Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

2021.10.29.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. október 29. 10:35

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja októberben indult el, a kivételesen kedvező kamatozású zöld hitelt új lakás vásárlására igényelhetjük. A hazai klímacélok mielőbbi elérését támogató program mellé ráadásul kamatmentes CSOK hitelt is kaphatunk. Mutatjuk a részleteket.

Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon program

Az MNB zöld hitele 70 millió forintos hitelösszeggel és 25 éves futamidővel igényelhető. A kamata végig fix 2,5 százalék. Csak magánszemélyek igényelhetik. Elvárás, hogy az igénylő(k) 10 évig életvitelszerűen a vásárolt ingatlanban éljenek. Csak új építésű lakásra vagy házra kérhetjük, és csak olyan ingatlanra, aminek az energetikai besorolása eléri a BB szintet. A Magyar Nemzeti Bank 200 milliárd forintot különített el erre a programra.

Kamatmentes CSOK hitel a zöld hitel mellé

Az MNB által meghirdetett program célja, hogy támogassa a hazai klímacélokat. A kormány már a program elindulása előtt bejelentette, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezményére jogosultaknak további támogatást nyújt olyan formában, hogy a CSOK-ra jogosult családok kamatmentesen kapják meg az úgynevezett CSOK hitelt. A CSOK hitel kedvezményes kamata 3%, ez válik kamatmentessé akkor, ha zöld hitelt is igényelünk mellé. A felvett hitelek összértéke nem haladhatja meg a Zöld Otthon programban meghirdetett 70 milliós összeget.

Milliós megtakarítás

Jelentős, több millió forint megtakarítás érhető el a zöld hitel és a kamatmentes CSOK hitel igénybe vételével. A zöld hitel alacsony, fix kamata a jelenlegi gazdasági környezetben különösen jó választás annak fényében, hogy a jegybank az elmúlt három hónapban háromszor emelte az alapkamatot. Mivel a zöld hitel kamata fix a futamidő végéig, ezért az alapkamat emelése nem befolyásolja a törlesztő részletek nagyságát. A piaci jelzáloghitelek kamatai folyamatosan emelkednek, ezzel az aktuálisan számolt megtakarítás is tovább nő. A szakértők egy átlagos hitelösszegre és futamidőre számolt elemzése szerint akár öt-nyolc millió forinttal is kevesebbet kell fizetnie a zöld hitel – CSOK hitel párost igénybe vevőknek. A szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy az a számítás egy átlagos hitelfelvétel esetén igaz, és mivel a zöld hitel várható átlagos hitelösszege magasabb lesz ennél, a megtakarított összeg is ezzel arányban növekszik. Azok a családok, akik megfelelnek a CSOK alapfeltételeinek, jelentős összeget takaríthatnak meg az alacsonyabb törlesztő részletek miatt, ráadásul alacsonyabb lesz a bank által elvárt minimális jövedelemszint is.

A zöld hitel és a kamatmentes CSOK hitel együttes felhasználása egy új ingatlan vásárlásához a legjobb választás ma Magyarországon. Ennél alacsonyabb költséggel nem juthatunk kölcsönhöz. A piaci jelzáloghitelekhez képest sok millió forinttal kell kevesebbet visszafizetni ugyanazért a felvett összegért.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

2022.06.07.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt lakásépítésre is fordíthatjuk. Támogatással építhetünk egy szép otthont a családunknak. A támogatással és a kamattámogatott hitellel 25 millió forinthoz is juthatunk. Megnéztük, hogy ha CSOK támogatással akarunk építkezni, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

2022.02.04.

A lakásbiztosítást CSOK-os ingatlanra nem csak érdemes megkötni, de egyenesen kötelező is.

Tovább olvasom
Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

2021.05.31.

CSOK-igénylést nem csak új, de használt ingatlanra is leadhatsz – az alábbiakban a feltételeit vesszük sorra.

Tovább olvasom
Megéri lecserélni a CSOK-hitelt a kamattámogatás elvesztése esetén?

Megéri lecserélni a CSOK-hitelt a kamattámogatás elvesztése esetén?

2021.07.07.

Lecserélni a CSOK-hitelt csak akkor érdemes, ha jobbat találsz nála, ám ez a kamattámogatás miatt gyakorlatilag lehetetlen. De mi a helyzet akkor, ha ez elvész?

Tovább olvasom