Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan lehet eladni egy terhelt ingatlant?

2021.10.06.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. október 6. 12:19

Magyarországon az ingatlanok nagy része hitellel terhelt. Ez bár bonyolultabbá teszi, de nem teszi lehetetlenné az eladást. Bármikor kerülhetünk olyan élethelyzetbe, amikor el akarjuk adni a terhelt ingatlanunkat. Mire kell figyelnünk? Hogy lehet eladni egy terhelt ingatlant? Mutatjuk.

Hogyan lehet eladni egy terhelt ingatlant?

Könnyű eladni egy terhelt ingatlant?

Egy tehermentes ingatlan értékesítése gördülékenyebben mehet, de egy terhelt ingatlan eladása sem túl bonyolult. A számtalan hitellel terhelt ingatlan adásvétel miatt kiforrott folyamatok várnak bennünket. Időben hosszabb folyamatra kell számítanunk, és némi költség is felmerül, de a pénzintézetek már rutinosan kezelik ezeket a kéréseket.

Amikor hitel segítségével vásárolunk egy ingatlant, a bank jelzálogjogot jegyeztet be a tulajdoni lapra. A jelzálogjog bejegyzés tartalmazza a hitel összegét, és annak minden egyéb költségét. A bankok a jelzálogjog mellett elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethetnek, így biztosítva be magukat. Egy ingatlant akkor tudunk értékesíteni, ha az tehermentes. Az első lépés tehát az lesz, amikor megérkezik a vevőnk, és ajánlatot tesz az ingatlan megvásárlására, hogy az ingatlant tehermentessé tesszük.

Az ingatlan tehermentesítése

Az ingatlan tehermentesítésének több módja is van. Az egyik, hogy mi fizetjük ki a fennálló hiteltartozást, saját forrásból. A másik, hogy a vevő előleget ad az ingatlanra. és abból rendezzük a tartozást, így téve tehermentessé az eladni szánt ingatlanunkat. Amennyiben sem nekünk, sem a vevőnknek nem áll rendelkezésére a szükséges összeg, a vevő hitelfelvétellel jut hozzá az összeghez, és az ő bankja közvetlenül a mi bankunknak fizeti ki a fennálló tartozásunkat.

Még az adásvétel megkötése előtt szükséges felkeresnünk a számunkra hitelt nyújtó pénzintézetet, hogy igazolást kérjünk a tartozásunk aktuális nagyságáról. Erre mindhárom esetben szükség lesz, és az adásvételi szerződést készítő ügyvéd is kérni fogja. Az ügyvédnek azt is tudnia kell, hogy a fenti három lehetőség közül melyiket választottuk, hiszen ennek is szerepelnie kell a szerződésben.

Amikor a fennálló hitel végtörlesztése megtörtént, a bank kiadja a törlési engedélyt, amit a földhivatalba kell benyújtanunk. A földhivatali eljárás nem rövid, de van mód a meggyorsítására. Külön díj ellenében kérhetjük a soron kívüli ügyintézést.

Előfordulhat olyan eset is, hogy nem egy, hanem több jelzálogjog is be van jegyezve az eladásra szánt ingatlanra. Állami támogatás igénybevételekor erre mindig sor kerül, A CSOK igénybevétele, és a hozzá tartozó támogatott kölcsön felvételekor például két bejegyzés kerül a tulajdoni lapra. Ez sem zárja ki ugyanakkor, hogy értékesítsük az ingatlanunkat, csak kissé több időre lesz hozzá szükség.

Eladni egy terhelt ingatlant tehát nem lehetetlen, csupán idő és türelem kell hozzá.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

2020.12.01.

Az elmúlt néhány esztendőben hihetetlen mértékű árnövekedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, de az elmúlt fél évben az ingatlanárak változása már nem ezt követte. Bár országos szinten minimális emelkedésnek lehetünk a tanúi, ez csupán a községekben megemelkedett lakásáraknak köszönhető. A mérsékelt áresés már tavaly megkezdődött, amire most a koronavírus még rátesz egy lapáttal.

Tovább olvasom
Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

2022.07.14.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor nagy segítséget jelentenek – vagy legalábbis jelentettek, mostanra azonban megváltozott a helyzet.

Tovább olvasom
Már igényelhető a kedvező kamatozású zöld hitel

Már igényelhető a kedvező kamatozású zöld hitel

2021.10.27.

A Magyar Nemzeti Bank a hazai klímacélok mielőbbi elérése érdekében elindította a Zöld Otthon programot. A kivételesen alacsony kamattal és magas hitelösszeggel igényelhető hitel várhatóan rendkívül népszerű lesz. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Az ingatlanvásárlás menete – minden tudnivaló egy helyen

Az ingatlanvásárlás menete – minden tudnivaló egy helyen

2023.10.20.

Az ingatlanvásárlás nagy döntés, amelyre alaposan fel kell készülni. A folyamat több lépésből áll, amiket érdemes sorrendben végigvinni. Bár egy ingatlan megvásárlása nem mindennapos az életben, még egy átlagembernek sem okoz gondot. Ingatlanvásárlás kisokos a szakértőinktől.

Tovább olvasom