Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakásfelújítási támogatás – Mit számolhatunk el anyagköltségként?

2021.12.31.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. december 31. 17:45

A lakásfelújítási támogatás nem véletlenül népszerű, máris sokan igényelték, hiszen bárkinek jól jön a maximum 3 millió forintos állami segítség. Ugyanakkor a támogatás gyakorlati felvétele, felhasználása nem mindig egyértelmű, például sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy mi számítható fel anyagköltségként.

Lakásfelújítási támogatás – Mit számolhatunk el anyagköltségként?

Nem mindig egyértelmű, mi lehet anyagköltség

Közel 30 ezer család igényelte 2021-ben a lakásfelújítási támogatást, ami a felújítási költségek felét, legfeljebb 3 millió forintos segítséget jelent egy-egy esetben. A támogatást a legtöbben nem „maxolják ki”, azaz a 3 millió forintnál kevesebbet igényelnek. Ennek az egyik oka az, hogy sokaknak kisebb felújítási munkákból tevődik össze az az összeg, amely után támogatást szeretnének felvenni. A másik dolog, hogy a támogatáson belül fele-fel arányban szerepelhet a munkadíj és anyagköltség. Hogy anyagköltségként mi számolható el, az nem minden esetben egyértelmű.

Előre meg kell finanszírozni a munkálatokat

A lakásfelújítási támogatás ez év eleje óta igényelhető a legalább egy gyermeket nevelők számára saját otthonukat érintve. Az eredeti kiírás szerint még 2022-ben is lehet élni ezzel a támogatási formával. A felújítást előre meg kell finanszírozni, majd a számlákat beadva lehet igényelni a Magyar Államkincstártól a támogatást. Az igénylés során a teljes felújítási költség felét kaphatjuk vissza. Érdemes arra odafigyelni, hogy mi számolható el anyagköltségként, van néhány olyan dolog, amit nem lehet beleírni ebbe a kategóriába, pedig lehet, hogy számítanánk rá. Lássuk, mik ezek!

Festék mehet, ecset nem

A lakásfelújítási támogatás nagyon sokféle munkára igényelhető, a dolog bonyolultságát az adja, hogy a munkadíj mellett van anyagköltség is, ami sokszor többféle dologból áll össze. A munkához szükséges anyagok nyilván elszámolhatóak költségként, de például a szállítás már nem, csak abban az esetben, ha a felújítást végző vállalkozó ezt külön szerepelteti a számlán. Ha festetünk, akkor csak a festéket számolhatjuk el, a festéshez szükséges egyéb eszközöket (például ecsetet) nem.

Érdemes előre átgondolni a felújítást

Érdemes a felújítási munkák megkezdése előtt tájékozódni, hogy mi számítható fel az adott esetben anyagköltségként és ez alapján egyeztetni a vállalkozóval, vagy vállalkozókkal. Az igénylés benyújtását követően a Magyar Államkincstárnál elbírálják a benyújtott dokumentumokat, és elképzelhető, hogy nem mindegyiket fogadják el. Ha nem vagyunk biztosak benne, kérdezzünk, érdemes átböngészni a Magyar Államkincstár internetes oldalát, ahol sok információt, választ találunk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

2023.07.07.

A lakástakarék számla egy régi-új termék. Régen slágerterméknek számított, aztán megszűnt, és most újra van. De milyen az új lakástakarék? Valóban megéri nyitni egyet? Utánajártunk, és most megmutatjuk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet takarék számlát nyitni. És persze azt is, hogy megéri-e.

Tovább olvasom
Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Tovább olvasom
Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetünk igénybe 2023-ban?

Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetünk igénybe 2023-ban?

2022.12.19.

Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetsz igénybe a következő évben? Az alábbi cikkben ennek járunk utána!

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel igényelhetünk lakáshitelt az OTP Banktól?

Milyen feltételekkel igényelhetünk lakáshitelt az OTP Banktól?

2022.12.15.

Lakáshitelt az OTP Banktól is igényelhetsz, ha ingatlant szeretnél vásárolni; alábbi cikkünkben részletesen bemutatjuk őket és feltételeiket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával