Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Nyugdíjbiztosítás és adózás

2021.09.23.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 23. 13:59

A nyugdíj-előtakarékosság egyik formája a nyugdíjbiztosítás. A boldog, anyagilag is biztos nyugdíjas évek előrelátást igényelnek. Az állam által nyújtott nyugdíjas jövedelem kiegészítésre szorulhat. Ennek egyik népszerű formája a nyugdíjbiztosítás. Lássuk, hogy adózik ez a biztosítási forma, és mivel jár, ha nyugdíjba vonulás előtt felvesszük.

Nyugdíjbiztosítás és adózás

Hogy adózik a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás összegének felvétele a nyugdíjkorhatár elérésekor adómentes. Sem személyi jövedelemadót, sem szociális hozzájárulást nem kell fizetni, és az állami támogatást is megkapjuk. Ha nem érjük meg a futamidő végét, akkor is ugyanez a helyzet. Amennyiben nem érjük el a nyugdíjkorhatárt, ami jelenleg hatvanöt év, de más módon nyugdíjjogosultságot szerzünk, akkor is adómentesen vehetjük fel a megtakarításunkat. Ebben az esetben dönthetünk úgy is, hogy tovább fizetünk, és megvárjuk a megtakarítás felvételével a nyugdíjkorhatárt.

A bűvös hat és tíz

Ha a megkötéstől számított hat éven belül feltörjük a biztosítást, adót kell fizetnünk, és az adókedvezmény százhúsz százalékát is vissza kell fizetni. Nem biztos, hogy megéri. Mérlegelni kell a helyzetet. A hatodik évtől az adó a felére csökken ugyan a megtakarítás feltörése esetén, de az adókedvezmény százhúsz százalékát ekkor is visszafizettetik velünk. Ugyanez a helyzet, ha tíz éven belül megyünk nyugdíjba, hiába szerzünk nyugdíjjogosultságot, fizetnünk kell, ha feltörjük a megtakarításunkat. A tízedik évtől már nincs adó, de ha nem vagyunk még nyugdíjasok, vissza kell fizetnünk az adókedvezmény százhúsz százalékát.

Összefoglalva: a nyugdíjbiztosításnak tíz évig kell gyűlnie, és nekünk már nyugdíjasnak kell lenned a legoptimálisabb (és tervezett) megtakarításhoz. A nyugdíjbiztosítás megkötésekor ezzel mindenképpen érdemes tervezni.

nyugdíjbiztosítás és adózás

Hogy szüntessem meg a nyugdíjbiztosítást?

A nyugdíjbiztosítás bármikor megszüntethető. Az adózás szabályairól fent írtunk. Milyen lehetőségek vannak még?
A nyugdíjbiztosítás megszüntetése károkat okozhat nekünk, ezért jobb elkerülni. Adott estben kérhetünk díjszüneteltetést, ekkor egy vagy két évig nem kell fizetnünk havonta a vállalt összeget, bár az éves költségeket így is nekünk kell állnunk. A díjcsökkentés is megoldás lehet, így havonta kevesebbet fizetünk, ám ilyenkor az eredetileg kitűzött célt már nem fogjuk elérni. Végső esetben díjmentesítést is kérhetünk, ilyenkor a nyugdíjszámlánkon lévő pénzt zárolják, de a befizetett pénz további hozamokat termel. Befizetni viszont már nem tudunk, így az adókedvezményt sem tudjuk igénybe venni.

A nyugdíjbiztosítás egy jó termék, csináljuk úgy, hogy élvezhessük a hasznát.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? Segítünk eldönteni!

Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? Segítünk eldönteni!

2022.01.17.

Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? A nyugdíj előtakarékosság két leginkább népszerű formájáról van szó. Ahhoz, hogy dönteni tudjunk közöttük, érdemes megismerni a részleteket!

Tovább olvasom
Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

2023.01.04.

Ha nem tudod fizetni a nyugdíjbiztosítást, többféle következménnyel kell számolnod, de persze több lehetőséged is van – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Érdemes korán elkezdeni a pénzügyi felkészülést a nyugdíjas éveidre!

Érdemes korán elkezdeni a pénzügyi felkészülést a nyugdíjas éveidre!

2021.07.30.

A nyugdíjas éveidet életed legszebb és legnyugodtabb időszakának nevezheted majd, de csak akkor, ha időben elkezded a felkészülést rá!

Tovább olvasom
Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

2023.09.07.

Forintban vagy euróban takarítsunk meg? Hogyan hat az infláció egy forint alapú befektetésre? Mi a jó döntés? Mit vegyünk figyelembe, mielőtt döntünk? Körbejártuk a kérdést, és összeszedtek a válaszokat.

Tovább olvasom