Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 22. 14:39

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Népszerűek az otthonteremtési támogatások

A magyar állam egy sor támogatással igyekszik ösztönözni a családalapítást, a gyermekvállalást és sokan is élnek ezekkel a támogatásokkal. A kedvezmények egy része úgy is (vagy kizárólag úgy) igényelhető, hogy jövőbeli gyermekvállalásról van szó. Ez fontos feltétel, s ha valamilyen okból nem sikerül teljesíteni, vissza kell fizetni az igénybe vett összeget, méghozzá kamatostól. Jelenleg nagyon népszerűek, pörögnek a különböző otthonteremtési támogatások, kedvezményes hitelek, na de mit hoz a jövő? Mi lesz, ha nem születik gyermek a vállalások ellenére?

Komolyabb problémákat is okozhat?

Ha nem születik gyermek, pedig azt vállaltuk, akkor a legtöbb esetben komoly anyagi retorzióval kell szembenézzük. Ha halmozzuk ezeket a támogatásokat, ez még hatványozottabban igaz. Kérdés, hányan lesznek olyanok, akiknél érvényesíteni kell majd a visszafizetés és a büntetőkamat intézményét. S ha ez a szám magas, vajon az szélesebb körű hitelezési-, lakáspiaci, gazdasági problémákat is okozhat az országban?

Több 10 millió forint támogatáshoz lehet jutni

Ha egy családalapítás előtt álló házaspár igénybe vesz minden állami támogatást, méghozzá új építésű ingatlanra, három gyermekre, akkor több 10 millió forinthoz juthat. A CSOK támogatás 10 millió forint, a kedvezményes CSOK hitel 15 millió forint, a babaváró hitel 10 millió forint maximálisan. Ez összesen 35 millió forint, és még akadnak mellé egyéb kedvezmények is.

Mennyit kell visszafizetni?

A különböző támogatásoknál eltérő a mértéke annak, hogy mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek. A maximális, 10 millió forintos CSOK támogatás esetében 10 év a gyermekvállalás határideje. Ha erre a határidőre nem születik egy gyermek sem a vállalt háromból, akkor jelenleg nagyjából úgy számolhatunk, hogy a támogatás több, mint másfélszeresét, kb 16 millió forintot kell visszafizetnünk. Kevesebbet kell visszafizetni, ha egy, vagy két gyermek megszületett a határidőn belül.

A CSOK hitel feltételeinek nem teljesítése még komolyabb anyagi áldozattal jár. A maximális 15 millió forintos hitellel, és 20 éves futamidővel számolva közel 25 millió forintot kell visszafizetni, ha nem születik gyermek a szerződéskötésben meghatározottaknak megfelelően.

A babaváró hitel kamatmentessége csak akkor él, ha öt éven belül gyermek születik. Ha nem, akkor a maximális 10 milliós hitel közel dupláját, majdnem 18 millió forintot kell visszafizetni 20 év alatt.

Vannak, akik kigazdálkodják

Abban egyetérthetünk, hogy komoly teher hárulhat azokra, akik több támogatást is igényeltek, de nem tudják teljesíteni a feltételeket. Ha nem születik gyermek, megemelkedett költségekkel, egyszeri nagyobb összegű kiadással, piaci kamatozással, büntetőkamattal is számolni kell. A terheket lehet mérsékelni, például számít az, ha egészségügyi okokból nem tudunk gyermeket vállalni, vagy ha a pár egyik tagja elhunyt. Sokan vannak olyanok, akik magasabb keresettel rendelkeznek és a kiadások emelkedését ki tudják gazdálkodni, másokat viszont akár az anyagi csőd szélére is sodorhatnak a negatív fogatókönyvek. Összességében a szakemberek nem számítanak arra, hogy a határidők lejártával szélesebb körű piaci, gazdasági, társadalmai problémákat okozna a családtámogatások kényszerű visszafizetése.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

2019.07.16.

Lakásvásárlásra készülsz, de nem áll a rendelkezésedre sem önerő, sem fedezetként felajánlható ingatlan? Családot alapítasz a pároddal, és szeretnétek közös otthonba költözni? Esetleg már úton is van a gyermeketek? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, akkor a babaváró hitel megoldás lesz a számotokra. Mert egy szabadon felhasználható személyi kölcsönről van szó, amit bármire elkölthetsz. Ebből Te is levonhatod a következtetést, hogy a babaváró hitelt önerőként is felhasználhatod a leendő lakáshiteled igényléséhez!

Tovább olvasom
Babaváró hitel könnyítés – nézzük a részleteket!

Babaváró hitel könnyítés – nézzük a részleteket!

2020.05.11.

A koronavírus járvány teljesen felforgatta az életünket, és ez szinte mindenre igaz. Ami korábban természetes volt, az most vagy lehetetlen, vagy megváltozott. A hitelfelvétel is máshogy alakul az utóbbi időben, hiszen korábban jellemzőbb volt a bankfióki hiteligénylés. Míg most az online mód van túlsúlyban. A babaváró hitel könnyítésekkel vehető igénybe úgyszintén, vagyis a korábbi procedúrát felváltotta egy nagyrészt online, illetve otthonról intézhető változat, és más egyszerűsítések, illetve feltételváltozások is napvilágot láttak.

Tovább olvasom
A férj életkora is számít a Babaváró hitel felvételekor

A férj életkora is számít a Babaváró hitel felvételekor

2022.01.28.

A babaváró hitel méltán népszerű termék, hiszen szabadon felhasználható kölcsönről van szó, amelyhez viszonylag egyszerű hozzájutni. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek feltételek, az egyik legfontosabb a feleség maximális életkora. Sokan nem tudják, hogy a hitelfelvételnél a férfi életkora is mérvadó lehet.

Tovább olvasom
A babaváró hitelnél és a törlesztési moratórium kapcsolatának problémája

A babaváró hitelnél és a törlesztési moratórium kapcsolatának problémája

2020.04.24.

A koronavírus-járvány az élet minden területén bizonytalanságokat okoz, és nem csak az egészségügyet, vagy a mindennapi életünket, de a pénzügyeinket is érinti. A babaváró hitelnél is akad némi bizonytalanság, hogy milyen hatással lesz rá a törlesztési moratórium – alábbi cikkünkben ezeket igyekszünk eloszlatni.

Tovább olvasom