Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Mire figyeljünk, ha online vásárlás során bankkártyával fizetünk?

2021.01.14.
Szerző: expresszkolcson.hu

Az online vásárlás leggyakoribb veszélyeire szeretnénk felhívni a figyelmedet alábbi cikkünkkel.

Mire figyeljünk, ha online vásárlás során bankkártyával  fizetünk?

A pandémia egyik, jónak nevezhető hatása, hogy megnőtt az online vásárlási kedv, ami nem csupán a gazdaság számára bizonyult előnyösnek, de a lakosság azon része is megtapasztalhatta az előnyeit, amely eddig tartott az internetes vásárlástól. Fontos azonban tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy mint szinte mindennek, az online bankkártyás fizetésnek is megvannak a maga veszélyei; az alábbiakban ezeket soroljuk fel.

Ne mentsd el az online felületen a bankkártyád adatait!

Az online vásárlás során szinte minden felület felajánlja az adatok mentését, ami elviekben a következő vásárlás megkönnyítését célozza. Az ilyen adatokhoz azonban sokan férhetnek hozzá, és ha ez megtörténik, kész is a baj. Ilyesmit kizárólag offline szabad tárolni!

Mások által hozzáférhető gépen ne fizess bankkártyával!

Hasonló a helyzet az előbbihez: sokan férhetnek hozzá. Ha olyan számítógépen intézed az online vásárlást, amelyet idegenek is használhatnak, válaszd inkább az utánvét lehetőségét, még ha ez drágább is pár száz forinttal!

Figyelj arra, hogy a böngésző ne mentse el az adataidat!

Az automatikus kitöltés egy kényelmi funkció, azonban szintén könnyedén hozzáférhető akár távolról is, ha pedig mások is használják a gépet, gyakorlatilag a nevedben vásárolhatnak, amit ugyan lehet, hogy Te kapsz meg, de fizetni is Te fogsz érte.
Ügyelj arra, hogy biztonságos legyen maga a weboldal is, ahol online vásárolsz!

A nagyobb élelmiszer-, illetve műszakicikk-kereskedők weboldalai egytől egyig biztonságosak, hiszen az üzleti sikerük múlik ezen. Kisebb webáruházaknál azonban komoly gond lehet abból, ha nem figyelsz arra, hogy a böngészősávban a biztonságra utaló “https” előtag megjelenik-e az URL-ben, hiszen, ha itt megadsz valamilyen adatot, akkor azt lényegesen könnyebb elérnie egy ezzel foglalkozó bűnözőnek.

Tarts fenn egy online vásárlásra használható bankszámlát!

Sok bank kínál olyan bankszámlákat, amelyek kizárólag online vásárlásra szolgálnak. Mivel biztonságot nyújtanak, nem érdemes kihagyni a lehetőséget, hiszen a havidíjuk alacsony, a biztonság pedig mindennél fontosabb.

Figyeld a számládat!

Ha gyanús pénzmozgást látsz a bankszámládon, azonnal jelentsd a bankodnak!

Hasonlítsd össze oldalunk segítségével több bank és pénzintézet ajánlatát!

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel?

Átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel?

2020.09.18.

Az, hogy átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel, mondhatni napról napra változik, hiszen elég egyetlen banknak változtatnia a kondícióin, és máris más a végösszeg, ami az átlagszámítás után kijön.

Tovább olvasom
Banki átutalás ideje 2020-ban

Banki átutalás ideje 2020-ban

2020.06.22.

A banki átutalás ideje idén márciusban komoly változáson esett át hazánkban. Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetésének köszönhetően komoly gyorsulás valósult meg bizonyos banki átutalásoknál.

Tovább olvasom
Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

2021.08.23.

A bankkártya-adatok egyértelműen meghatározzák a kártyát, azonban nem köztudomású, mit is jelentenek valójában. Az alábbiakban érdekességeket osztunk meg a témáról!

Tovább olvasom
Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

2020.04.14.

Korábban 5.000 forintig nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél. Ez egyrészt egyszerűvé tette a vásárlást, másrészt viszont némileg veszélyes is volt. Hiszen ha elveszítettük a bankkártyánkat, és azt a letiltása előtt valaki más használta, akkor 5.000 forintig minden további nélkül meg is tehette. Költhette a pénzünket, amit soha többé nem kaphattunk vissza. Ennek biztonságosabbá tételére hozták azt a rendeletet, miszerint véletlenszerűen kérni fogja a rendszer a PIN kódot az 5.000 forint alatti vásárlások esetében is. Ám ez a koronavírus-járvány miatt egy egészen más veszélyforrást jelentene, amire sürgős megoldást kellett találni.

Tovább olvasom