Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

2021.10.18.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. október 23. 13:13

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény nyújtását feltételekhez kötik. Ezeknek a feltételeknek a meglétét az igénylőnek igazolnia kell. Megnéztük, hogy milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléshez. Íme, a részletek.

Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

Dokumentumok és nyilatkozatok

A kormány Otthonteremtési programja folyamatosan egyszerűsödik. CSOK igénylés esetén bizonyos esetekben dokumentumok helyett elfogadnak az igénylőtől egy nyilatkozatot is.

Csak dokumentummal

Az igénylésnél be kell mutatni az igénylők személyigazolványát, adóigazolványát és lakcímkártyáját. Gyerekektől ugyanezek a személyes okmányok kellenek. (néhány bank eltekint a gyerekek személyi igazolványától, de lakcímkártyát és adóigazolványt ők is kérnek) A várandósság betöltött tizenkettedik hetét a várandósgondozási könyvvel lehet igazolni, ha ilyen nincs, az orvos állíthat ki igazolást. A TB jogviszonyt is igazolni kell. Ezt már elektronikus formában is megtehetjük.

Dokumentummal vagy nyilatkozattal

A CSOK kérelem benyújtásakor eldönthetjük, hogy dokumentummal vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal igazoljuk a következőket: házasság megléte, gyermekszületés, gyermekelhelyezés, gyermek örökbefogadása, gyámság fennállása, gyermek adóazonosító jele, megváltozott munkaképességűvé válás, köztartozás mentesség, büntetlen előélet, közép- vagy felsőfokú tanintézet nappali tagozatos hallgatói jogviszony és a kizárólagos használati jog.

Fontos tudni, hogy a nyilatkozat valóságtartalmát a NAV minden támogatott személy esetében hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja.

Gyerekek után korábban igénybe vett vissza nem térítendő állami támogatás esetén a kincstári határozatra is szükségünk lesz.

Használt lakás vásárlásakor kell majd az adásvételi szerződés, ami nem lehet száznyolcvan napnál régebbi. Kell a tulajdoni lap és a címigazoló dokumentum is. Mértezett alaprajz és hatvan napnál nem régebbi térképmásolat is kelleni fog. Valamint az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat is szükséges. (ha van ilyen)

Új lakásnál kell a jogerős használatba vételi engedély. Bővítésnél vállalkozói szerződés kell. Építésnél az építési engedély.

Ez bizony jó sok dokumentum. Rengeteg türelemre lesz szükségünk ezek beszerzésekor, de megérheti nekünk, hiszen hozzájuthatunk egy állami támogatáshoz. Az állami támogatással pedig a megálmodott otthonunkhoz.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

2022.07.26.

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást? Alapesetben csak egyszer élhetünk ezzel a lehetőséggel, de akadnak olyan élethelyzetek, amikor megint számolhatunk a támogatással.

Tovább olvasom
Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

2021.05.31.

CSOK-igénylést nem csak új, de használt ingatlanra is leadhatsz – az alábbiakban a feltételeit vesszük sorra.

Tovább olvasom
Otthonteremtési támogatások egyedülállóknak és élettársaknak

Otthonteremtési támogatások egyedülállóknak és élettársaknak

2021.10.25.

A közösségi médiában napvilágra kerültek olyan vélemények, hogy a kormány csak a gyermekes családok otthonteremtését támogatja. Megnéztük, így van-e ez, és hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akik nem házasságban élnek, és gyermekük sincs.

Tovább olvasom
Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

2021.09.21.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár egy vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is.

Tovább olvasom