Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

A lakásárak alakulása idén

2021.09.15.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 15. 14:44

A lakásárak állandó emelkedése rendre kivált egy olyan hatást, hogy egyesek a lakásárak csökkenéséről, sőt egyenesen várható drasztikus árcsökkenésről kezdenek beszélni. A gazdasági folyamatok alapján szakértőktől nem kapunk ilyen jelzéseket. Az ingatlanárak Magyarországon az európai alatt vannak, az üzleti folyamatok, állami támogatások pedig serkentik a piacot. A lakásárak idén is nőttek. De hogy alakult a használt, és hogy az új lakások piaca? Mutatjuk.

A lakásárak alakulása idén

Idén is áremelkedés a lakáspiacon

Bár az új és használt lakások árindexe szétvált, mindkét esetben általános áremelkedést tapasztalhattunk. 2021 első negyedévében a használt lakásoknál közel hat százalékos áremelkedést hozott. Ez egyébként nagyjából egyenértékű az inflációval. Az összesített adatok alapján országosan emelkedtek az árak, de területenként eltérő adatokkal találkozhatunk. Budapesten találhatunk olyan területet, ahol nem nőttek az árak, míg vidéken sok helyen az átlagnál nagyobb volt az áremelkedés mértéke.

Az elemzések azt mutatják, hogy az új lakások piacát nem rengette meg a járvány, itt egy év alatt tíz százalék feletti volt az áremelkedés. Az idei áremelkedés nem meglepő, hiszen az elmúlt hat évben az új lakások árai a duplájára nőttek. A használt lakásoknál más a helyzet, a használt lakások egy év alatt négy százalékkal sem lettek drágábbak.

Ahogy láthatjuk, a lakásárak alakulása eltér régiónként, és eltér az új és a használt lakások esetében is. Budapesten és vidéken is máshogy változnak az árak, ahogy Budapest egyes kerületeiben is. De különbség van a vidéki nagyvárosok és a kistelepülések árváltozásában is. Érdekes adat, hogy az MNB szerint éves szinten a községekben húsz százalék felett volt az áremelkedés mértéke.

Egységes a helyzet azonban abban, hogy az árak emelkednek. A szakértők rövid távon nem is számítanak a trend megfordulására. Tudni kell azonban, hogy senki nem lát a jövőbe, és egy a világgazdaságot érintő negatív fordulat fordulatot hozhat a lakások piacán is. Ennek azonban nincs jele a szakértők szerint, akik további és folyamatos emelkedéssel számolnak.

A lakásárakra sok minden kihat. Az építőanyagárak emelkedése, a kedvezményes államilag támogatott hitelkonstrukciók, és az Áfa változásai is. Ezt az összetett folyamatot nehéz modellezni, bár néhány elemének a hatásai egyértelműnek tűnnek. Drágább építőanyagból drágább lakások épülnek.

A lakásárak alakulása, a lakásárak emelkedése általános trendnek tűnik, mégsem tudhatjuk biztosan, hogy változnak majd a lakások árai a következő időszakban.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Fordulat a lakáspiacon: 9 év után először csökkentek az árak

Fordulat a lakáspiacon: 9 év után először csökkentek az árak

2023.12.08.

Az Expresszkölcsön szakértői annak jártak utána, hogy milyen irányban változnak a lakásárak, és annak, hogy ez hogyan hat a vásárlókra, az eladókra és a lakástulajdonosokra. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy ne csak az ingatlant eladók és vevők, de az ingatlan tulajdonosai is tisztában legyenek azzal, hogy milyen hatással van rájuk egy lakáspiaci fordulat. Mutatjuk, mire jutottunk.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk az ingatlanpiacon a járvány után?

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon a járvány után?

2021.04.15.

Az ingatlanpiac a járvány után helyreáll – legalábbis ezt jósolják a mérvadó piaci elemzők. Lássuk kicsit részletesebben, miről is van szó!

Tovább olvasom
Nézzük, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban!

Nézzük, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban!

2023.02.15.

Az ingatlanpiac 2023-ban sem áll le, a kérdés valójában inkább az, hogy merre indul – az alábbi cikkben erre keressük a választ.

Tovább olvasom
Ingatlanvásárlás előtt állsz? Ezeket a tényezőket vedd figyelembe!

Ingatlanvásárlás előtt állsz? Ezeket a tényezőket vedd figyelembe!

2022.05.03.

Ingatlanvásárlás előtt számos lépést kell megtenned még akkor is, ha nem hitelből oldod meg; ha igen, a teendőid megsokszorozódnak!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával