fbpx
Hirdetés

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

2021.04.28.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. április 28. 12:55

Az első házasok kedvezménye egy olyan lehetőség, amivel érdemes élni, hiszen hatalmas előnyt tartogat azoknak, akik az első házasságukban élnek. Lássuk a részleteket!

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

Az első házasok kedvezménye csupán egyike azoknak a támogatásoknak, amelyek segítenek közös jövőt építeni, de fontos tisztában lenni azzal, hogy ez nem csak a fiataloknak szól: azok a párok vehetik igénybe, akik 2014. december 31.-ét követően keltek egybe, és legalább az egyik félnek ez az első házassága, sőt, már a bejegyzett élettársak is jogosultak rá, méghozzá életkori megkötés nélkül, de a korkülönbség sem szempont.

Milyen előnyt biztosít az első házasok kedvezménye?

Az első házasok kedvezménye csökkenti az összevont adóalapot, azaz kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetni, ha igénybe veszed. Ez azt is jelenti, hogy akkor tudod igénybe venni az első házasok kedvezményét, ha legalább egyikőtöknek van SZJA befizetése, vagyis adózik. Ha egyikőtök KATA-s vállalkozó, vagy nyugdíjas, akkor is megillet titeket az első házasok kedvezménye, ám csak abban az esetben, ha a másik adózó állampolgár. A külföldön házasodók is lehetőséghez juthatnak, hiszen, ha a magyar állam elismeri a házasságot, akkor ők is megfelelnek a feltételeknek.

Előfordul, hogy a házaspár egyik tagja külföldi állampolgár, de ekkor sincs gond: ha a külföldi fél az adott adóévben megszerzett jövedelmének – amibe beleszámít az összes önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelem – 75%-át Magyarországon fizeti be adóként, jár az első házasok kedvezménye. Külföldi munka esetén az egyik félnek magyarországi SZJA befizetéssel kell rendelkeznie.

Mekkora a kedvezmény összege?

Az első házasok kedvezményének összege havonta 5.000 forint, ami elsőre nem tűnik soknak, ám 24 hónapig jár, tehát összesen 120.000 forintot lehet vele megspórolni, ha kihasználod ezt a lehetőséget, ráadásul a támogatást egy, vagy akár több részletben is kérheted.

Az első házasok kedvezményének időtartama

Az első házasok kedvezménye a házasságkötést követő hónaptól kezdve legfeljebb 24 hónapig jár, és akár most azonnal is igényelheted. Fontos azonban észben tartani azt is, hogy a kedvezmény abban az esetben azonnali hatállyal megszűnik, ha a pár elválik, vagy az egyik fél elhalálozik.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mikor vehető igénybe az energiahatékonysági adókedvezmény?

Mikor vehető igénybe az energiahatékonysági adókedvezmény?

2021.05.28.

Az energiahatékonysági adókedvezmény egy olyan lehetőség, amivel nem csak az energiaszámlák, de a társasági adó mértéke is csökkenthető!

Tovább olvasom
Ki jogosult családi adókedvezményre?

Ki jogosult családi adókedvezményre?

2021.06.10.

A családi adókedvezmény minden gyermeket nevelő családnak komoly segítség lehet – lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom