Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Jelzáloghitel elengedés 2022: feltételek és igénylés menete

2022.03.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. március 1. 13:27

A jelzáloghitel elengedés lehetősége többször is módosult az elmúlt időszakban. Az alábbiakban a 2018. január 1-e után született/örökbefogadott gyermekek után igényelhető támogatás részleteit vesszük át. Jelzáloghitel elengedés 2022.

Jelzáloghitel elengedés 2022: feltételek és igénylés menete

A jelzáloghitel elengedés legfontosabb feltételei

A támogatást azok igényelhetik,
– akiknek legalább két gyermekük van
– akik lakáscélú jelzáloghitel-szerződés adósai. Az igénylőn, vagy igénylőkön kívül más nem szerepelhet adósként az adott szerződésben.
– akiknek nincs köztartozásuk
– akik büntetlen előéletűek
– akik az adott ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek

Az igénylő/igénylők lehetnek egyedülállók, házasok, vagy élettársi kapcsolatban élők

Mire lehet felhasználni a támogatási összeget?

Jelzáloghitel elengedés 2022: a támogatás összegét a jelzáloghitel-tartozás csökkentésére kell felhasználni. Elsősorban a tőketartozás csökkentendő vele, ám ha a tőketartozás kisebb, mint a támogatás, akkor a támogatási összeg felhasználható a tőketartozás járulékainak csökkentésére is, de a késedelmi kamat fedezésére nem fordítható. A jelzáloghitel elengedés vonatkozik a CSOK és falusi CSOK mellé felvehető, kamattámogatott CSOK-hitel tartozás csökkentésére is.

Ezek a kritériumok vonatkoznak a gyermekekre

A támogatás alapvetően meglévő gyermekekre szól. A támogatást igénybe lehet venni
– az igénylő (vagy házastársa, élettársa) vér szerint gyermeke után, a várandósság 12 hetét követően, vagy
– örökbefogadott gyermek után, ha az örökbefogadás a kérelem benyújtása előtt történt, és
– az igénylővel/igénylőkkel egy háztartásban élő gyermekek után

Támogatási összeg: 1 és 4 millió forint között

A jelzáloghitel elengedés 2022 összege a 2018. január 1-e és 2019. június 30-a között született, harmadik gyermek esetén 1 millió forint. Ha második gyermek született 2019. július 1-e után szintén 1 millió forint jár. 2019. július 1-e után született harmadik gyermek esetén 4 millió forint a támogatás összege. Ha a 4 milliós támogatás igénybevétele után születik negyedik, vagy további gyermek(ek), akkor gyermekenként 1-1 millió forint lehet még a támogatás. Utóbbinál amennyiben még nem vették igénybe a harmadik gyermek után járó támogatást, akkor 4 millió forintos összeggel lehet számolni.

Hogyan kell igényelni a jelzáloghitel elengedést?

A jelzáloghitel elengedésre a területileg illetékes járási hivatalnál lehet igénylést benyújtani. Amennyiben az igénylést pozitívan bírálják el, az állam utalja is a támogatási összeget a hitelező banknak. Erről természetesen az adóst is értesítik. Az igényléshez szükséges tudnivalókról, nyomtatványokról a járási hivatalnál lehet érdeklődni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mi a JTM, és hogyan befolyásolja a hitelfelvételt?

Mi a JTM, és hogyan befolyásolja a hitelfelvételt?

2023.03.31.

A JTM – azaz a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – minden hitel igénylésének szerves része, ezért érdemes megismerni.

Tovább olvasom
Jelzáloghitelt kiváltani, miért érdemes?

Jelzáloghitelt kiváltani, miért érdemes?

2019.07.02.

Többször is feltették már nekünk ezt a kérdést, ezért úgy gondoltuk, ideje megválaszolni egy cikk formájában is, hiszen még sokakban motoszkálhat. Kiváltani a jelzáloghitelt – röviden arról szól, hogy felveszel egy másik hitelt, amiből kifizeted a már meglévőt, és az újat törleszted tovább. És hogy ez miért éri meg?

Tovább olvasom
Jelzáloghitel és a fedezet nélküli kölcsön között, mi a különbség?

Jelzáloghitel és a fedezet nélküli kölcsön között, mi a különbség?

2017.12.28.

Ha szabadon felhasználható pénzhez szeretnél jutni, akkor nem mindegy, hogy személyi kölcsönt, vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelsz. Ugyan mindkettőnél szabadon elkölthető a felvett összeg, azonban van pár lényeges különbség.

Tovább olvasom
A megfelelő ingatlan kiválasztása – tippek Neked!

A megfelelő ingatlan kiválasztása – tippek Neked!

2019.10.03.

Mivel a lakásvásárlás komoly döntés, ráadásul nem is egyszerű, adunk pár tippet ahhoz, hogy a megfelelő ingatlan kiválasztásra kerüljön, ha arra kerül sor, hogy új otthont kell keresned.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával