Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Jelzáloghitel elengedés 2022: feltételek és igénylés menete

2022.03.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. március 1. 13:27

A jelzáloghitel elengedés lehetősége többször is módosult az elmúlt időszakban. Az alábbiakban a 2018. január 1-e után született/örökbefogadott gyermekek után igényelhető támogatás részleteit vesszük át. Jelzáloghitel elengedés 2022.

Jelzáloghitel elengedés 2022: feltételek és igénylés menete

A jelzáloghitel elengedés legfontosabb feltételei

A támogatást azok igényelhetik,
– akiknek legalább két gyermekük van
– akik lakáscélú jelzáloghitel-szerződés adósai. Az igénylőn, vagy igénylőkön kívül más nem szerepelhet adósként az adott szerződésben.
– akiknek nincs köztartozásuk
– akik büntetlen előéletűek
– akik az adott ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek

Az igénylő/igénylők lehetnek egyedülállók, házasok, vagy élettársi kapcsolatban élők

Mire lehet felhasználni a támogatási összeget?

Jelzáloghitel elengedés 2022: a támogatás összegét a jelzáloghitel-tartozás csökkentésére kell felhasználni. Elsősorban a tőketartozás csökkentendő vele, ám ha a tőketartozás kisebb, mint a támogatás, akkor a támogatási összeg felhasználható a tőketartozás járulékainak csökkentésére is, de a késedelmi kamat fedezésére nem fordítható. A jelzáloghitel elengedés vonatkozik a CSOK és falusi CSOK mellé felvehető, kamattámogatott CSOK-hitel tartozás csökkentésére is.

Ezek a kritériumok vonatkoznak a gyermekekre

A támogatás alapvetően meglévő gyermekekre szól. A támogatást igénybe lehet venni
– az igénylő (vagy házastársa, élettársa) vér szerint gyermeke után, a várandósság 12 hetét követően, vagy
– örökbefogadott gyermek után, ha az örökbefogadás a kérelem benyújtása előtt történt, és
– az igénylővel/igénylőkkel egy háztartásban élő gyermekek után

Támogatási összeg: 1 és 4 millió forint között

A jelzáloghitel elengedés 2022 összege a 2018. január 1-e és 2019. június 30-a között született, harmadik gyermek esetén 1 millió forint. Ha második gyermek született 2019. július 1-e után szintén 1 millió forint jár. 2019. július 1-e után született harmadik gyermek esetén 4 millió forint a támogatás összege. Ha a 4 milliós támogatás igénybevétele után születik negyedik, vagy további gyermek(ek), akkor gyermekenként 1-1 millió forint lehet még a támogatás. Utóbbinál amennyiben még nem vették igénybe a harmadik gyermek után járó támogatást, akkor 4 millió forintos összeggel lehet számolni.

Hogyan kell igényelni a jelzáloghitel elengedést?

A jelzáloghitel elengedésre a területileg illetékes járási hivatalnál lehet igénylést benyújtani. Amennyiben az igénylést pozitívan bírálják el, az állam utalja is a támogatási összeget a hitelező banknak. Erről természetesen az adóst is értesítik. Az igényléshez szükséges tudnivalókról, nyomtatványokról a járási hivatalnál lehet érdeklődni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakáshitel egyszerűen, igényelj online?

Lakáshitel egyszerűen, igényelj online?

2018.11.14.

Az utóbbi időben a lakáspiac felfelé ível, és ezzel párhuzamosan az igény is megemelkedett. Lakáshitel egyszerűen, hozzájuthatsz a számodra leginkább megfelelő hitelhez, oldalunk segít ebben!

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatstopról tudni kell

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Tovább olvasom
Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

2022.12.30.

Az elidegenítési és terhelési tilalom – röviden ETT – sokszor jelenik meg egy hitelfelvétel során, ám a pontos jelentése nem közismert.

Tovább olvasom
Jelzáloghitel kiváltás folyamata

Jelzáloghitel kiváltás folyamata

2020.12.02.

Jelzáloghiteled van, de nem vagy elégedett a kondícióival? Régóta fizeted, és jól láthatóan elszállt felette az idő? Akkor itt az ideje, hogy változtass a helyzeten! A jelzáloghitel kiváltásának folyamata nem bonyolult, Neked csupán annyi a teendőd, hogy megtaláld azt a hitelt, amire lecserélheted a régit!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával