Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Autóátírás – mi történik, ha kicsúszunk a határidőből?

2021.12.16.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 16. 13:46

Az autó átíratása az adásvételi szerződés megkötése után kötelező. Nem maradhat a régi tulajdonos nevén az autó. Mint minden hivatali ügyintézésnek, ennek is szigorú határideje van. Ha ezt nem tartjuk be, büntetésre számíthatunk. Megnéztük, mi történik, ha kicsúszunk a határidőből.

Autóátírás – mi történik, ha kicsúszunk a határidőből?

Mennyi időnk van az autó átírására?

Az autó adásvételi szerződésének megkötésétől 15 nap áll rendelkezésünkre, hogy az autót átírassuk. A tizenöt nap naptári napot jelent, nem munkanapot. A 15 napba beleszámít a hétvége és a piros betűs ünnepek is. Fontos, hogy erre figyeljünk, ha nem akarunk kicsúszni a határidőből. Ez a bő két hét elegendő kell, hogy legyen arra, hogy felkeressük a hivatalt, és elintézzük az átírással járó papírmunkát.

Ha nem szeretnénk mi foglalkozni az átíratással, megbízhatunk egy erre szakosodott céget, aki elintézi helyettünk a teendőket. Nem túl nagy összegért sorba állnak helyettünk, és mivel jól ismerik a folyamatokat és a hatóságokat, gyorsan és gördülékenyen bonyolíthatják le az autónk átírását. Ez egy kényelmes megoldás, és a határidő betartását is szavatolja.

Büntetésre számíthatunk, ha nem tartjuk be a határidőt

Ha valamilyen okból elmulasztjuk a határidőt, pénzbüntetésre számíthatunk. Ez néhány tízezer forint lehet, és felszólíthatnak bennünket, hogy tartsuk be a törvényi előírásokat, és írassuk át az autót. Amikor egy ilyen levelet kézhez kapunk, az bizony azt jelenti, hogy nem tartottuk be a 15 napos átírási határidőt.

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki ismer valakit, aki kellemetlen helyzetbe került amiatt, hogy az autója nem lett átíratva. Gyorshajtásnál például mindig a tulajdonost büntetik meg, így ha nincs átíratva az autónk, mi kaphatunk egy csekket egy olyan szabálysértés miatt, amihez semmi közünk. Baleset esetén is ez lesz a helyzet, ha rendezetlenek az autó papírjai. Bűncselekményre pedig már ne is gondoljunk. Ki akarna magyarázkodni a rendőrségen, hogy már rég eladta az autóját? A pénzbüntetés mellett tehát más kellemetlenség is érhet bennünket, ha nincs az autó átírva az új tulajdonos nevére.

Az autót akár ki is vonhatják a forgalomból

A pénzbüntetés nem a legnagyobb probléma, ami a határidő elmulasztásából adódhat. Az autót ugyanis akár ki is vonhatják a forgalomból. A forgalomból való kivonás ideje összefügg a késedelem hosszával. A jelenlegi szabályok szerint 30 napot meghaladó késedelem esetén 2 hónapra, 31-90 nap között 4 hónapra, 91-180 nap között 6 hónapra, 180 napot meghaladó késedelem esetén pedig 12 hónapra vonhatják ki az autónak a forgalomból.

Önhibán kívüli késedelem – nem lesz büntetés?

A büntetés kiszabásának elkerülésére kérelmet nyújthatunk be az illetékes hivatalhoz. A kérelemben leírhatjuk a késedelem okát, és kérhetjük, hogy mérsékeljék, vagy teljesen engedjék el a kiszabott büntetést. A kérelemben azonban nem érdemes sem külföldi utazásra, sem halaszthatatlan családi ügyre hivatkozni. A kérelem pozitív elbírálásának az esélye ugyanis csak akkor lesz meg, ha önhibán kívüli késedelemre hivatkozunk.

Az önhibán kívüli késedelmet mindenképpen igazolnunk kell, egy egyszerű magyarázat kevés lehet ahhoz, hogy elkerüljük a büntetést. Egy kórházi kezelés zárójelentése komolyan nyom a latba, míg egy a szomszédunkkal vagy barátunkkal íratott igazolást nagy valószínűséggel el fognak utasítani. A legjobb persze az, ha ahatáridőig átíratjuk az autót, így nem kell kérelmet írnunk azért, hogy ne kelljen büntetést fizetnünk, vagy ne vonják ki az autónkat egy időre a forgalomból.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5+1 tipp autóvásárláshoz

5+1 tipp autóvásárláshoz

2021.04.03.

Tippjeinket autóvásárláshoz, de tulajdonképpen bármilyen nagyobb összeg elköltéséhez érdemes figyelembe venned.

Tovább olvasom
Autót részletre, bank nélkül?

Autót részletre, bank nélkül?

2019.03.26.

Autót részletre, de bank nélkül? Nos, ha nem is abban a formában, ahogy elsőre gondolnád, de lehetséges! Mi úgy értettük, hogy nem kell emiatt bankba menned, hiszen van más megoldás is, hogy pénzhez juss, és megvásárolhasd azt az autót, amelyikre szükséged van!

Tovább olvasom
Elektromos autó vásárlása: mutatjuk, miből finanszírozhatod

Elektromos autó vásárlása: mutatjuk, miből finanszírozhatod

2022.01.19.

Az elektromos autó vásárlását többféle forrásból is meg lehet finanszírozni, ám sajnos nem mindenkinek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Autóhitel feltételei – részletezzük!

Autóhitel feltételei – részletezzük!

2019.03.09.

Ha autóvásárlás a célod, de nem áll a rendelkezésedre elegendő összeg, akkor az egyetlen lehetőséged a hitelfelvétel. Az autóhitelek viszonylag könnyen hozzáférhetőek, és mivel fedezethez kötöttek, a kamatozásuk is viszonylag alacsony. Az autóhitel feltételei sokban hasonlít az ingatlanfedezetű hitelek kondícióihoz, de természetesen akadnak különbségek. Lássuk ezeket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával