Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Autóátírás – mi történik, ha kicsúszunk a határidőből?

2021.12.16.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 16. 13:46

Az autó átíratása az adásvételi szerződés megkötése után kötelező. Nem maradhat a régi tulajdonos nevén az autó. Mint minden hivatali ügyintézésnek, ennek is szigorú határideje van. Ha ezt nem tartjuk be, büntetésre számíthatunk. Megnéztük, mi történik, ha kicsúszunk a határidőből.

Autóátírás – mi történik, ha kicsúszunk a határidőből?

Mennyi időnk van az autó átírására?

Az autó adásvételi szerződésének megkötésétől 15 nap áll rendelkezésünkre, hogy az autót átírassuk. A tizenöt nap naptári napot jelent, nem munkanapot. A 15 napba beleszámít a hétvége és a piros betűs ünnepek is. Fontos, hogy erre figyeljünk, ha nem akarunk kicsúszni a határidőből. Ez a bő két hét elegendő kell, hogy legyen arra, hogy felkeressük a hivatalt, és elintézzük az átírással járó papírmunkát.

Ha nem szeretnénk mi foglalkozni az átíratással, megbízhatunk egy erre szakosodott céget, aki elintézi helyettünk a teendőket. Nem túl nagy összegért sorba állnak helyettünk, és mivel jól ismerik a folyamatokat és a hatóságokat, gyorsan és gördülékenyen bonyolíthatják le az autónk átírását. Ez egy kényelmes megoldás, és a határidő betartását is szavatolja.

Büntetésre számíthatunk, ha nem tartjuk be a határidőt

Ha valamilyen okból elmulasztjuk a határidőt, pénzbüntetésre számíthatunk. Ez néhány tízezer forint lehet, és felszólíthatnak bennünket, hogy tartsuk be a törvényi előírásokat, és írassuk át az autót. Amikor egy ilyen levelet kézhez kapunk, az bizony azt jelenti, hogy nem tartottuk be a 15 napos átírási határidőt.

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki ismer valakit, aki kellemetlen helyzetbe került amiatt, hogy az autója nem lett átíratva. Gyorshajtásnál például mindig a tulajdonost büntetik meg, így ha nincs átíratva az autónk, mi kaphatunk egy csekket egy olyan szabálysértés miatt, amihez semmi közünk. Baleset esetén is ez lesz a helyzet, ha rendezetlenek az autó papírjai. Bűncselekményre pedig már ne is gondoljunk. Ki akarna magyarázkodni a rendőrségen, hogy már rég eladta az autóját? A pénzbüntetés mellett tehát más kellemetlenség is érhet bennünket, ha nincs az autó átírva az új tulajdonos nevére.

Az autót akár ki is vonhatják a forgalomból

A pénzbüntetés nem a legnagyobb probléma, ami a határidő elmulasztásából adódhat. Az autót ugyanis akár ki is vonhatják a forgalomból. A forgalomból való kivonás ideje összefügg a késedelem hosszával. A jelenlegi szabályok szerint 30 napot meghaladó késedelem esetén 2 hónapra, 31-90 nap között 4 hónapra, 91-180 nap között 6 hónapra, 180 napot meghaladó késedelem esetén pedig 12 hónapra vonhatják ki az autónak a forgalomból.

Önhibán kívüli késedelem – nem lesz büntetés?

A büntetés kiszabásának elkerülésére kérelmet nyújthatunk be az illetékes hivatalhoz. A kérelemben leírhatjuk a késedelem okát, és kérhetjük, hogy mérsékeljék, vagy teljesen engedjék el a kiszabott büntetést. A kérelemben azonban nem érdemes sem külföldi utazásra, sem halaszthatatlan családi ügyre hivatkozni. A kérelem pozitív elbírálásának az esélye ugyanis csak akkor lesz meg, ha önhibán kívüli késedelemre hivatkozunk.

Az önhibán kívüli késedelmet mindenképpen igazolnunk kell, egy egyszerű magyarázat kevés lehet ahhoz, hogy elkerüljük a büntetést. Egy kórházi kezelés zárójelentése komolyan nyom a latba, míg egy a szomszédunkkal vagy barátunkkal íratott igazolást nagy valószínűséggel el fognak utasítani. A legjobb persze az, ha ahatáridőig átíratjuk az autót, így nem kell kérelmet írnunk azért, hogy ne kelljen büntetést fizetnünk, vagy ne vonják ki az autónkat egy időre a forgalomból.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt  autót?

Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt autót?

2020.12.10.

Hitelre vennél használt autót, és szeretnéd elkerülni a buktatókat? Ezt a cikket Neked írtuk! Amikor hitelre veszel használt autót, igencsak megfontoltnak kell lenned, méghozzá két szempontból is: a hitelt is gondosan kell megválasztanod, illetve az autóra is nagy figyelmet kell fordítanod, hiszen se szeri, se száma azoknak a cikkeknek az interneten, amik a használt autók vásárlása […]

Tovább olvasom
Személyi kölcsön autóvásárlásra, jó ötlet e?

Személyi kölcsön autóvásárlásra, jó ötlet e?

2017.10.16.

Most készülsz életed első autójának megvásárlására, netalán lecserélnéd a régit? Ha nem teheted meg, hogy a teljes vételárat készpénzben fizesd ki, és a bankszámládon sincsen tartalék, jó ötlet lehet a személyi kölcsön. 

Tovább olvasom
Autóvásárlás hitelből: feltételek és tudnivalók egy helyen

Autóvásárlás hitelből: feltételek és tudnivalók egy helyen

2023.06.22.

Egy autó megvásárlás többnyire családi döntés eredménye. Ahogy az is, hogy autóhitelt igényeljenek-e a vásárláshoz. Segítünk a döntésben. Összehasonlítottuk az autóhitel és a lízingelés lehetőségét. Mutatjuk, hogy mire jutottunk.

Tovább olvasom
Elektromos autó vásárlása: mutatjuk, miből finanszírozhatod

Elektromos autó vásárlása: mutatjuk, miből finanszírozhatod

2022.01.19.

Az elektromos autó vásárlását többféle forrásból is meg lehet finanszírozni, ám sajnos nem mindenkinek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával