Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Hogyan lehet eladni egy terhelt ingatlant?

2021.10.06.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. október 6. 12:19

Magyarországon az ingatlanok nagy része hitellel terhelt. Ez bár bonyolultabbá teszi, de nem teszi lehetetlenné az eladást. Bármikor kerülhetünk olyan élethelyzetbe, amikor el akarjuk adni a terhelt ingatlanunkat. Mire kell figyelnünk? Hogy lehet eladni egy terhelt ingatlant? Mutatjuk.

Hogyan lehet eladni egy terhelt ingatlant?

Könnyű eladni egy terhelt ingatlant?

Egy tehermentes ingatlan értékesítése gördülékenyebben mehet, de egy terhelt ingatlan eladása sem túl bonyolult. A számtalan hitellel terhelt ingatlan adásvétel miatt kiforrott folyamatok várnak bennünket. Időben hosszabb folyamatra kell számítanunk, és némi költség is felmerül, de a pénzintézetek már rutinosan kezelik ezeket a kéréseket.

Amikor hitel segítségével vásárolunk egy ingatlant, a bank jelzálogjogot jegyeztet be a tulajdoni lapra. A jelzálogjog bejegyzés tartalmazza a hitel összegét, és annak minden egyéb költségét. A bankok a jelzálogjog mellett elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethetnek, így biztosítva be magukat. Egy ingatlant akkor tudunk értékesíteni, ha az tehermentes. Az első lépés tehát az lesz, amikor megérkezik a vevőnk, és ajánlatot tesz az ingatlan megvásárlására, hogy az ingatlant tehermentessé tesszük.

Az ingatlan tehermentesítése

Az ingatlan tehermentesítésének több módja is van. Az egyik, hogy mi fizetjük ki a fennálló hiteltartozást, saját forrásból. A másik, hogy a vevő előleget ad az ingatlanra. és abból rendezzük a tartozást, így téve tehermentessé az eladni szánt ingatlanunkat. Amennyiben sem nekünk, sem a vevőnknek nem áll rendelkezésére a szükséges összeg, a vevő hitelfelvétellel jut hozzá az összeghez, és az ő bankja közvetlenül a mi bankunknak fizeti ki a fennálló tartozásunkat.

Még az adásvétel megkötése előtt szükséges felkeresnünk a számunkra hitelt nyújtó pénzintézetet, hogy igazolást kérjünk a tartozásunk aktuális nagyságáról. Erre mindhárom esetben szükség lesz, és az adásvételi szerződést készítő ügyvéd is kérni fogja. Az ügyvédnek azt is tudnia kell, hogy a fenti három lehetőség közül melyiket választottuk, hiszen ennek is szerepelnie kell a szerződésben.

Amikor a fennálló hitel végtörlesztése megtörtént, a bank kiadja a törlési engedélyt, amit a földhivatalba kell benyújtanunk. A földhivatali eljárás nem rövid, de van mód a meggyorsítására. Külön díj ellenében kérhetjük a soron kívüli ügyintézést.

Előfordulhat olyan eset is, hogy nem egy, hanem több jelzálogjog is be van jegyezve az eladásra szánt ingatlanra. Állami támogatás igénybevételekor erre mindig sor kerül, A CSOK igénybevétele, és a hozzá tartozó támogatott kölcsön felvételekor például két bejegyzés kerül a tulajdoni lapra. Ez sem zárja ki ugyanakkor, hogy értékesítsük az ingatlanunkat, csak kissé több időre lesz hozzá szükség.

Eladni egy terhelt ingatlant tehát nem lehetetlen, csupán idő és türelem kell hozzá.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Díjrobbanás a lakásbiztosításoknál: mit tehetünk az emelkedés ellen?

Díjrobbanás a lakásbiztosításoknál: mit tehetünk az emelkedés ellen?

2023.10.11.

A lakásbiztosítások ára elfogadható szinten volt. Az elmúlt évben azonban kellemetlen meglepetés ért nem egy biztosítottat. Nem várt, és jelentős mértékű díjemelkedést kellett tapasztalniuk. Utánajártunk az okoknak, és megmutatjuk, hogy mit tehetünk az emelkedés ellen.

Tovább olvasom
5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

2021.04.16.

Álmaink házának megtalálásával egy sor fontos kérdésre is felelnünk kell. Hogyan és mikor kössünk adás-vételi szerződést, hogyan és mikor fizessünk? Kis utánajárással a válaszok nem is tűnnek annyira bonyolultnak. Első lépésben nézzük meg, hogy mit kell tudnunk a foglalóról.

Tovább olvasom
Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

2024.02.14.

A lehetőség már adott: a szokásos húsz százalék helyett már 10 százalék önerővel is igényelhető lakáshitel. Három bank biztosítja ezt a lehetőséget. Mutatjuk, hogy melyek ezek, és azt is, hogy milyen feltételeknek kell ehhez megfelelni.

Tovább olvasom
Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

2023.03.29.

Hogy mibe fektesd a pénzedet 2023-ban, az bizony egy fogós kérdés, de megpróbáljuk megválaszolni; olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával