyzet.

Tovább olvasom
Mikor használjuk megfelelően a hitelfelvételt és mikor nem?

Mikor használjuk megfelelően a hitelfelvételt és mikor nem?

2020.09.23.

Hogy mikor használod megfelelően a hitelfelvétel lehetőségét, az egyrészt egyéntől függ, másrészt a pénzügyi tudatosságtól. Fontos tisztázni egy kérdést, mielőtt belevágnánk: szükséged van a hitelre, vagy csak szeretnéd?

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával