Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A bankkártya biztonságos használata

2022.02.09.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. február 9. 12:34

A bankkártya biztonságos használata egyre inkább előtérbe kerül, hiszen ma már nagyon sokan használnak bankkártyát mindennapi pénzügyeik rendezésére. Bankkártyával fizetünk, vásárolunk árut, vagy szolgáltatást, jutunk hozzá készpénzhez. Így bankkártyánk, azzal kapcsolatos adataink védelme rendkívül fontossá vált.

A bankkártya biztonságos használata

Lehetőleg ne írjuk fel a PIN-kódot

A bankkártya kényelmes fizetési eszköz, de ennek a kényelemnek ára is van. Fontos a legalapvetőbb biztonsági előírásokat maradéktalanul betartani azért, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe. A bankkártya elvesztése önmagában még nem katasztrófa, ám ha a PIN-kódunk is mellette van felírva, az már biztosan nem jelent jót. Semmiképpen se jegyezzük fel a PIN-kódot, vagy ha mégsem tudjuk megjegyezni, tartsuk a feljegyzést a bankkártyától külön, lehetőleg védett helyen. Ha kártyánk és a PIN-kódunk is illetéktelen kezekbe kerül, akkor gyorsan kiürülhet a számlánk.

Ne veszítsük szem elől a bankkártyánkat!

Fontos a bankkártya biztonságos használata akkor, ha valahol vásárolunk vele. Ma már nem jellemző, hogy elveszik/elviszik a kártyánkat a leolvasáshoz, de legyünk óvatosak, ha így van. Figyeljünk arra, hogy bankkártyánk végig szem előtt legyen, nézzük meg figyelmesen a kapott bizonylatot.

A készpénzfelvétel legfontosabb, alapvető szabályai

A készpénzfelvétel szintén egy olyan szituáció, ahol visszaélések történhetnek. Egyrészt megpróbálhatják lelesni a PIN-kódunkat, illetve a felvételt követően elvenni készpénzüket, vagy az automata is lehet manipulált. Ha lehet, jól bevált helyen vegyünk fel készpénzt. Figyeljünk arra, hogy a környezetünkben senki sem gyanús, áll túl közel, esetleg segítségnyújtás címen rossz szándékkal közeledik. Az automata manipulálását talán nehezebb felfedezni, de érdemes megnézni, hogy ránézésre minden rendben van-e a berendezéssel, nincsenek-e rajta külsérelmi nyomok, furcsaságok. Még egyszer hangsúlyozzuk, érdemes kipróbált, biztonságos, forgalmasabb helyeken készpénzt felvenni.

Végjük adatainkat a világhálón is!

A bankkártya biztonságos használata a világhálón is fontos dolog, hiszen a visszaélések jelentős része ma már online történik. Figyeljünk rá, hogy biztonságos oldalon fizessünk bankkártyánkkal. A PIN-kódunkat internetes vásárláskor soha nem adjuk meg, a kártyaszámunkat pedig csakis biztonságos felületen, emailben például ne, hiába kérik azt esetleg.

Legyünk óvatosak!

Összefoglalva a bankkártyánk a biztonság érdekében legyen mindig eldugott, biztonságos helyen. A PIN-kódot jegyezzük meg, vagy írjuk olyan helyre, amely távol van a bankkártyától. A készpénzfelvételnél és az internetes vásárlásoknál egyaránt legyünk óvatosak, keressük a megbízható helyeket mindkét esetben. A bankkártya biztonságos használata alapvető érdeke mindenkinek.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Dombornyomott, vagy vésett – milyen bankkártyát válasszunk?

Dombornyomott, vagy vésett – milyen bankkártyát válasszunk?

2022.03.25.

Dombornyomott, vagy vésett bankkártyát érdemesebb használni? Van különbség a használatukban? És a költségeikben? Az alábbiakból mindent megtudhatsz!

Tovább olvasom
Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

2023.08.31.

A Google Pay igazán kényelmes. A Google Pay igazán modern. A Google Pay igazán biztonságos. De mi az a Google Pay? Mindent a Google Pay-ről, röviden.

Tovább olvasom
Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

2020.04.14.

Korábban 5.000 forintig nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél. Ez egyrészt egyszerűvé tette a vásárlást, másrészt viszont némileg veszélyes is volt. Hiszen ha elveszítettük a bankkártyánkat, és azt a letiltása előtt valaki más használta, akkor 5.000 forintig minden további nélkül meg is tehette. Költhette a pénzünket, amit soha többé nem kaphattunk vissza. Ennek biztonságosabbá tételére hozták azt a rendeletet, miszerint véletlenszerűen kérni fogja a rendszer a PIN kódot az 5.000 forint alatti vásárlások esetében is. Ám ez a koronavírus-járvány miatt egy egészen más veszélyforrást jelentene, amire sürgős megoldást kellett találni.

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók a mindennapi bankoláshoz

Fontos tudnivalók a mindennapi bankoláshoz

2022.01.25.

A mindennapi bankoláshoz nincs szükség ördöngösségre, viszont érdemes tisztában lenni a trendekkel, a legújabb fejlesztésekkel, azért, hogy a lehető legjobb szolgáltatásokhoz férjünk hozzá.

Tovább olvasom