Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

2022.03.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. március 24. 11:43

A legtöbb adózónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el éves adóbevallását, évek óta ez a metódus, ami kényelmes, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem kell ellenőriznünk és odafigyelnünk rá adóbevallás előtt.

Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

Ezeket tartalmazza a bevallási tervezet

A NAV automatikusan készíti el a magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. Ezt a tervezetet mindenki megtekintheti, a legegyszerűbben elektronikus úton, ügyfélkapus belépéssel (vagy egyéb azonosítóval) az eszja.nav.gov.hu oldalon. A tervezet a beérkezett adatok alapján készül el, és tartalmazza az elmúlt év jövedelmét terhelő adót, az esztendő közben levont adóelőleget, valamint a tárgyévben igénybe vett különböző kedvezményeket.

Így lesz a tervezetből bevallás

Mint említettük, a NAV által elkészített dokumentum egy tervezet, amelyet adóbevallás előtt megkapunk és átnézünk. Ha mindent rendben találtunk, akkor ebből a tervezetből május 20-án automatikusan bevallás lesz. Elképzelhető viszont, hogy a tervezet hiányos, ebben az esetben nekünk kell módosítanunk.

Mikor kell módosítani?

Milyen hiány állhat fenn adóbevallás előtt a személyijövedelemadó-bevallási tervezetben? Például keletkezett olyan jövedelmünk az adott évben, amelyről a NAV nem tud, így nem is tudta figyelembe venni a tervezet elkészítésénél. Vagy: jogosultak vagyunk olyan kedvezményre, amelyet év közben nem érvényesítettünk, most viszont szeretnénk egy összegben visszaigényelni. Ilyen lehet például: a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, különböző betegségek után járó személyi kedvezmény, családi adókedvezmény.

Figyeljünk oda az adó visszatérítésre!

Ebben az évben aktuális dolog a gyermeket nevelő szülők adó visszatérítése, amelyet a legtöbben egy nyilatkozat kitöltését követően megkaptak, míg másoknak automatikusan érvényesítették a kedvezményt és úgy kapták meg a pénzt. Akadnak olyanok, akik jogosultak, de nem kaptak pénzt, ők a tervezet módosításával, vagy egy önálló bevallás benyújtásával juthatnak hozzá ahhoz az összeghez, ami jár nekik.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

2023.12.06.

Magyarországon az állam támogatja azokat, akik önkéntesen megtakarítanak. Ez az állami támogatás adó-visszatérítés formájában történik, ami akár évi 280 ezer forint is lehet. Szakértőink segítenek elkerülni, hogy lemaradj erről, hiszen akár 280 ezer forintot is ad az állam. Tippek, ötletek, határidők a cikkben.

Tovább olvasom
Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

2021.08.13.

Fizetési kedvezmények érhetőek el, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál igényelhetőek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

2024.05.03.

Egy befektetésnél az adómentesség növelheti a hozamot. És ez a cél. A hozam maximalizálása. De milyen adómentes befektetési formák vannak? És miért jó ez a befektetőknek? Utánajártunk, és mutatjuk a lehetőségeket.

Tovább olvasom
Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

2022.08.26.

Az átalányadózás napjainkban felkapottabb téma, mint bármi más, ami nem meglepő – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával