Hirdetés

December elején indul a napelempályázat

2021.11.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 17. 13:12

Indul a napelempályázat! Vissza nem térítendő támogatásra lehet hamarosan pályázni, a támogatási összeget napelemekre, napelemes rendszer kialakítására lehet fordítani. A program december elején indul, mutatjuk a részleteket!

December elején indul a napelempályázat

2,9 és 11,3 millió forint közötti támogatást lehet igényelni

A fűtés és ingatlan korszerűsítés jegyében Magyarországon indul a napelempályázat. December elejétől lehet vissza nem térítendő támogatásra pályázni napelemek, napelemes rendszer kiépítését tekintve. Az összeg, amelyet 100 százalékban megtérít az állam 2,9 és 11,3 millió közötti. A napelemek mellett nyílászárócserére, illetve hőszivattyús fűtés kialakítására is lehet fordítani a támogatási összeget. A támogatást családi házakra, ikerházakra, sorházakra, illetve társasházakra is lehet kérni, utóbbiak esetében maximum hatlakásos lehet az ingatlan.

Fontos, hogy mennyi az éves jövedelem

Ki vehet részt a napelempályázaton? Minden magyar felnőtt állampolgár pályázhat. Persze feltételek is akadnak. Csak saját tulajdonú ingatlanra lehet támogatást igényelni, emellett az érintett épület tulajdonosának (vagy tulajdonosainak) éves jövedelme nem haladhatja meg a fejenkénti 4,85 millió forintot. December hatodikán indul a napelempályázat, de a rajt nem egységes az országban, területek (megyék) szerint négy ütemben zajlik majd a program. A megyéket a következő csoportokba osztották:

  • Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye
  • Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
  • Budapest és Pest megye

A csoportok lakói különböző időpontokban adhatják be pályázatukat. A magyar állam több, mint 200 milliárd forintos keretösszeget fordít a programra.

A gyermekszám is számít az elbírálásnál

A pályázók az elbírálás során pontokat kapnak, a pontozásba pedig a gyerekszám is beleszámít. Ha nincs gyermek, az nem jelent pontot, az egy gyerekesek 2, a két gyerekesek 3, a három, vagy annál több gyerekesek 4 pontot kapnak. Itt természetesen az adott ingatlanba bejelentett gyermekek számítanak. Plusz pont jár azért, ha a pályázó olyan ingatlanra szeretne támogatást igényelni, amely kedvezményezett, vagy fejlesztendő járásban helyezkedik el.

Más korlátozás is akad

Szóval hamarosan indul a napelempályázat, de a felsorolt jövedelmi limit mellett más korlát is akad. Nem pályázhat például az, akinek akinek 60 napon túli köztartozása van. A a pályázati felhívás előkészítésében, kiírásában, értékelésében résztvevők (és a velük egy háztartásban élők) megint csak ki vannak zárva. Nem juthat támogatáshoz államtitkár, polgármester, kormánymegbízott, megyei közgyűlési elnök, illetve más döntéshozók és a velük egy háztartásban élők.

Közel 35 ezer nyertes pályázat lesz majd

Érdemes átböngészni a részleteket, mielőtt indul a napelempályázat, ugyanis számos egyéb fontos tudnivaló is akad a programmal kapcsolatban. Például távfűtéses ingatlanoknál kizárólag napelemes rendszerre lehet támogatást igényelni. A társasházak esetében nem lehet teljes korszerűsítésre pályázni, a lakástulajdonosok külön pályázhatnak. Mobilházakra sem lehet támogatást kérni. Az említett több, mint 200 milliárdos kereten közel 35 ezer pályázó osztozik majd, ebből napelemekre valamivel több, mint 23 ezren kapnak támogatást, a többiek napelemre és fűtés korszerűsítésre kapnak pénzt.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Takarék Fix Személyi Kölcsön

THM

7,52% - 19,51%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Napelemre is igényelhető a Falusi CSOK?

Napelemre is igényelhető a Falusi CSOK?

2020.08.24.

A kérdést a látszat ellenére nem is olyan egyszerű megválaszolni, mint ahogy gondolnánk, hiszen alapvetően a Falusi CSOK igényelhető napelemre, ám vannak esetek, amikor ez nem valósulhat meg. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Napelemes támogatás az átlagjövedelem alatt keresők számára

Napelemes támogatás az átlagjövedelem alatt keresők számára

2021.11.02.

Önerő nélkül, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az átlagjövedelem alatt keresők napelem-rendszer kialakítására. A várhatóan november 15-én induló programban 3 és 11 millió forint közötti összeg igényelhető, háromféle célra. Körbejártuk, hogy mit kell tudni erről a napelemes támogatásról. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom