Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

2021.10.18.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. október 23. 13:13

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény nyújtását feltételekhez kötik. Ezeknek a feltételeknek a meglétét az igénylőnek igazolnia kell. Megnéztük, hogy milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléshez. Íme, a részletek.

Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

Dokumentumok és nyilatkozatok

A kormány Otthonteremtési programja folyamatosan egyszerűsödik. CSOK igénylés esetén bizonyos esetekben dokumentumok helyett elfogadnak az igénylőtől egy nyilatkozatot is.

Csak dokumentummal

Az igénylésnél be kell mutatni az igénylők személyigazolványát, adóigazolványát és lakcímkártyáját. Gyerekektől ugyanezek a személyes okmányok kellenek. (néhány bank eltekint a gyerekek személyi igazolványától, de lakcímkártyát és adóigazolványt ők is kérnek) A várandósság betöltött tizenkettedik hetét a várandósgondozási könyvvel lehet igazolni, ha ilyen nincs, az orvos állíthat ki igazolást. A TB jogviszonyt is igazolni kell. Ezt már elektronikus formában is megtehetjük.

Dokumentummal vagy nyilatkozattal

A CSOK kérelem benyújtásakor eldönthetjük, hogy dokumentummal vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal igazoljuk a következőket: házasság megléte, gyermekszületés, gyermekelhelyezés, gyermek örökbefogadása, gyámság fennállása, gyermek adóazonosító jele, megváltozott munkaképességűvé válás, köztartozás mentesség, büntetlen előélet, közép- vagy felsőfokú tanintézet nappali tagozatos hallgatói jogviszony és a kizárólagos használati jog.

Fontos tudni, hogy a nyilatkozat valóságtartalmát a NAV minden támogatott személy esetében hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja.

Gyerekek után korábban igénybe vett vissza nem térítendő állami támogatás esetén a kincstári határozatra is szükségünk lesz.

Használt lakás vásárlásakor kell majd az adásvételi szerződés, ami nem lehet száznyolcvan napnál régebbi. Kell a tulajdoni lap és a címigazoló dokumentum is. Mértezett alaprajz és hatvan napnál nem régebbi térképmásolat is kelleni fog. Valamint az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat is szükséges. (ha van ilyen)

Új lakásnál kell a jogerős használatba vételi engedély. Bővítésnél vállalkozói szerződés kell. Építésnél az építési engedély.

Ez bizony jó sok dokumentum. Rengeteg türelemre lesz szükségünk ezek beszerzésekor, de megérheti nekünk, hiszen hozzájuthatunk egy állami támogatáshoz. Az állami támogatással pedig a megálmodott otthonunkhoz.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

2021.11.19.

A CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylők számára érhető el. Három százalékos kamatával jóval kedvezőbb számunkra a piaci jelzáloghiteleknél. A CSOK hitel kamatmentes is lehet, ha az MNB zöld hitelével együtt igényeljük. Megnéztük, mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel.

Tovább olvasom
Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

2021.05.31.

CSOK-igénylést nem csak új, de használt ingatlanra is leadhatsz – az alábbiakban a feltételeit vesszük sorra.

Tovább olvasom
CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

2023.02.22.

CSOK bővítésre is igényelhető, ha szeretnéd megtartani a jelenlegi otthonod, de nagyobb élettérre lenne szükséged a család bővülése miatt.

Tovább olvasom
Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

2022.10.28.

A kétgyermekes családok számára számos otthonteremtési támogatás elérhető; az alábbiakban ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával