Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

2021.12.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 1. 15:39

A felvett lakáshitelek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. A KSH jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es esztendő első felében a lakossági hitelek közel fele lakáscélú volt.

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

Öt tized százalék a GDP arányos növekedés

Majdnem elérte a 48 százalékot a lakáscélú hitelek aránya a lakossági hiteleken belül 2021 első félévében – tudatta Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amelynek jelentéséből az is kiderül, hogy a felvett lakáshitelek GDP-hez viszonyított aránya 8,9 százalékra nőtt a 2020 év végén mért 8,4 százalékról.

A törlesztési moratórium hatásai

A 2021-es esztendő első félévének végén a hazai lakáshitel-állomány mintegy 4259 milliárd forintot tett ki, ez több, mint hat százalékkal, 254 milliárd forinttal magasabb, mint a múlt év végén. Az érték 2010-ban volt a legmagasabb, egyelőre attól a szinttől még elmarad a mostani, amelynek alakulásában szerepe van a törlesztési moratóriumnak. A koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák enyhítésére bevezetett törlesztési moratórium miatt a törlesztőrészletek fizetését el lehetett napolni, és bizonyos hitelek lezárása későbbre halasztódott. A törlesztési moratóriumot ez év közepéig a lakáshitelek 29 százalékánál vették igénybe az ügyfelek. Ezen kölcsönök összege 1290 milliárd forint volt, a lakáshitelek mintegy 30 százalékát jelentette. Az idei első fél évben növekedett a törlesztőrészleteket újra fizetők száma, mert a törlesztési moratórium lehetőségei szűkültek. A moratóriummal érintett kölcsönök száma 32 százalékkal csökkent 2020 év végéhez képest.

Rekordszámú új lakáshitel

Az év első felében rekordszámú új lakáshitelt kötöttek meg, a felvett lakáshitelek száma mintegy 52 ezer volt, értékük meghaladta a 600 milliárd forintot. A 2020-as év első felében 24 százalékkal kevesebb volt az engedélyezett kölcsönök száma, az összérték pedig 38 százalékkal növekedett idénre. A piacon sok az államilag támogatott, felvett lakáshitel, ezek 12 százalékos növekedést könyvelhettek el a 2020-as adattal összehasonlítva, a nem támogatott hitelek állománya pedig 13 százalékkal nőtt.

A CSOK támogatások számainak alakulása

A 2016 óta életben lévő Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) támogatások száma majdnem 170 ezer volt, ezek összege 412 milliárd forintot tett ki. Új ingatlan építésére és vásárlására együtt 58 ezer CSOK-támogatást folyósítottak, ami az esetek mintegy 34 százalékát tette ki. A kiutalt CSOK támogatások teljes összegének mintegy 53 százalékát költötték új lakások megszerzésére. A 2016 és 2020 között kötött közel 800 ezer lakásügyletből átlagosan minden ötödiknél igénybe vették a CSOK-ot.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ismét itt az OTP Lakástakarék - Fedezd fel az új konstrukciókat!

Ismét itt az OTP Lakástakarék - Fedezd fel az új konstrukciókat!

2023.04.06.

Az OTP Lakástakarék egy új konstrukcióval várja régi és új ügyfeleit. Akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak azok, akik ezt a megtakarítási formát választják. Egy régi termék új köntösben. Az OTP Lakástakaréknál.

Tovább olvasom
Díjrobbanás a lakásbiztosításoknál: mit tehetünk az emelkedés ellen?

Díjrobbanás a lakásbiztosításoknál: mit tehetünk az emelkedés ellen?

2023.10.11.

A lakásbiztosítások ára elfogadható szinten volt. Az elmúlt évben azonban kellemetlen meglepetés ért nem egy biztosítottat. Nem várt, és jelentős mértékű díjemelkedést kellett tapasztalniuk. Utánajártunk az okoknak, és megmutatjuk, hogy mit tehetünk az emelkedés ellen.

Tovább olvasom
Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

2021.03.26.

Azt, hogy közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez fordulsz-e, amikor ingatlant vásárolsz, Te döntöd el – az alábbiakból megtudhatod, mi alapján érdemes választanod!

Tovább olvasom
Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

2024.02.21.

Bár a lakásbiztosítás nem a háztartások legnagyobb kiadása, nagyon nem mindegy, hogy melyik biztosítónál kötjük meg a szerződést. Idén ráadásul az új szabályok szerint márciusban is felmondható a lakásbiztosítás. Szakértőink röviden és közérthetően írnak a lakásbiztosításról, és bemutatják az új szabályokat is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával