Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Zöld pénzügyi termékek népszerűsége: takarékosság a környezettudatosság előtt

2022.01.10.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. január 10. 14:07

A zöld pénzügyi termékek kifejezés viszonylag új hazánkban, az olyan hiteleket, befektetéseket, és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat takarja, amely környezeti, fenntarthatósági célokhoz kötöttek. A legfrissebb kimutatások szerint egyelőre ezen szolgáltatások felhasználóit nem elsősorban a környezettudatos döntések motiválják, hanem inkább az anyagi előnyök csábítóak.

Zöld pénzügyi termékek népszerűsége: takarékosság a környezettudatosság előtt

Környezettudatos pénzügyi magatartás

A zöld pénzügyi termékek összefoglaló kategóriába tartozhatnak mindennapi fizetési szokások, befektetések, megtakarítások, hitelek, támogatások, különböző pályázatok egyaránt. A kezdeményezés lényege az, hogy a pénzügyi magatartások is lehetnek környezettudatosak, fenntarthatósági célokat szolgálók. A zöld pénzügyi termékek nemcsak világszinten terjednek, hanem hazánkban is egyre többször találkozni velük, felhasználásuk azonban egyelőre még nem a legnépszerűbb.

Egy sor állami támogatás elérhető már

Az állam igyekszik ösztönözni a zöld pénzügyi termékek elterjedését, ennek egyik irányát a különböző támogatások jelentik. Ott van például a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja, amelyet a hazai lakásállomány energiahatékonyságának javításáért hoztak létre, egy fix kamatozású hitelről van szó. A program nagyon fontos, hiszen a magyar épületek és otthonok energetikai szempontból elég elmaradottak. Emellett már egy úgynevezett zöld CSOK-hitel is elérhető, amely az állami támogatás révén még kedvezőbb feltételeket biztosít a családoknak. Továbbá többek között állami támogatás igényelhető elektromos autókra, e-kerékpárok vásárlására, otthon korszerűsítésre vehető igénybe az otthon melege program, és az otthonfelújítási támogatás keretében is van lehetőség energiahatékonysági korszerűsítésre.

A bankok is „zöldülhetnek”

A Magyar Nemzeti Bank ajánlást fogalmazott meg a bankok számára. Ez az úgynevezett zöld ajánlás arra hivatott, hogy iránymutatást adjon a hazai bankszektor számára a jövő zöld kihívásaira való felkészülésre. Az ajánlás részletesen tartalmazza, hogy a szolgáltatóknak mit érdemes elsajátítaniuk a környezeti ártalmak visszafogása érdekében. A környezettudatosság része, hogy az ügyfelek figyelemmel követik, mely szolgáltató felel meg ezen ajánlásnak és ez alapján választanak a piaci termékek közül.

Mit jelent a papírkímélő pénzügyi magatartás?

Az átlagember az élete számos területén tehet valamit a fenntartható fejlődés és a környezetkímélés érdekében. A zöld pénzügyi termékek arra hivatottak, hogy a pénzügyeinkben is jelen legyen ez a magatartás, illetve mindig legyen környezettudatos alternatíva. Az egyik ilyen, ha papírkímélő fizetési módokat választunk, például ha számláinkat elektronikus úton kérjük, ha a különböző szolgáltatásokat online vesszük igénybe, ha kevesebb készpénzt használunk, ha pénzügyeinket online intézzük.

Zöld befektetések

A befektetések, megtakarítások is lehetnek „zöldek”, azaz eredeti céljuk mellett, annak megtartásával jó ügyeket is szolgálhatnak. Például a a klíma- és környezetvédelem ügyét ma már magyar állampapír vásárlásával is tudjuk támogatni, de több más olyan befektetési forma is van, amely a zöld pénzügyi termékek kínálatát növeli.

Egyelőre kevésbé népszerűek a zöld pénzügyi termékek

A zöld pénzügyi termékek tehát egyre szélesebb körben vannak jelen a hazai bankszektorban is, ám egyelőre kevésbé elterjedtek. A tapasztalatok szerint az ügyfelek akkor választják őket, ha azok azonnali pénzügyi előnyt, takarékoskodást, anyagi pozitívumot jelentenek, a környezettudatos választás egyelőre nincs a legfőbb motivációk között a pénzügyi szolgáltatások terén.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

2023.12.01.

Az értékpapírszámla az alapköve lehet a befektetési portfóliónknak. Akkor, amikor magas az infláció, kiemelten fontos, hogy ne csak megőrizzük a befektetéseink értéket, de infláció feletti hozamot is el kell érni. Utánajártunk, hogy mi is az az értékpapírszámla, és hogy vehetjük fel vele a harcot az inflációval szemben.

Tovább olvasom
Milyen állampapírokba fektethetünk 2024-ben?

Milyen állampapírokba fektethetünk 2024-ben?

2024.01.19.

Alacsony kockázat, stabil hozam: ez az állampapír. A már eddig is népszerű befektetés várhatóan továbbra is az marad. 2024-ben pedig új lehetőséget is kínál majd az állampapír. Utánajártunk, hogy miért tökéletes befektetés az állampapír, és annak is, hogy melyiket válasszuk idén.

Tovább olvasom
Maximalizálja a kormány a betéti kamatokat

Maximalizálja a kormány a betéti kamatokat

2022.12.09.

A betéti kamatok maximalizálása a kormány legújabb, ilyen jellegű intézkedése, ami minden bizonnyal elkerüli majd a kamatstop népszerűségét.

Tovább olvasom
Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

2021.06.24.

Vajon újépítésű házat, panel- vagy téglalakást érdemes leginkább befektetési céllal vásárolni jelenleg? Eláruljuk, milyen ingatlanba érdemes fektetni, továbbá arra is kitérünk, milyen egyéb szempontokat ajánlott figyelembe venni a vásárlás során.

Tovább olvasom