Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Zöld pénzügyi termékek népszerűsége: takarékosság a környezettudatosság előtt

2022.01.10.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. január 10. 14:07

A zöld pénzügyi termékek kifejezés viszonylag új hazánkban, az olyan hiteleket, befektetéseket, és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat takarja, amely környezeti, fenntarthatósági célokhoz kötöttek. A legfrissebb kimutatások szerint egyelőre ezen szolgáltatások felhasználóit nem elsősorban a környezettudatos döntések motiválják, hanem inkább az anyagi előnyök csábítóak.

Zöld pénzügyi termékek népszerűsége: takarékosság a környezettudatosság előtt

Környezettudatos pénzügyi magatartás

A zöld pénzügyi termékek összefoglaló kategóriába tartozhatnak mindennapi fizetési szokások, befektetések, megtakarítások, hitelek, támogatások, különböző pályázatok egyaránt. A kezdeményezés lényege az, hogy a pénzügyi magatartások is lehetnek környezettudatosak, fenntarthatósági célokat szolgálók. A zöld pénzügyi termékek nemcsak világszinten terjednek, hanem hazánkban is egyre többször találkozni velük, felhasználásuk azonban egyelőre még nem a legnépszerűbb.

Egy sor állami támogatás elérhető már

Az állam igyekszik ösztönözni a zöld pénzügyi termékek elterjedését, ennek egyik irányát a különböző támogatások jelentik. Ott van például a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja, amelyet a hazai lakásállomány energiahatékonyságának javításáért hoztak létre, egy fix kamatozású hitelről van szó. A program nagyon fontos, hiszen a magyar épületek és otthonok energetikai szempontból elég elmaradottak. Emellett már egy úgynevezett zöld CSOK-hitel is elérhető, amely az állami támogatás révén még kedvezőbb feltételeket biztosít a családoknak. Továbbá többek között állami támogatás igényelhető elektromos autókra, e-kerékpárok vásárlására, otthon korszerűsítésre vehető igénybe az otthon melege program, és az otthonfelújítási támogatás keretében is van lehetőség energiahatékonysági korszerűsítésre.

A bankok is „zöldülhetnek”

A Magyar Nemzeti Bank ajánlást fogalmazott meg a bankok számára. Ez az úgynevezett zöld ajánlás arra hivatott, hogy iránymutatást adjon a hazai bankszektor számára a jövő zöld kihívásaira való felkészülésre. Az ajánlás részletesen tartalmazza, hogy a szolgáltatóknak mit érdemes elsajátítaniuk a környezeti ártalmak visszafogása érdekében. A környezettudatosság része, hogy az ügyfelek figyelemmel követik, mely szolgáltató felel meg ezen ajánlásnak és ez alapján választanak a piaci termékek közül.

Mit jelent a papírkímélő pénzügyi magatartás?

Az átlagember az élete számos területén tehet valamit a fenntartható fejlődés és a környezetkímélés érdekében. A zöld pénzügyi termékek arra hivatottak, hogy a pénzügyeinkben is jelen legyen ez a magatartás, illetve mindig legyen környezettudatos alternatíva. Az egyik ilyen, ha papírkímélő fizetési módokat választunk, például ha számláinkat elektronikus úton kérjük, ha a különböző szolgáltatásokat online vesszük igénybe, ha kevesebb készpénzt használunk, ha pénzügyeinket online intézzük.

Zöld befektetések

A befektetések, megtakarítások is lehetnek „zöldek”, azaz eredeti céljuk mellett, annak megtartásával jó ügyeket is szolgálhatnak. Például a a klíma- és környezetvédelem ügyét ma már magyar állampapír vásárlásával is tudjuk támogatni, de több más olyan befektetési forma is van, amely a zöld pénzügyi termékek kínálatát növeli.

Egyelőre kevésbé népszerűek a zöld pénzügyi termékek

A zöld pénzügyi termékek tehát egyre szélesebb körben vannak jelen a hazai bankszektorban is, ám egyelőre kevésbé elterjedtek. A tapasztalatok szerint az ügyfelek akkor választják őket, ha azok azonnali pénzügyi előnyt, takarékoskodást, anyagi pozitívumot jelentenek, a környezettudatos választás egyelőre nincs a legfőbb motivációk között a pénzügyi szolgáltatások terén.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 tanács, mielőtt befektetnél

5 tanács, mielőtt befektetnél

2021.01.27.

Mielőtt befektetnél, érdemes elolvasnod ezzel kapcsolatos tanácsainkat, hogy elkerülhesd a problémákat! A pénz gyakorlatilag az életünk mozgatórugója, bármit is állítsanak a filozófusok! Ezért takarékoskodunk, és ezért helyezzük el a megtakarításainkat különféle befektetési alapokban és más, a pénzt fialtató megoldásokban.

Tovább olvasom
Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

2024.05.03.

Egy befektetésnél az adómentesség növelheti a hozamot. És ez a cél. A hozam maximalizálása. De milyen adómentes befektetési formák vannak? És miért jó ez a befektetőknek? Utánajártunk, és mutatjuk a lehetőségeket.

Tovább olvasom
Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

2023.04.11.

A diákhitel sokak számára lehetővé teszi a felsőoktatási tanulmányok elvégzését, azonban kevesen tudják, hogy a diákhitel állampapírba fektetve lehetőséget kínálhat nyereséges befektetésre is. Az állampapírba fektetett diákhitel ugyanis az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség, ami jövedelmet hozhat a diákok számára. Utánajártunk, hogy miért érdemes a diákhitelt állampapírba fektetni, és miért érdemes még akkor is felvenni diákhitelt, ha nincs rá szükségünk.

Tovább olvasom
Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

2023.09.07.

Forintban vagy euróban takarítsunk meg? Hogyan hat az infláció egy forint alapú befektetésre? Mi a jó döntés? Mit vegyünk figyelembe, mielőtt döntünk? Körbejártuk a kérdést, és összeszedtek a válaszokat.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával