Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 tipp, ami segít rendbe hozni a pénzügyeidet

2022.04.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 25. 14:35

A pénzügyeid rendbe hozása elsődleges feladat kell, hogy legyen, és minél előbb állsz neki, annál hamarabb éred el a céljaidat!

5 tipp, ami segít rendbe hozni a pénzügyeidet

Ahhoz, hogy rendbe hozhasd a pénzügyeidet, nem kell más, mint akaraterő, előretervezés, illetve meg kell fogadnod néhány tanácsot is, és azok szerint szervezni a költéseidet, sőt, az életedet is! Az alábbiakban az erre vonatkozó tippjeinket olvashatod.

1. A célok meghatározása

Annak érdekében, hogy rendbe hozd a pénzügyeidet, első lépésként meg kell határoznod a céljaidat, méghozzá rövid-, közép- és hosszútávra is. Ezeket emellett folyamatosan szem előtt is kell tartanod, így elkerülheted a túlköltekezést, mivel a célok motivációt jelenthetnek.

Érdemes azonban a céljaidat legalább évente egyszer felülvizsgálni: tekintsd át, hogy mit sikerült elérned, illetve mi az, amin változtatnod kellene a hatékonyság növelése érdekében.

2. Kövesd a kiadásaidat!

Valószínűleg többször is hallottad már, hogy a kiadások követése sokat segít a pénzügyek rendbe hozásában, és ebben a cikkben is meg kell említenünk, ugyanis valóban így van.

Nem csak a fix kiadásokat, de az alkalmankénti költéseidet is tartsd nyilván! Erre egy excel tábla a legalkalmasabb, de akár egy füzetbe is vezetheted a költéseidet; a lényeg, hogy meglegyenek.

Ebből ráadásul kiderülhet az is, hogy mely céljaid tarthatóak, és melyeket szükséges átgondolni.

3. Képezz tartalékot!

A pénzügyeid rendbe hozása mellett a biztonságra való törekvés is elengedhetetlen, aminek gyakorlatilag alfája és ómegája a megtakarítás. Vészhelyzet esetén mindig legyen mihez nyúlni, ezért érdemes legalább 3-6 hónapnyi jövedelmednek megfelelő pénzügyi tartalékot képezned.

Vészhelyzet alatt rengeteg dolgot érthetünk: baleset, betegség, munkanélküliség, gyakorlatilag bármi történhet, aminek következtében jövedelem nélkül maradsz, vagy az lecsökken annyira, ami nem csak a pénzügyi helyzetedet sodorja veszélybe, hanem a mindennapi életedet is.

Fontos, hogy tisztában légy azzal: a vészhelyzeti tartalék képzése nem megy egyik pillanatról a másikra. Attól függően, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezel, akár egy-két évig is eltarthat, ám mindenképp megéri rászánni az időt – és a pénzt. Érdemes elsőre egy kisebb összeget meghatározni, így például 100 ezer forintot, és, ha ezt sikerült összegyűjteni, emelheted a tétet.

4. Légy reális!

A céljaid meghatározásakor fontos észben tartanod a lehetőségeidet; durva példával élve, ha minimálbérre vagy bejelentve, ne egy luxuslakás megvásárlása legyen a célod!

Légy tisztában a lehetőségeiddel, mérd fel őket, és ezek szerint határozd meg, hogy mit szeretnél elérni! Lényeges, hogy a kiadásaidat képes legyél fedezni, ám a fontossági sorrend felállítása ebben az esetben alapvető.

Fontos továbbá, hogy a költségvetés szolgálja az érdekeidet, és ne lehetetlenítse el az életedet. Ha irrális költségvetést állítasz fel, ne csodálkozz, hogy nem sikerül tartanod magadat hozzá! A kudarc élménye pedig nem segít abban sem, hogy rendbe hozhasd a pénzügyeidet.

5. Szisztematikusan törleszd az adósságaidat!

Ha vannak adósságaid, azokat nem elég észben tartanod, a kiadások listáján is szerepelniük kell, és folyamatosan frissítened kell, hogy épp hol tartasz a visszafizetésükben.

Az adósságtörlesztés megkönnyítésére, felgyorsítására és hatékonnyá tételére két startégia forog közkézen: a hógolyó- és a lavinamódszer.

A hógolyómódszer lényege, hogy sorba rendezd a legkisebbtől a legnagyobbig az összes adósságodat, majd a legkisebbnél kezded. Mindig törekedj az épp soron következő adósságodat a lehető leghamarabb kifizetni, majd jöhet a többi, szép sorban! Persze a többit is fizetned kell közben, ám ezekre csak a szükséges minimumot törleszd be, és csak akkor többet, ha azok is sorra kerülnek.

A lavinamódszer alapvetően más, mivel itt a legmagasabb kamatozású adósság törlesztésével kell kezdeni a sort, és nem a tartozás összegét kell figyelembe venni. A lényege, hogy a tartozáson felüli költséget minél alacsonyabb szinten tarthasd, ám fontos, hogy ha ezt a módszert választod, legyen türelmed, és képes legyél motivált maradni!

Összegezve: légy tudatos, vezesd a költségeid, és ne keseredj el, ha nem sikerül – csakis így hozhatod rendbe a pénzügyeidet!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Szabadulj meg az adósságaidtól a lavina módszer segítségével!

Szabadulj meg az adósságaidtól a lavina módszer segítségével!

2021.05.13.

A lavina módszer az egyike a számtalan adósságkifizetési metódusnak, ám ez – ellentétben a rengeteg légből kapott és megvalósíthatatlan tanáccsal – működik!

Tovább olvasom
Minden, amit az adósságrendező hitelről tudnod kell

Minden, amit az adósságrendező hitelről tudnod kell

2023.07.21.

Az adósságrendezés nem jelent mást, mint kettő vagy több hitel lecserélését egy hitelre. Így kisebb költséggel és egyszerűbben lesznek kezelhetőek a hitelek. Az adósságrendezés egy olyan változtatás, ami kedvezően hat az ügyfél kiadásaira, és kezelhetőbbé teszi a pénzügyeit. Az Expresszkölcsön szakértőitől röviden és közérthetően az adósságrendezésről.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával