Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

2021.12.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 1. 15:39

A felvett lakáshitelek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. A KSH jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es esztendő első felében a lakossági hitelek közel fele lakáscélú volt.

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

Öt tized százalék a GDP arányos növekedés

Majdnem elérte a 48 százalékot a lakáscélú hitelek aránya a lakossági hiteleken belül 2021 első félévében – tudatta Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amelynek jelentéséből az is kiderül, hogy a felvett lakáshitelek GDP-hez viszonyított aránya 8,9 százalékra nőtt a 2020 év végén mért 8,4 százalékról.

A törlesztési moratórium hatásai

A 2021-es esztendő első félévének végén a hazai lakáshitel-állomány mintegy 4259 milliárd forintot tett ki, ez több, mint hat százalékkal, 254 milliárd forinttal magasabb, mint a múlt év végén. Az érték 2010-ban volt a legmagasabb, egyelőre attól a szinttől még elmarad a mostani, amelynek alakulásában szerepe van a törlesztési moratóriumnak. A koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák enyhítésére bevezetett törlesztési moratórium miatt a törlesztőrészletek fizetését el lehetett napolni, és bizonyos hitelek lezárása későbbre halasztódott. A törlesztési moratóriumot ez év közepéig a lakáshitelek 29 százalékánál vették igénybe az ügyfelek. Ezen kölcsönök összege 1290 milliárd forint volt, a lakáshitelek mintegy 30 százalékát jelentette. Az idei első fél évben növekedett a törlesztőrészleteket újra fizetők száma, mert a törlesztési moratórium lehetőségei szűkültek. A moratóriummal érintett kölcsönök száma 32 százalékkal csökkent 2020 év végéhez képest.

Rekordszámú új lakáshitel

Az év első felében rekordszámú új lakáshitelt kötöttek meg, a felvett lakáshitelek száma mintegy 52 ezer volt, értékük meghaladta a 600 milliárd forintot. A 2020-as év első felében 24 százalékkal kevesebb volt az engedélyezett kölcsönök száma, az összérték pedig 38 százalékkal növekedett idénre. A piacon sok az államilag támogatott, felvett lakáshitel, ezek 12 százalékos növekedést könyvelhettek el a 2020-as adattal összehasonlítva, a nem támogatott hitelek állománya pedig 13 százalékkal nőtt.

A CSOK támogatások számainak alakulása

A 2016 óta életben lévő Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) támogatások száma majdnem 170 ezer volt, ezek összege 412 milliárd forintot tett ki. Új ingatlan építésére és vásárlására együtt 58 ezer CSOK-támogatást folyósítottak, ami az esetek mintegy 34 százalékát tette ki. A kiutalt CSOK támogatások teljes összegének mintegy 53 százalékát költötték új lakások megszerzésére. A 2016 és 2020 között kötött közel 800 ezer lakásügyletből átlagosan minden ötödiknél igénybe vették a CSOK-ot.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A leggyakoribb buktatók: ezeket a hibákat kerüld el, ha lakáshitelt veszel fel!

A leggyakoribb buktatók: ezeket a hibákat kerüld el, ha lakáshitelt veszel fel!

2023.11.28.

A lakáshitel igénylés előrelátást igényel. Az Expresszkölcsön szakértői szerint vannak tipikus hibák, amiket jobb elkerülni. Egy-egy hiba nem csak kellemetlen lehet, de akár súlyos anyagi hátrány is érheti az igénylőt. A megfelelő felkészülés azonban segíthet abban, hogy a folyamat zökkenőmentesen menjen végig. Segítünk néhány tippel.

Tovább olvasom
Már igényelhető a kedvező kamatozású zöld hitel

Már igényelhető a kedvező kamatozású zöld hitel

2021.10.27.

A Magyar Nemzeti Bank a hazai klímacélok mielőbbi elérése érdekében elindította a Zöld Otthon programot. A kivételesen alacsony kamattal és magas hitelösszeggel igényelhető hitel várhatóan rendkívül népszerű lesz. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Ismét itt az OTP Lakástakarék - Fedezd fel az új konstrukciókat!

Ismét itt az OTP Lakástakarék - Fedezd fel az új konstrukciókat!

2023.04.06.

Az OTP Lakástakarék egy új konstrukcióval várja régi és új ügyfeleit. Akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak azok, akik ezt a megtakarítási formát választják. Egy régi termék új köntösben. Az OTP Lakástakaréknál.

Tovább olvasom
Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

2024.01.05.

A CSOK Plusz 2024-től segíti a családokat új ingatlanhoz jutni. Új ingatlan esetén azonban nem csak vásárlásra kell gondolni. Építkezhetünk is. Utánajártunk, hogy miért érdemes CSOK Plusz segítségével építkezni, és megmutatjuk a legfontosabb részleteket is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával