Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

2021.11.19.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 19. 12:05

A CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylők számára érhető el. Három százalékos kamatával jóval kedvezőbb számunkra a piaci jelzáloghiteleknél. A CSOK hitel kamatmentes is lehet, ha az MNB zöld hitelével együtt igényeljük. Megnéztük, mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel.

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon program

Október 4-én elindult az MNB zöld hitele. Ez a végig fix 2,5 százalékos kamatozású hitel új lakásra érhető el, csak magánszemélyek igényelhetik, és a megvásárolni kívánt ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a BB szintet. 70 millió forintot is igényelhetünk, akár 25 évre.

A Zöld Otthon Program célja, hogy segítse a hazai klímacélok elérését. Jövő évben életbe lép egy változás, miszerint minden új ingatlannak el kell érnie a BB energetikai besorolást, egyébként nem fog használatbavételi engedélyt kapni. Aki zöld hitelt igényel, az már most teljesíti ezt az elvárást.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programját nagy várakozás előzte meg. A rendkívül kedvező kamatozás és a magas hitelösszeg is vonzóvá teszi a zöld hitelt. Ráadásul a zöld hitel igényléséhez nem kell házasnak lennünk, és gyermeket sem kell vállalnunk. A kormány Otthonteremtési programjában igényelhető hitelek közül ez az egyetlen, ami lehetővé teszi egy kedvezményes hitel igénylését anélkül, hogy gyermekünk lenne vagy gyermeket vállalnánk.

A szuperolcsó zöld hitel

A zöld hitel kamata kedvezőbb, mint a piaci jelzáloghiteleké. Az, hogy széles körben érhető el, azt valószínűsíti, hogy az új lakások vásárlásához nagy számban fogják igénybe venni a vásárlók. A 2,5 százalékos fix kamatozás jelentős megtakarítást hozhat egy hosszú futamidő és egy magasabb hitelösszeg esetén. A 70 millió forintos hitelösszeg is jóval magasabb, mint ami a támogatott konstrukciókkal elérhető. A szakértők szerint, aki teheti, zöld hitellel vásárol majd új ingatlant, hiszen a teljes visszafizetendő összeg jóval alacsonyabb lesz annál, mintha piaci hitellel finanszíroznánk meg ugyanazt az ingatlanvásárlást.

Hogy lesz kamatmentes a CSOK hitel?

A CSOK hitelt azok igényelhetik, akik jogosultak a CSOK támogatásra. A CSOK hitel kamata fix 3 százalék, ami komoly segítség egy ingatlan megvásárlásakor. A CSOK hitel kamatát az állam támogatja, így juthatunk hozzá ehhez a kedvező kamatozású hitelhez.

A zöld hitel indulásakor a kormány azonnal bejelentette, hogy amennyiben a CSOK hitel mellett az MNB zöld hitelét is igénybe vesszük, abban az esetben a CSOK hitel kamata nulla százalék lesz, vagyis a hitel kamatmentessé válik. Nem kell tehát mást tennünk, ha kamatmentes CSOK hitelt szeretnénk, csupán annyit, hogy az ingatlan megvásárlásához a zöld hitelt is felhasználjuk.

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

Egy kamatmentes hitel felvétele mindig rendkívül kedvező. A Babaváró hitel is lehet kamatmentes. 10 millió forintot kaphatunk 20 évre, ha teljesítjük a szerződésben vállalt feltételeket, és gyermekünk születik.

A CSOK hitel nagysága a gyermekek számától függ. Két gyermek után 10 millió forintot kaphatunk, három gyermek után pedig 15 milliót. A CSOK hitelhez teljesítenünk kell a CSOK feltételeit, hiszen ez a támogatott hitel a CSOK-ot igénylők számára érhető csak le.

Amikor a zöld hitel mellé igényeljük a CSOK hitelt, az kamatmentes lesz. Így 10 vagy 15 millió forint kamatmentes hitelhez juthatunk. Húsz év alatt egy családi autó árát takaríthatjuk meg, a szakértők számításai szerint ugyanis könnyen elérhető akár ötmillió forint megtakarítás is. A szakértők az ötmillió forintos megtakarítást egy konkrét futamidővel és egy konkrét hitelösszeggel számolták ki, így a mi megtakarításunk nagysága ettől eltérhet. Az azonban egyértelműen látszik, hogy milliós nagyságrendű lesz a megtakarításunk.

Érdemes a zöld hitel mellé CSOK hitelt felvenni?

Nem kell sokat gondolkodnunk azon, hogy megéri-e felvenni a CSOK hitelt a zöld hitel mellé. Nem kell pénzügyi zseninek lenni ahhoz, hogy belássuk, egy kamatmentes hitel kedvező a számunkra. A kamatmentesség azt jelenti, hogy pontosan ugyanannyit fogunk visszafizetni, mint amennyi hitelt felvettük. Amikor több évtizedre is elkötelezzük magunkat egy ingatlanvásárlás miatt, a legkisebb kamateltérés is nagy különbséget okozhat a teljes visszafizetendő összegben. A kamatmentességnél pedig kedvezőbbet nem találhatunk. A nulla százalékos kamatnál nincs kisebb kamat.

CSOK hitelre akkor vagyunk jogosultak, ha a CSOK-ra is azok vagyunk. Ha megfelelünk a feltételeknek, és új ingatlan vásárlásán gondolkodunk, mindenképpen vegyük figyelembe ezt a lehetőséget. Nulla százalékos kamattal sokat takaríthatunk meg, és a megtakarítást a családunkra költhetjük. Ne fizessünk többet, ha nem muszáj.

 

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

2021.06.03.

A CSOK és a babaváró hitel csupán egyetlen dologban hasonlít, ám gyakorlatilag minden másban különböznek egymástól.

Tovább olvasom
Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

2021.09.21.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár egy vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is.

Tovább olvasom
Jó hír a CSOK igénylőknek: jelentősen csökkent a büntetőkamat

Jó hír a CSOK igénylőknek: jelentősen csökkent a büntetőkamat

2022.10.03.

A kormány csökkentette a CSOK támogatás esetleges késedelmi kamatát. A csökkenés jelentős, hiszen az új szabály értelmében nem lehet magasabb a büntetőkamat 5 százaléknál. Kinek lehet ez fontos? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
CSOK-os ingatlanban vállalkozás – lehetséges?

CSOK-os ingatlanban vállalkozás – lehetséges?

2021.06.07.

Egy CSOK-os ingatlant egy vállalkozás székhelyeként használni sokáig lehetetlen volt, ám azóta változott a helyzet – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom