Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

2022.03.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. március 24. 11:43

A legtöbb adózónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el éves adóbevallását, évek óta ez a metódus, ami kényelmes, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem kell ellenőriznünk és odafigyelnünk rá adóbevallás előtt.

Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

Ezeket tartalmazza a bevallási tervezet

A NAV automatikusan készíti el a magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. Ezt a tervezetet mindenki megtekintheti, a legegyszerűbben elektronikus úton, ügyfélkapus belépéssel (vagy egyéb azonosítóval) az eszja.nav.gov.hu oldalon. A tervezet a beérkezett adatok alapján készül el, és tartalmazza az elmúlt év jövedelmét terhelő adót, az esztendő közben levont adóelőleget, valamint a tárgyévben igénybe vett különböző kedvezményeket.

Így lesz a tervezetből bevallás

Mint említettük, a NAV által elkészített dokumentum egy tervezet, amelyet adóbevallás előtt megkapunk és átnézünk. Ha mindent rendben találtunk, akkor ebből a tervezetből május 20-án automatikusan bevallás lesz. Elképzelhető viszont, hogy a tervezet hiányos, ebben az esetben nekünk kell módosítanunk.

Mikor kell módosítani?

Milyen hiány állhat fenn adóbevallás előtt a személyijövedelemadó-bevallási tervezetben? Például keletkezett olyan jövedelmünk az adott évben, amelyről a NAV nem tud, így nem is tudta figyelembe venni a tervezet elkészítésénél. Vagy: jogosultak vagyunk olyan kedvezményre, amelyet év közben nem érvényesítettünk, most viszont szeretnénk egy összegben visszaigényelni. Ilyen lehet például: a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, különböző betegségek után járó személyi kedvezmény, családi adókedvezmény.

Figyeljünk oda az adó visszatérítésre!

Ebben az évben aktuális dolog a gyermeket nevelő szülők adó visszatérítése, amelyet a legtöbben egy nyilatkozat kitöltését követően megkaptak, míg másoknak automatikusan érvényesítették a kedvezményt és úgy kapták meg a pénzt. Akadnak olyanok, akik jogosultak, de nem kaptak pénzt, ők a tervezet módosításával, vagy egy önálló bevallás benyújtásával juthatnak hozzá ahhoz az összeghez, ami jár nekik.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

2022.08.26.

Az átalányadózás napjainkban felkapottabb téma, mint bármi más, ami nem meglepő – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom
Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

2021.08.13.

Fizetési kedvezmények érhetőek el, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál igényelhetőek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom