Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Otthonteremtési támogatások 2022-ben

2022.02.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 17. 15:55

Otthonteremtési támogatásokat 2022-ben is igényelhetsz, de akad olyan, amit már csak egy ideig – az alábbiakban ezeket soroljuk fel.

Otthonteremtési támogatások 2022-ben

Otthonteremtési támogatáshoz 2022-ben is ugyanolyan könnyen juthatsz hozzá, mint tavaly, és érdemes is élned ezzel a lehetőséggel, hiszen a lakáshitelek egyre drágábbak lesznek, ahogy maguk az ingatlanok is. Szerencsére az állam továbbra is támogatja a családok otthonteremtési törekvéseit vissza nem térítendő támogatásokkal és kedvezményes, kamattámogatott hitelekkel.

Ezek egy része azonban idén kivezetésre kerül, tehát, ha szeretnél otthonteremtési támogatással 2022 folyamán ingatlanhoz jutni, érdemes sietned.

CSOK

A CSOK egy 2015 óta elérhető, vissza nem térítendő támogatás, ami használt és új építésű ingatlan vásárlására, építésre, bővítésre és tetőtér-beépítésre fordítható. Az összege a gyermekek számától függ: egy gyerek esetében 600 ezer forint, kettőnél 2,6 millió forint, míg három gyermeknél 10 millió forint az igényelhető összeg, de csak abban az esetben, ha új építésű lakásról van szó; használt lakásra 600.000, 1.430.000 és 2.200.000 forint ugyanez.

CSOK-hitel

A CSOK mellé támogatott hitel is igényelhető, aminek a maximális kamata 3% lehet. Az igényelhető hitelösszeg két gyerekkel 10 millió forint, három gyerekkel 15 millió forint, és ez független attól, hogy használt, vagy új ingatlanról, esetleg építkezésről van szó. Fontos, hogy a CSOK jogosultsági feltételeinek teljesítésén túl a pénzintézet kritériumait is teljesíteni kell.

Zöld Hitel

Az NHP Zöld Otthon Programon belül is igényelhető a CSOK-hitel, és így akár kamatmentes is lehet, ehhez azonban az ingatlannak további feltételeket kell teljesítenie, ugyanis a Zöld Hitel lényege a minél környezetbarátabb otthon támogatása: új építésűnek kell lennie, ami megfelelő energetikai besorolású. A kamat fix, mindössze 2,5%, az igényelhető hitelösszeg pedig 70 millió forint is lehet.

Lakásfelújítási támogatás

Itt az első otthonteremtési támogatás, amit érdemes minél hamarabb igénybe venni, ugyanis csak 2022 végéig igényelhető. A lényege, hogy egy meglévő ingatlan felújításához a teljes költségvetés felével egyező összegű, de maximum 3 millió forint támogatás igényelhető, ám kizárólag utólagosan. Az elérhető támogatás összege 50-50% arányban kell, hogy tartalmazzon munkadíjat és anyagköltséget.

Támogatott otthonfelújítási hitel

A lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolódó hitel lényege, hogy a munkálatok megfinanszírozhatóak legyenek, így a maximális hitelösszeg 6 millió forint, amiből a felújítás után 3 millió visszaigényelhető. A hitel kamata végig fix, maximum 3%-os lehet, a futamidő pedig maximum 10 év. Érdemes tudni, hogy a támogatott otthonfelújítási hitel az otthonfelújítási támogatásként megkapott összegből automatikusan előtörlesztésre is kerül.

Babaváró hitel

Szintén csak 2022 végéig él a lehetőség a babaváró hitelre, ami egy fedezet nélküli, szabad felhasználású kölcsön. Kizárólag házaspárok igényelhetik, az előnyei pedig olyan számosak, hogy ebbe a cikkbe nem férnének bele, viszont többször is értekeztünk már róla, és részletes leírás is található oldalunkon.

Falusi CSOK

Szintén már csak idén lehet lehet rá pályázni, mivel a Falusi CSOK csupán 2022. június 30.-ig érhető el. Gyakorlatilag majdnem mindenben megegyezik a sima CSOK-kal; a különbség annyi, hogy a Falusi CSOK csak olyan tanya, ház, vagy lakás vásárlására fordítható, amely bizonyos előre meghatározott kistelepülések egyikén áll, és az összegének fele fordítható csak az adott ingatlan megvásárlására, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni.

Áfa-visszatérítés

Az otthonteremtési program részeként visszaigényelhető az új építésű lakások áfája, ami 5%, és ez a generálkivitelezővel történő építkezésekre is 5 érvényes. Az önerős építkezéseknél a 27%-os áfa az érvényes; ebben az esetben 5 millió forintos összeghatárig lehet visszaigényelni.

Illetékmentesség

A használt és új lakások vásárlásakor 4% vagyonátruházási illetéket kell fizetni, de ez abban az esetben elengedésre kerül, ha a vevő a vásárláshoz CSOK támogatást is igényel. Ez a kedvezmény egy 60 millió forint összegű lakás megvásárlásakor 2,4 millió forint elengedését jelenti.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

2022.10.21.

A legnépszerűbb lakáshitelekké mostanra a fix kamatozásúak lettek, bár még mindig nem múlt el a változó kamatozás ideje sem.

Tovább olvasom
Mikor éri meg személyi kölcsönt lakáscélra felvenni?

Mikor éri meg személyi kölcsönt lakáscélra felvenni?

2022.01.21.

Személyi kölcsön lakáscélra? Szokatlanul hangozhat, ám meglehetősen gyakori eset – az alábbiakban elmondjuk, mikor lehet érdemes ezt választani.

Tovább olvasom
Megéri lakástakarék számlát nyitni?

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

2023.07.07.

A lakástakarék számla egy régi-új termék. Régen slágerterméknek számított, aztán megszűnt, és most újra van. De milyen az új lakástakarék? Valóban megéri nyitni egyet? Utánajártunk, és most megmutatjuk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet takarék számlát nyitni. És persze azt is, hogy megéri-e.

Tovább olvasom
Mi a különbség a lakásfelújítás és lakáskorszerűsítés között?

Mi a különbség a lakásfelújítás és lakáskorszerűsítés között?

2021.12.10.

Bár az építőanyagárak és a munkadíjak az egekben vannak, még mindig az egyik legkedveltebb hitelcél a lakásfelújítás és a lakáskorszerűsítés.

Tovább olvasom