Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

2021.11.19.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 19. 12:05

A CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylők számára érhető el. Három százalékos kamatával jóval kedvezőbb számunkra a piaci jelzáloghiteleknél. A CSOK hitel kamatmentes is lehet, ha az MNB zöld hitelével együtt igényeljük. Megnéztük, mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel.

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon program

Október 4-én elindult az MNB zöld hitele. Ez a végig fix 2,5 százalékos kamatozású hitel új lakásra érhető el, csak magánszemélyek igényelhetik, és a megvásárolni kívánt ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a BB szintet. 70 millió forintot is igényelhetünk, akár 25 évre.

A Zöld Otthon Program célja, hogy segítse a hazai klímacélok elérését. Jövő évben életbe lép egy változás, miszerint minden új ingatlannak el kell érnie a BB energetikai besorolást, egyébként nem fog használatbavételi engedélyt kapni. Aki zöld hitelt igényel, az már most teljesíti ezt az elvárást.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programját nagy várakozás előzte meg. A rendkívül kedvező kamatozás és a magas hitelösszeg is vonzóvá teszi a zöld hitelt. Ráadásul a zöld hitel igényléséhez nem kell házasnak lennünk, és gyermeket sem kell vállalnunk. A kormány Otthonteremtési programjában igényelhető hitelek közül ez az egyetlen, ami lehetővé teszi egy kedvezményes hitel igénylését anélkül, hogy gyermekünk lenne vagy gyermeket vállalnánk.

A szuperolcsó zöld hitel

A zöld hitel kamata kedvezőbb, mint a piaci jelzáloghiteleké. Az, hogy széles körben érhető el, azt valószínűsíti, hogy az új lakások vásárlásához nagy számban fogják igénybe venni a vásárlók. A 2,5 százalékos fix kamatozás jelentős megtakarítást hozhat egy hosszú futamidő és egy magasabb hitelösszeg esetén. A 70 millió forintos hitelösszeg is jóval magasabb, mint ami a támogatott konstrukciókkal elérhető. A szakértők szerint, aki teheti, zöld hitellel vásárol majd új ingatlant, hiszen a teljes visszafizetendő összeg jóval alacsonyabb lesz annál, mintha piaci hitellel finanszíroznánk meg ugyanazt az ingatlanvásárlást.

Hogy lesz kamatmentes a CSOK hitel?

A CSOK hitelt azok igényelhetik, akik jogosultak a CSOK támogatásra. A CSOK hitel kamata fix 3 százalék, ami komoly segítség egy ingatlan megvásárlásakor. A CSOK hitel kamatát az állam támogatja, így juthatunk hozzá ehhez a kedvező kamatozású hitelhez.

A zöld hitel indulásakor a kormány azonnal bejelentette, hogy amennyiben a CSOK hitel mellett az MNB zöld hitelét is igénybe vesszük, abban az esetben a CSOK hitel kamata nulla százalék lesz, vagyis a hitel kamatmentessé válik. Nem kell tehát mást tennünk, ha kamatmentes CSOK hitelt szeretnénk, csupán annyit, hogy az ingatlan megvásárlásához a zöld hitelt is felhasználjuk.

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

Egy kamatmentes hitel felvétele mindig rendkívül kedvező. A Babaváró hitel is lehet kamatmentes. 10 millió forintot kaphatunk 20 évre, ha teljesítjük a szerződésben vállalt feltételeket, és gyermekünk születik.

A CSOK hitel nagysága a gyermekek számától függ. Két gyermek után 10 millió forintot kaphatunk, három gyermek után pedig 15 milliót. A CSOK hitelhez teljesítenünk kell a CSOK feltételeit, hiszen ez a támogatott hitel a CSOK-ot igénylők számára érhető csak le.

Amikor a zöld hitel mellé igényeljük a CSOK hitelt, az kamatmentes lesz. Így 10 vagy 15 millió forint kamatmentes hitelhez juthatunk. Húsz év alatt egy családi autó árát takaríthatjuk meg, a szakértők számításai szerint ugyanis könnyen elérhető akár ötmillió forint megtakarítás is. A szakértők az ötmillió forintos megtakarítást egy konkrét futamidővel és egy konkrét hitelösszeggel számolták ki, így a mi megtakarításunk nagysága ettől eltérhet. Az azonban egyértelműen látszik, hogy milliós nagyságrendű lesz a megtakarításunk.

Érdemes a zöld hitel mellé CSOK hitelt felvenni?

Nem kell sokat gondolkodnunk azon, hogy megéri-e felvenni a CSOK hitelt a zöld hitel mellé. Nem kell pénzügyi zseninek lenni ahhoz, hogy belássuk, egy kamatmentes hitel kedvező a számunkra. A kamatmentesség azt jelenti, hogy pontosan ugyanannyit fogunk visszafizetni, mint amennyi hitelt felvettük. Amikor több évtizedre is elkötelezzük magunkat egy ingatlanvásárlás miatt, a legkisebb kamateltérés is nagy különbséget okozhat a teljes visszafizetendő összegben. A kamatmentességnél pedig kedvezőbbet nem találhatunk. A nulla százalékos kamatnál nincs kisebb kamat.

CSOK hitelre akkor vagyunk jogosultak, ha a CSOK-ra is azok vagyunk. Ha megfelelünk a feltételeknek, és új ingatlan vásárlásán gondolkodunk, mindenképpen vegyük figyelembe ezt a lehetőséget. Nulla százalékos kamattal sokat takaríthatunk meg, és a megtakarítást a családunkra költhetjük. Ne fizessünk többet, ha nem muszáj.

 

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

2021.10.18.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény nyújtását feltételekhez kötik. Ezeknek a feltételeknek a meglétét az igénylőnek igazolnia kell. Megnéztük, hogy milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléshez. Íme, a részletek.

Tovább olvasom
Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

2022.03.14.

Az elmúlt időszakban tekintélyesre duzzadt magyar otthonteremtési támogatás módjainak sorából több is az utolsó évét élheti 2022-ben. Lássuk, melyek azok a konstrukciók, amelyeket ez év végéig lehet igényelni!

Tovább olvasom
CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

2022.06.07.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt lakásépítésre is fordíthatjuk. Támogatással építhetünk egy szép otthont a családunknak. A támogatással és a kamattámogatott hitellel 25 millió forinthoz is juthatunk. Megnéztük, hogy ha CSOK támogatással akarunk építkezni, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom
Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

2023.11.17.

A három legjelentősebb lakástámogatás közül kettő csak házaspárok számára lesz elérhető a jövő évben. A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás sem lesz igényelhető egyedülállóként. Utánajártunk, hogy mit tehet 2024-ben, aki egyedülálló, és támogatással vásárolna lakást. Nem sok jót tudunk mondani.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával