Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022-ben

2022.04.08.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. április 8. 10:19

Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022: feltételek, szabályok, igénylés, összeg, hitel.

Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022-ben

Mi az a lakásfelújítási támogatás?

A lakásfelújítási, vagy más néven otthonfelújítási támogatás célja a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése. Egy vissza nem térítendő állami támogatásról van szó, amelyet gyermeket nevelők vehetnek igénybe különböző feltételekkel. Lássuk a legfontosabb feltételeket: lakásfelújítási támogatásról 2022!

Az állami támogatás feltételei

A lakásfelújítási támogatás legfontosabb feltételei a következők:

Az igénylő,

 • nagykorú, cselekvőképes, magyar állampolgár
 • legalább egy (25 év alatti) gyermeket nevel saját háztartásában
 • hazai tb-jogviszonnyal rendelkezik. A jogviszony legalább 1 éves (akár külföldi is lehet), legfeljebb 30 napos megszakítással. Itt figyelembe veszik a felsőoktatási jogviszonyt, a GYED-et, a nyugdíjasok kiegészítő tevékenységét vagy a katások biztosítását is.
 • nem rendelkezik köztartozással

Az igénylő lehet egyedülálló, házas, élhet élettársi kapcsolatban, vagy akár elvált is lehet. Ha házas, vagy élettársak lakóhelye azonos, akkor csak együttes igénylőként kérhetik a támogatást, viszont a tb-jogviszonyra vonatkozó előírást elég az egyik félnek teljesíteni. Köztartozása ugyanakkor egyiküknek sem lehet.

December 31-ig lehet igényelni a támogatást

Lakásfelújítási támogatásról 2022: hogy néz ki az igénylés menete? A támogatást idén december 31-ig lehet igényelni. Már elkészült munkákra, egy alkalommal. Az utolsó számla kiegyenlítését követően, 60 napon belül le kell adni az igénylést. A Magyar Államkincstárnál lehet kérvényezni a támogatást, személyesen, postai, vagy elektronikus úton. A kincstár pontosan meghatározza milyen dokumentumokat kell leadni, a számlák (anyag és munkadíjak) mellett van egy számlaösszesítő, illetve vállalkozói szerződésre is szükség van. A formanyomtatványok megtalálhatóak a kincstárnál, letölthetőek a szervezet felületeiről.

Mekkora összeg igényelhető?

Az állami lakásfelújítási támogatás 50 százalékát teheti ki a felújítási költségeknek, maximum 3 millió forint értékben. Fontos szabály továbbá, hogy fele-fele arányban anyagköltségre, valamint munkadíjra vehető igénybe. A Magyar Államkincstár internetes oldalán található egy kalkulátor, amely segítségével kiszámítható, hogy adott munkadíj és anyagköltség mellett mekkora támogatást lehet igényelni.

Milyen szabályok vonatkoznak a felújítandó ingatlanra?

Ami az ingatlant illeti, annak lakásnak, lakóháznak, tanyának, vagy birtokközpontnak kell lennie, a nyaraló besorolású ingatlanokra nem vehető igénybe a támogatás. Az ingatlannak az igénylő és/vagy kiskorú gyermeke legalább 50 százalékos tulajdonában kell lennie, és az igénylőnek és legalább egy gyermekének az ingatlanban kell legyen az állandó lakcíme legalább egy éve. Kivéve ha az ingatlant az elmúlt egy évben vásárolták, vagy építették.

A gyermekekre vonatkozó feltételek

Lakásfelújítási támogatásról 2022: Olyan gyermek után igényelhető a lakásfelújítási támogatás, aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke, 25 év alatti (vagy 25 év fölötti, de fogyatékossági támogatásra, vagy vakok személyi járadékára jogosult). Emellett az igénylővel közös lakóhellyel (azaz állandó lakcímmel) rendelkezik a szóban forgó ingatlanban.

Mit kell tudni az otthonfelújítási hitelről?

A saját forrás hiányának megoldására hozták létre az otthonfelújítási hitelt, amely több intézetnél is igényelhető. Főbb jellemzője, hogy a futamidő végéig államilag kamattámogatott, fix, 3 százalékos kamattal rendelkezik. A hitelösszeg legfeljebb 6 millió forint, a maximum futamidő pedig 10 év. A lakásfelújítási támogatás összege előtörlesztésre kerül a felvett hitelben.

A támogatott munkálatok

Lakásfelújítási támogatásról 2022: a támogatás az alábbi felújítási munkálatokra vehető igénybe, számlák ellenében. A felújítás több ütemben, több vállalkozóval is történhet.

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje
 • fürdőhelyiség, illetve wc létesítése olyan lakásban, ahol nincs ilyen helyiség
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése, vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is
 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje
 • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és
 • dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása
 • kerítés építése
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése
 • térburkolat készítése, cseréje
 • télikert kialakítása
 • meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése,
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is
 • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, valamint
 • szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ezekre a munkálatokra használhatod fel az otthonfelújítási támogatást

Ezekre a munkálatokra használhatod fel az otthonfelújítási támogatást

2024.05.30.

Mi az az otthonfelújítási támogatás? Milyen új formában érhető el? Kik vehetik igénybe? Milyen munkálatokra használható fel az otthonfelújítási támogatás? Minden a részletekről egy helyen.

Tovább olvasom
Így kaphatnak lakáshitelt a KATA-sok

Így kaphatnak lakáshitelt a KATA-sok

2022.09.06.

Lakáshitelt KATA adózóként felvenni nem egyszerű, épp ellenkezőleg, ám nem is megoldhatatlan – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás szabályai

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás szabályai

2023.04.26.

Módosulnak a Babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás egyes szabályai. A módosítás sok embernek lehet jó hír. Olyanok is lesznek, akik a változtatás miatt nem esnek el támogatások lehetőségétől.

Tovább olvasom
Felújítanád a lakást? Adunk pár tippet a hitel  kiválasztásához!

Felújítanád a lakást? Adunk pár tippet a hitel  kiválasztásához!

2021.01.06.

A financiális és a pszichés gondok egy részét megpróbáljuk levenni a válladról: adunk pár tippet, hogy a banki hitelkínálat mely tagjait érdemes preferálni, ha felújítanád a lakást.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával