Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

2021.09.02.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. december 12. 12:38

Az alul- és túlbiztosítás gyakoribb, mint gondolnánk, és komoly problémákat okoz az ügyfelek körében. Az alábbiakban mindent elmagyarázunk, amit tudni kell a témáról!

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

Az alul- és túlbiztosítás két okból következhet be: a biztosítás nem elég gondos megválasztása, illetve a biztosítás napra készen tartásának elmulasztása miatt. Főként lakásbiztosítások esetében fordulhat elő alul- és túlbiztosítás, és kizárólag a biztosítottnak okozhat anyagi károkat. Lássuk, mit kell tudni ezekről a helyzetekről!

Az alulbiztosítás lényege

Alulbiztosítás esetében arról beszélünk, amikor a biztosítási összeg kevesebb, mint a lehetséges károk megtérülési költsége. Ez egy káresemény bekövetkeztekor azt jelenti, hogy a kár, ami keletkezett, nem fedezhető abból az összegből, amit a biztosító kifizet. Akár magáról az épületről, akár a benne található ingóságokról van szó, az alulbiztosítás miatt komoly anyagi hátrányba kerülhetünk, ezért fontos, hogy a biztosítási értéket minél pontosabban adjuk meg a szerződés megkötésekor. Fontos továbbá, hogy az ingatlan esetleges értéknövekedését haladéktalanul jelentsük a biztosító felé, mert csak így kerülhető el, hogy káreseménynél hátrányba kerüljünk.

A túlbiztosítás lényege

A túlbiztosítás a fentiekkel ellentétben akkor következik be, ha magasabb összegre biztosítjuk az ingatlant és a benne található ingóságokat, amint amennyi azok valós értéke, de akkor is bekövetkezhet, ha az értékcsökkenést nem jelentjük a biztosítónak. Ebben az esetben a magasabb biztosítási díj folyamatos fizetésével már eleve anyagi kár éri az ügyfelet, de a biztosító ettől még nem fog magasabb kártérítési összeget megítélni, hiszen akkor is újjáépítési, vagy újrabeszerzési értékkel számol, ha az ügyfél magasabbnak ítélte meg az ingatlan és az ingóságok értékét.

Hogy kerülhető el az alul- és túlbiztosítás?

Az alul- és túlbiztosítás egyszerűen elkerülhető, hiszen mindössze a szerződéskötésnél kell helyesen megadni a biztosítási értéket, majd figyelni arra, hogy a biztosítás naprakész legyen. Lényeges, hogy a biztosítási összeg meghatározásakor ne az épület piaci értékét, hanem az újjáépítési értéket vegyük alapul, ellenkező esetben túlbiztosított lehet az otthonunk. Érdemes bizonyos időközönként felülvizsgálni az aktuális biztosításunkat, és meggyőződni arról, hogy az továbbra is megfelel az ingatlan értékének. Amennyiben ez már nem igaz rá, online is találhatunk olyat, ami mindenben kielégíti az igényeinket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mikor nem fizet a kötelező biztosítás?

Mikor nem fizet a kötelező biztosítás?

2024.05.25.

A kötelező biztosítás kötelező minden forgalomban részt vevő jármű számára. De mi az a kötelező biztosítás? Mikor fizet és kinek? És ami a szakértőink szerint nagyon fontos: mikor nem fizet a kötelező biztosítás? Válaszolunk a kérdésekre.

Tovább olvasom
Utasbiztosítás belföldre – mire érdemes figyelni?

Utasbiztosítás belföldre – mire érdemes figyelni?

2020.10.18.

Az idei nyaralás sokak számára volt más, mint a korábbiak, hiszen a külföldi utazás nem volt biztonságos, ami miatt felpörgött a belföldi turizmus. Utasbiztosítás belföldre is szükséges, nem csak abban az esetben ha távoli tájakat fedezünk fel, hiszen a határon innen is érhet bennünket baleset, azonban van különbség a két típus között.

Tovább olvasom
Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

2020.12.11.

Nyugdíjbiztosítás megkötésén gondolkodsz, de szeretnél tájékozódni, mielőtt megteszed ezt a lépést? Jó helyen jársz!

Tovább olvasom
Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával