Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 22. 14:39

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Népszerűek az otthonteremtési támogatások

A magyar állam egy sor támogatással igyekszik ösztönözni a családalapítást, a gyermekvállalást és sokan is élnek ezekkel a támogatásokkal. A kedvezmények egy része úgy is (vagy kizárólag úgy) igényelhető, hogy jövőbeli gyermekvállalásról van szó. Ez fontos feltétel, s ha valamilyen okból nem sikerül teljesíteni, vissza kell fizetni az igénybe vett összeget, méghozzá kamatostól. Jelenleg nagyon népszerűek, pörögnek a különböző otthonteremtési támogatások, kedvezményes hitelek, na de mit hoz a jövő? Mi lesz, ha nem születik gyermek a vállalások ellenére?

Komolyabb problémákat is okozhat?

Ha nem születik gyermek, pedig azt vállaltuk, akkor a legtöbb esetben komoly anyagi retorzióval kell szembenézzük. Ha halmozzuk ezeket a támogatásokat, ez még hatványozottabban igaz. Kérdés, hányan lesznek olyanok, akiknél érvényesíteni kell majd a visszafizetés és a büntetőkamat intézményét. S ha ez a szám magas, vajon az szélesebb körű hitelezési-, lakáspiaci, gazdasági problémákat is okozhat az országban?

Több 10 millió forint támogatáshoz lehet jutni

Ha egy családalapítás előtt álló házaspár igénybe vesz minden állami támogatást, méghozzá új építésű ingatlanra, három gyermekre, akkor több 10 millió forinthoz juthat. A CSOK támogatás 10 millió forint, a kedvezményes CSOK hitel 15 millió forint, a babaváró hitel 10 millió forint maximálisan. Ez összesen 35 millió forint, és még akadnak mellé egyéb kedvezmények is.

Mennyit kell visszafizetni?

A különböző támogatásoknál eltérő a mértéke annak, hogy mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek. A maximális, 10 millió forintos CSOK támogatás esetében 10 év a gyermekvállalás határideje. Ha erre a határidőre nem születik egy gyermek sem a vállalt háromból, akkor jelenleg nagyjából úgy számolhatunk, hogy a támogatás több, mint másfélszeresét, kb 16 millió forintot kell visszafizetnünk. Kevesebbet kell visszafizetni, ha egy, vagy két gyermek megszületett a határidőn belül.

A CSOK hitel feltételeinek nem teljesítése még komolyabb anyagi áldozattal jár. A maximális 15 millió forintos hitellel, és 20 éves futamidővel számolva közel 25 millió forintot kell visszafizetni, ha nem születik gyermek a szerződéskötésben meghatározottaknak megfelelően.

A babaváró hitel kamatmentessége csak akkor él, ha öt éven belül gyermek születik. Ha nem, akkor a maximális 10 milliós hitel közel dupláját, majdnem 18 millió forintot kell visszafizetni 20 év alatt.

Vannak, akik kigazdálkodják

Abban egyetérthetünk, hogy komoly teher hárulhat azokra, akik több támogatást is igényeltek, de nem tudják teljesíteni a feltételeket. Ha nem születik gyermek, megemelkedett költségekkel, egyszeri nagyobb összegű kiadással, piaci kamatozással, büntetőkamattal is számolni kell. A terheket lehet mérsékelni, például számít az, ha egészségügyi okokból nem tudunk gyermeket vállalni, vagy ha a pár egyik tagja elhunyt. Sokan vannak olyanok, akik magasabb keresettel rendelkeznek és a kiadások emelkedését ki tudják gazdálkodni, másokat viszont akár az anyagi csőd szélére is sodorhatnak a negatív fogatókönyvek. Összességében a szakemberek nem számítanak arra, hogy a határidők lejártával szélesebb körű piaci, gazdasági, társadalmai problémákat okozna a családtámogatások kényszerű visszafizetése.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Babaváró hitel könnyítés – nézzük a részleteket!

Babaváró hitel könnyítés – nézzük a részleteket!

2020.05.11.

A koronavírus járvány teljesen felforgatta az életünket, és ez szinte mindenre igaz. Ami korábban természetes volt, az most vagy lehetetlen, vagy megváltozott. A hitelfelvétel is máshogy alakul az utóbbi időben, hiszen korábban jellemzőbb volt a bankfióki hiteligénylés. Míg most az online mód van túlsúlyban. A babaváró hitel könnyítésekkel vehető igénybe úgyszintén, vagyis a korábbi procedúrát felváltotta egy nagyrészt online, illetve otthonról intézhető változat, és más egyszerűsítések, illetve feltételváltozások is napvilágot láttak.

Tovább olvasom
Babaváró hitel elutasításra kerül? Akkor is van megoldás!

Babaváró hitel elutasításra kerül? Akkor is van megoldás!

2019.10.22.

A babaváró hitel az utóbbi néhány hónapban a középpontba került, és alaposan felforgatta a magyar hitelpiacot, hiszen aki csak teheti, megpróbálja felvenni. Nem is csoda, hiszen fantasztikus konstrukció már hitelként is. De ha még azt is hozzátesszük, hogy bizonyos feltételek teljesítése mellett támogatássá is alakulhat, akkor gyakorlatilag kihagyhatatlan. Sajnos csak egy bizonyos csoport igényelheti, és a feltételek is meglehetősen nehezek. Így előfordul, hogy a babaváró hitel elutasításra kerül. Mit lehet ilyenkor tenni? A megoldás a személyi kölcsön!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: minden, amit a TB jogviszony kapcsán tudnod kell

Babaváró hitel: minden, amit a TB jogviszony kapcsán tudnod kell

2022.03.09.

A TB jogviszony megléte, illetve annak mértéke alapvető követelmény a babaváró hitel igénylésekor – lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom
A várandós kismamák haladékot kaptak!

A várandós kismamák haladékot kaptak!

2019.07.23.

Jó híreink vannak! Korábban volt egy kis bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy vajon azok a várandós kismamák jogosultak lesznek-e a kamat- és gyermekvállalási támogatásra, vagy sem. Viszont akiknek július elején születik meg a gyermekük, de ezt sikerült tisztázni. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom