Hirdetés

Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

2021.10.18.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. október 23. 13:13

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény nyújtását feltételekhez kötik. Ezeknek a feltételeknek a meglétét az igénylőnek igazolnia kell. Megnéztük, hogy milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléshez. Íme, a részletek.

Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

Dokumentumok és nyilatkozatok

A kormány Otthonteremtési programja folyamatosan egyszerűsödik. CSOK igénylés esetén bizonyos esetekben dokumentumok helyett elfogadnak az igénylőtől egy nyilatkozatot is.

Csak dokumentummal

Az igénylésnél be kell mutatni az igénylők személyigazolványát, adóigazolványát és lakcímkártyáját. Gyerekektől ugyanezek a személyes okmányok kellenek. (néhány bank eltekint a gyerekek személyi igazolványától, de lakcímkártyát és adóigazolványt ők is kérnek) A várandósság betöltött tizenkettedik hetét a várandósgondozási könyvvel lehet igazolni, ha ilyen nincs, az orvos állíthat ki igazolást. A TB jogviszonyt is igazolni kell. Ezt már elektronikus formában is megtehetjük.

Dokumentummal vagy nyilatkozattal

A CSOK kérelem benyújtásakor eldönthetjük, hogy dokumentummal vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal igazoljuk a következőket: házasság megléte, gyermekszületés, gyermekelhelyezés, gyermek örökbefogadása, gyámság fennállása, gyermek adóazonosító jele, megváltozott munkaképességűvé válás, köztartozás mentesség, büntetlen előélet, közép- vagy felsőfokú tanintézet nappali tagozatos hallgatói jogviszony és a kizárólagos használati jog.

Fontos tudni, hogy a nyilatkozat valóságtartalmát a NAV minden támogatott személy esetében hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja.

Gyerekek után korábban igénybe vett vissza nem térítendő állami támogatás esetén a kincstári határozatra is szükségünk lesz.

Használt lakás vásárlásakor kell majd az adásvételi szerződés, ami nem lehet száznyolcvan napnál régebbi. Kell a tulajdoni lap és a címigazoló dokumentum is. Mértezett alaprajz és hatvan napnál nem régebbi térképmásolat is kelleni fog. Valamint az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat is szükséges. (ha van ilyen)

Új lakásnál kell a jogerős használatba vételi engedély. Bővítésnél vállalkozói szerződés kell. Építésnél az építési engedély.

Ez bizony jó sok dokumentum. Rengeteg türelemre lesz szükségünk ezek beszerzésekor, de megérheti nekünk, hiszen hozzájuthatunk egy állami támogatáshoz. Az állami támogatással pedig a megálmodott otthonunkhoz.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

K&H személyi kölcsön

THM

8,5% - 14,2%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Megéri lecserélni a CSOK-hitelt a kamattámogatás elvesztése esetén?

Megéri lecserélni a CSOK-hitelt a kamattámogatás elvesztése esetén?

2021.07.07.

Lecserélni a CSOK-hitelt csak akkor érdemes, ha jobbat találsz nála, ám ez a kamattámogatás miatt gyakorlatilag lehetetlen. De mi a helyzet akkor, ha ez elvész?

Tovább olvasom
CSOK-os ingatlanban vállalkozás – lehetséges?

CSOK-os ingatlanban vállalkozás – lehetséges?

2021.06.07.

Egy CSOK-os ingatlant egy vállalkozás székhelyeként használni sokáig lehetetlen volt, ám azóta változott a helyzet – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

2021.09.13.

Az Otthonteremtési program támogatásainál újabb változások léptek életbe. A változásokkal tovább finomodtak a feltételek. Bővül a támogatáshoz jutók köre, és a feltételek is pozitív irányba változtak. Lássuk, hogy egyszerűsödtek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében, és hogy hogyan tudjuk ezeket a legjobban felhasználni.

Tovább olvasom
Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Tovább olvasom