Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

2021.11.19.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 19. 12:05

A CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylők számára érhető el. Három százalékos kamatával jóval kedvezőbb számunkra a piaci jelzáloghiteleknél. A CSOK hitel kamatmentes is lehet, ha az MNB zöld hitelével együtt igényeljük. Megnéztük, mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel.

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon program

Október 4-én elindult az MNB zöld hitele. Ez a végig fix 2,5 százalékos kamatozású hitel új lakásra érhető el, csak magánszemélyek igényelhetik, és a megvásárolni kívánt ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a BB szintet. 70 millió forintot is igényelhetünk, akár 25 évre.

A Zöld Otthon Program célja, hogy segítse a hazai klímacélok elérését. Jövő évben életbe lép egy változás, miszerint minden új ingatlannak el kell érnie a BB energetikai besorolást, egyébként nem fog használatbavételi engedélyt kapni. Aki zöld hitelt igényel, az már most teljesíti ezt az elvárást.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programját nagy várakozás előzte meg. A rendkívül kedvező kamatozás és a magas hitelösszeg is vonzóvá teszi a zöld hitelt. Ráadásul a zöld hitel igényléséhez nem kell házasnak lennünk, és gyermeket sem kell vállalnunk. A kormány Otthonteremtési programjában igényelhető hitelek közül ez az egyetlen, ami lehetővé teszi egy kedvezményes hitel igénylését anélkül, hogy gyermekünk lenne vagy gyermeket vállalnánk.

A szuperolcsó zöld hitel

A zöld hitel kamata kedvezőbb, mint a piaci jelzáloghiteleké. Az, hogy széles körben érhető el, azt valószínűsíti, hogy az új lakások vásárlásához nagy számban fogják igénybe venni a vásárlók. A 2,5 százalékos fix kamatozás jelentős megtakarítást hozhat egy hosszú futamidő és egy magasabb hitelösszeg esetén. A 70 millió forintos hitelösszeg is jóval magasabb, mint ami a támogatott konstrukciókkal elérhető. A szakértők szerint, aki teheti, zöld hitellel vásárol majd új ingatlant, hiszen a teljes visszafizetendő összeg jóval alacsonyabb lesz annál, mintha piaci hitellel finanszíroznánk meg ugyanazt az ingatlanvásárlást.

Hogy lesz kamatmentes a CSOK hitel?

A CSOK hitelt azok igényelhetik, akik jogosultak a CSOK támogatásra. A CSOK hitel kamata fix 3 százalék, ami komoly segítség egy ingatlan megvásárlásakor. A CSOK hitel kamatát az állam támogatja, így juthatunk hozzá ehhez a kedvező kamatozású hitelhez.

A zöld hitel indulásakor a kormány azonnal bejelentette, hogy amennyiben a CSOK hitel mellett az MNB zöld hitelét is igénybe vesszük, abban az esetben a CSOK hitel kamata nulla százalék lesz, vagyis a hitel kamatmentessé válik. Nem kell tehát mást tennünk, ha kamatmentes CSOK hitelt szeretnénk, csupán annyit, hogy az ingatlan megvásárlásához a zöld hitelt is felhasználjuk.

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

Egy kamatmentes hitel felvétele mindig rendkívül kedvező. A Babaváró hitel is lehet kamatmentes. 10 millió forintot kaphatunk 20 évre, ha teljesítjük a szerződésben vállalt feltételeket, és gyermekünk születik.

A CSOK hitel nagysága a gyermekek számától függ. Két gyermek után 10 millió forintot kaphatunk, három gyermek után pedig 15 milliót. A CSOK hitelhez teljesítenünk kell a CSOK feltételeit, hiszen ez a támogatott hitel a CSOK-ot igénylők számára érhető csak le.

Amikor a zöld hitel mellé igényeljük a CSOK hitelt, az kamatmentes lesz. Így 10 vagy 15 millió forint kamatmentes hitelhez juthatunk. Húsz év alatt egy családi autó árát takaríthatjuk meg, a szakértők számításai szerint ugyanis könnyen elérhető akár ötmillió forint megtakarítás is. A szakértők az ötmillió forintos megtakarítást egy konkrét futamidővel és egy konkrét hitelösszeggel számolták ki, így a mi megtakarításunk nagysága ettől eltérhet. Az azonban egyértelműen látszik, hogy milliós nagyságrendű lesz a megtakarításunk.

Érdemes a zöld hitel mellé CSOK hitelt felvenni?

Nem kell sokat gondolkodnunk azon, hogy megéri-e felvenni a CSOK hitelt a zöld hitel mellé. Nem kell pénzügyi zseninek lenni ahhoz, hogy belássuk, egy kamatmentes hitel kedvező a számunkra. A kamatmentesség azt jelenti, hogy pontosan ugyanannyit fogunk visszafizetni, mint amennyi hitelt felvettük. Amikor több évtizedre is elkötelezzük magunkat egy ingatlanvásárlás miatt, a legkisebb kamateltérés is nagy különbséget okozhat a teljes visszafizetendő összegben. A kamatmentességnél pedig kedvezőbbet nem találhatunk. A nulla százalékos kamatnál nincs kisebb kamat.

CSOK hitelre akkor vagyunk jogosultak, ha a CSOK-ra is azok vagyunk. Ha megfelelünk a feltételeknek, és új ingatlan vásárlásán gondolkodunk, mindenképpen vegyük figyelembe ezt a lehetőséget. Nulla százalékos kamattal sokat takaríthatunk meg, és a megtakarítást a családunkra költhetjük. Ne fizessünk többet, ha nem muszáj.

 

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

2021.09.13.

Az Otthonteremtési program támogatásainál újabb változások léptek életbe. A változásokkal tovább finomodtak a feltételek. Bővül a támogatáshoz jutók köre, és a feltételek is pozitív irányba változtak. Lássuk, hogy egyszerűsödtek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében, és hogy hogyan tudjuk ezeket a legjobban felhasználni.

Tovább olvasom
Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

2021.06.03.

A CSOK és a babaváró hitel csupán egyetlen dologban hasonlít, ám gyakorlatilag minden másban különböznek egymástól.

Tovább olvasom
CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

2022.06.07.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt lakásépítésre is fordíthatjuk. Támogatással építhetünk egy szép otthont a családunknak. A támogatással és a kamattámogatott hitellel 25 millió forinthoz is juthatunk. Megnéztük, hogy ha CSOK támogatással akarunk építkezni, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom
CSOK igénylése 2021-ben – összegyűjtöttük a változásokat!

CSOK igénylése 2021-ben – összegyűjtöttük a változásokat!

2021.02.16.

Idén már ötödik éve dübörög az ingatlanpiac, amit a 2016-ban két kormányrendelettel életre hívott Családi Otthonteremtési Kedvezmény nagyban elősegít. Szinte azonnal megkedvelték az emberek, ezért tud ennyi idő után is ennyire kapós lenni a családok körében. Sokan élnének a lehetőséggel, ezért nézzük meg, miben változott a CSOK igénylése 2021-ben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával