Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

2021.09.02.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 2. 13:44

Az alul- és túlbiztosítás gyakoribb, mint gondolnánk, és komoly problémákat okoz az ügyfelek körében. Az alábbiakban mindent elmagyarázunk, amit tudni kell a témáról!

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

Az alul- és túlbiztosítás két okból következhet be: a biztosítás nem elég gondos megválasztása, illetve a biztosítás napra készen tartásának elmulasztása miatt. Főként lakásbiztosítások esetében fordulhat elő alul- és túlbiztosítás, és kizárólag a biztosítottnak okozhat anyagi károkat. Lássuk, mit kell tudni ezekről a helyzetekről!

Az alulbiztosítás lényege

Alulbiztosítás esetében arról beszélünk, amikor a biztosítási összeg kevesebb, mint a lehetséges károk megtérülési költsége. Ez egy káresemény bekövetkeztekor azt jelenti, hogy a kár, ami keletkezett, nem fedezhető abból az összegből, amit a biztosító kifizet. Akár magáról az épületről, akár a benne található ingóságokról van szó, az alulbiztosítás miatt komoly anyagi hátrányba kerülhetünk, ezért fontos, hogy a biztosítási értéket minél pontosabban adjuk meg a szerzőség megkötésekor. Fontos továbbá, hogy az ingatlan esetleges értéknövekedését haladéktalanul jelentsük a biztosító felé, mert csak így kerülhető el, hogy káreseménynél hátrányba kerüljünk.

A túlbiztosítás lényege

A túlbiztosítás a fentiekkel ellentétben akkor következik be, ha magasabb összegre biztosítjuk az ingatlant és a benne található ingóságokat, amint amennyi azok valós értéke, de akkor is bekövetkezhet, ha az értékcsökkenést nem jelentjük a biztosítónak. Ebben az esetben a magasabb biztosítási díj folyamatos fizetésével már eleve anyagi kár éri az ügyfelet, de a biztosító ettől még nem fog magasabb kártérítési összeget megítélni, hiszen akkor is újjáépítési, vagy újrabeszerzési értékkel számol, ha az ügyfél magasabbnak ítélte meg az ingatlan és az ingóságok értékét.

Hogy kerülhető el az alul- és túlbiztosítás?

Az alul- és túlbiztosítás egyszerűen elkerülhető, hiszen mindössze a szerződéskötésnél kell helyesen megadni a biztosítási értéket, majd figyelni arra, hogy a biztosítás naprakész legyen. Lényeges, hogy a biztosítási összeg meghatározásakor ne az épület piaci értékét, hanem az újjáépítési értéket vegyük alapul, ellenkező esetben túlbiztosított lehet az otthonunk. Érdemes bizonyos időközönként felülvizsgálni az aktuális biztosításunkat, és meggyőződni arról, hogy az továbbra is megfelel az ingatlan értékének. Amennyiben ez már nem igaz rá, online is találhatunk olyat, ami mindenben kielégíti az igényeinket.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mikor nyújthat segítséget az utasbiztosítás?

Mikor nyújthat segítséget az utasbiztosítás?

2021.06.28.

Az utasbiztosítás minden, utazás közben történt egészségügyi problémánál, illetve anyagi gondnál segítséget nyújt – mutatjuk, miért érdemes neked is megkötnöd!

Tovább olvasom
Mit mutat meg a TKM?

Mit mutat meg a TKM?

2022.02.15.

A TKM, azaz a teljes költségmutató olyasmi a biztosításoknál, mint a hiteleknél a teljes hiteldíjmutató (THM). Mutatjuk, mire szolgál, mit tartalmaz.

Tovább olvasom
5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

2021.02.09.

Az egészségbiztosítás mellett számtalan érvet lehet felsorakoztatni, amelyeket megosztunk Veled alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

2020.04.29.

Ha hitelt veszel fel, akkor azt vissza is kell fizetned – ez egy olyan alapvetés, amivel mindenki tisztában van. Előfordulhat azonban, hogy olyasmi történik veled, amit nem tudsz előre megjósolni, de a következménye az, hogy nem tudod visszafizetni a hiteledet: munkanélküliség, tartós betegség, vagy akár a legrosszabb is bekövetkezhet. Az ilyen esetekre találták ki a hitelfedezeti biztosítást, ami nem csak a bankot védi az által, hogy biztosítja a hitel megtérülését, de Téged is.

Tovább olvasom