Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen hitelfedezetet várnak el az egyes hiteltípusoknál?

2021.12.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. december 3. 13:08

A pénzintézetek minden esetben valamilyen biztosíték ellenében hiteleznek. A klasszikus ingatlanfedezet mellett biztosíték lehet a rendszeres jövedelem, a másodlagos jövedelmek, adóstárs vagy kezes bevonása, értékpapír, sőt, még zálogtárgy is. Körbejártuk, hogy a bankok milyen hitelfedezetet várnak el az egyes hitelfajtáknál.

Milyen hitelfedezetet várnak el az egyes hiteltípusoknál?

A személyi kölcsön biztosítéka

A legnépszerűbb hitelfajta egyszerűen és gyorsan igényelhető. Nem kell ingatlanfedezetet biztosítanunk a személyi kölcsönhöz, elegendő biztosítéknak a rendszeres jövedelmünk. Ha alkalmazottak vagyunk, a rendszeres jövedelmet munkáltatói igazolással tudjuk igazolni, nyugdíjasként nyugdíjszelvényt vagy NYUFIG igazolást kell bemutatnunk, míg vállalkozóként NAV jövedelemigazolásra lesz szükség.

Ahhoz, hogy a jövedelmünk elegendő biztosíték legyen, szükség lesz a munkaviszony hosszának igazolására is. A pénzintézetek elvárják, hogy egy bizonyos ideje már dolgozzunk, és hogy a próbaidőnk már véget érjen. Alkalmazottként 3-6 hónap munkaviszonyt várnak el, többnyire egy munkahelyen. Vállalkozóként általában elegendő egy lezárt üzleti év.

A lakáshitel biztosítéka

A lakáshitel fő biztosítéka az ingatlanfedezet. Ingatlanfedezet mellett szükség van rendszeres jövedelemre is, ha ugyanis nincs rendszeres jövedelmünk, hiába tudunk fedezetként ingatlant felajánlani, nem fogunk hitelt kapni.

Az ingatlanfedezet bevonásához meghatározott paraméterekkel rendelkező ingatlan szükséges. Többnyire elvárt, hogy az ingatlan a tulajdonunkban legyen, és belterületen álljon. A bankok időnként eltérhetnek ettől az elvárástól. Az ingatlant fel kell értékeltetni a fedezetbe vonás előtt, és a bank terhelési és elidegenítési tilalmat jegyeztethet be rá. Mivel ez a hitel fő fedezete, az nem adhatjuk el, és további hitelt sem vehetünk fel rá a bank hozzájárulása nélkül.

A fedezetként bevont ingatlanra kötelező lakásbiztosítást kötni. A bank ugyanis nem csak azt nem engedi, hogy a fedezetként bevont ingatlant eladjuk, vagy másik hitellel terheljük meg, a megsemmisüléstől is meg kell védenünk az ingatlant. Egy lakástűzben vagy más természeti katasztrófában ugyanis az ingatlan értéke jelentősen, akár nullára is csökkenhet, és így már nem nyújt megfelelő fedezetet a felvett hitelösszegre.

A szabad felhasználású jelzáloghitel biztosítéka

A szabad felhasználású jelzáloghitel biztosítéka megegyezik a már említett lakáshitel biztosítékával. Bár a két hiteltípus között lényeges különbség van a felhasználhatóságában, a biztosíték mindkét terméknél ugyanaz lesz. Nem számít ugyanis, hogy míg a lakáshitelt csak ingatlan vásárlására fordíthatjuk, addig a szabad felhasználású jelzáloghitelt bármire elkölthetjük, ingatlanfedezetet mindegyikhez ugyanolyan módon kell biztosítanunk.

A folyószámlahitel biztosítéka

Folyószámlahitelt a saját bankunk adhat nekünk, hiszen az a számlánkhoz kapcsolódik. A bank elvárja folyószámlahitel esetén, hogy a jövedelmünk a számlánkra érkezzen, és azt is, hogy a munkaviszonyunk már több hónapja fennálljon. Mivel a bank a számlatörténetünkből jól látja, hogy mennyit keresünk, gyakran előfordul, hogy a bank keres meg bennünket folyószámla-hitel ajánlattal.

A hitelkártya biztosítéka

Amikor hitelkártyát igényelünk, egy olyan lehetőséghez jutunk, amikor a bank pénzét költjük el, majd fizetjük vissza, akár kamatmentesen. Ez a hiteltermék nem kapcsolódik a folyószámlánkhoz, ezért ennél a hitelfajtánál is igazolnunk kell rendszeres jövedelmet, és azt is, hogy mennyi ideje áll fenn a munkaviszonyunk. Vállalkozóként hasonló módon igényelhetünk, csak munkáltatói igazolás helyett NAV jövedelemigazolást kell bemutatnunk. nyugdíjasként egyszerűbb az igénylés, biztosítékként elég lesz a nyugdíjszelvényünk vagy a NYIFIG igazolás.

A Lombardhitel biztosítéka

A Lombardhitel egy kevésbé ismert hitelfajta. Ennek az lehet az oka, hogy átlagemberek nem élnek ezzel a lehetőséggel. Lombardhitelnél ugyanis lekötött bankbetét vagy értékpapír a fedezet. Erre nyújtja a hitelt a pénzintézet. Az értékpapír lehet állampapír, részvény vagy kötvény is. Lombard hitelt akkor veszünk fel, ha nem akarjuk eladni a meglévő értékpapírjainkat, de pénzre van szükségünk.

A Lombardhitel egy speciális ága, amikor nem értékpapírra, hanem zálogtárgyra adnak hitelt. Ez lehet nagy értékű ékszer vagy festmény. Az, hogy milyen zálogtárgyat fogad el a bank, az attól függ, hogy a felajánlott tárgy mennyire piacképes, hiszen nemfizetés esetén a bank a tárgyat értékesítheti. Ez a tárgy gyakorlatilag bármi lehet, előfordult már, hogy egy olasz bank parmezán sajtra adott nagyobb összegű Lombardhitelt. Persze nem ez a jellemző, többnyire festményeket, ékszereket és bútorokat fogadnak el zálogtárgyként a pénzintézetek.

Az értékpapír fedezetű Lombardhitelnél a hitelt felvevőnek számítania kell arra, hogy a bank pótfedezetet kér abban az esetben, ha a fedezetként felajánlott értékpapír értéke a hitelösszeg alá süllyed. A részvények ára lefele is mozoghat, és ha ez már nem éri el a felvett hitelösszeget, a hitelt vissza kell fizetni, vagy újabb fedezetet kell felajánlani.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miért érdemes odafigyelni a kamatperiódusra hitelfelvétel során?

Miért érdemes odafigyelni a kamatperiódusra hitelfelvétel során?

2021.05.24.

A kamatperiódus sokak számára cseng ismerősen, ennél mélyebben azonban nem ássák magukat a témába, pedig érdemes. Az alábbiakban minden részletre kitérünk!

Tovább olvasom
Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

2021.12.23.

2022. január elsejétől módosítják az adósságfék-szabályokat, ami bizonyos esetekben érinti többek között a hitelbírálatokat és hitelfelvételhez szükséges önerő mértékét is. A nettó havi jövedelemből számolt korlátok viszont nem változnak.

Tovább olvasom
Újabb adósságfék-szabály kerülhet bevezetésre

Újabb adósságfék-szabály kerülhet bevezetésre

2022.12.12.

Újabb adósságfék-szabály látott napvilágot; egyelőre csak javaslat, ám valószínű, hogy hamarosan megszületik a határozat is.

Tovább olvasom
Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

2022.10.21.

A legnépszerűbb lakáshitelekké mostanra a fix kamatozásúak lettek, bár még mindig nem múlt el a változó kamatozás ideje sem.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával